Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Συνάντηση Χατζημάρκου με Κουρουμπλή και Σαντορινιό

  • Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016 - 17:14

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η νησιωτικότητα και πως αυτή θα αποτελέσει κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.

Δεδομένου δε ότι ο κ. Χατζημάρκος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της CPMR, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και CPMR, για την συγκρότηση ενιαίου μετώπου και κοινής πρότασης, όσον αφορά την νησιωτικότητα, με την εκτίμηση ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Μάλτα, από της 1ης Ιανουαρίου 2017, διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος, προκειμένου η νησιωτική πολιτική να προωθηθεί στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Στόχος του συντονισμού των δράσεων για την προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την Ε.Ε., είναι να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών, να αποκατασταθεί η ισοπολιτεία, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, όσον αφορά μείζονα ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές κλπ και να απαλειφθεί το έλλειμμα συνοχής με τρόπο δεσμευτικό στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ούτως ώστε να μην είναι μόνο στην ευχέρεια των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνάντηση, ο κ. Χατζημάρκος απέσπασε την δέσμευση του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν την λήξη του τρέχοντος έτους, θα υπογράψει την έγκριση των 26 Προγραμματικών Συμβάσεων για ισάριθμα υδατοδρόμια στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, από υπηρεσιακής πλευράς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και απομένει η υπογραφή του Υπουργού, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματος της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του που και η σημερινή, νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαμορφώνουν τα υδροπλάνα για την νησιωτική Ελλάδα και προτίθεται να προχωρήσει άμεσα την διαδικασία, ώστε το 2017 να είναι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η χρονιά της έναρξης υλοποίησης του δικτύου και επίτευξης ενός από τους σημαντικότερους στόχους που η περιφερειακή αρχή έθεσε, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Μια πρωτοβουλία που βασανίστηκε το τελευταίο 12μηνο από αντιλήψεις και νοοτροπίες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.