Στοχοποίηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για τη μη υλοποίηση του έργου των υδατοδρομίων

«Ναυάγησαν» τα υδατοδρόμια

«Καμία ελπίδα για την υλοποίηση» παραδέχτηκε ο Γ. Χατζημάρκος
  • Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 23 Ιαν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δείχνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά.

Οργισμένος εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, έναντι της Αποκεντρωμένης διοίκησης, στην οποία ευθέως στοχοποιεί για την κωλυσιεργία που επιδεικνύει στο θέμα των προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία των νησιών για την δημιουργία υδατοδρομίων.

Καταλογίζει στην Αποκεντρωμένη προσπάθεια «τορπιλισμού», με κάθε τρόπο, της ίδρυσης και λειτουργίας του δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα σε Τήλο, Κάσο, Αστυπάλαια, Κω, Νίσυρο, Σίκινο, Θήρα, Κέα, Κύθνο, Άνδρο, Μύκονο, Ρόδο, Κατελλόριζο, Χάλκη, Σύμη, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό και Μήλο.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «Αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση της κοινής γνώμης στα νησιά, για την υλοποιήση ενός σημαντικού έργου που θα άρει τις συνθήκες απομόνωσης και θα διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης, φτάνει στο σημείο να προφασιστεί άγνοια των αποφάσεων και εγκρίσεων που ήδη έχουν δοθεί, τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τις 8 Δεκεμβρίου 2016, όσο και του Γ.Ε.Ν., από τις 23 Ιουνίου 2016, για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Σημειώνεται δε ότι η απάντηση του Γ.Ε.Ν. έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία βρίσκεται επίσης πρώτη στη λίστα αποδεκτών της υπουργικής απόφασης».

Οι αναφορές του Περιφερειάρχη επί των προαναφερόμενων θετικών αποφάσεων, αφορούν, τόσο την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για παροχή «σύμφωνης γνώμης» επί σχεδίων προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου  Αιγαίου και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, όσο και την σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Η επίκληση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης ότι δεν έλαβε γνώση επί των ανωτέρω αποφάσεων προκαλεί την οργή του Περιφερειάρχης, ο οποίος κρίνει ότι η πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια, καθώς αναφέρει ότι «Παρά ταύτα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό της προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, προφασίζεται ότι δεν έχει γνώση των εγκρίσεων για την σύναψη των Προγραμματικών Συμβάσεων, γεγονός που έχει προφανή στόχο να δημιουργήσει νέα εμπλοκή, εκθέτοντας και αυτήν ακόμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».

Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος, αποκλείει πλέον την υλοποίηση του έργου των υδατοδρομίων, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες ως προς αυτό στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λέγοντας ότι «Κατόπιν αυτή της εμμονικής στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της οποίας, για λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και  για περισσότερους από 15 μήνες επιχειρούν παντίοις τρόποις να εγείρουν ακραία γραφειοκρατικά εμπόδια για  ακυρώσουν την δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία επισημαίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο των υδατοδρομίων δεν έχει καμία ελπίδα να υλοποιηθεί».

Η επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας

Η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νοτίας Δωδεκανήσου μας γνώρισε το με Αρ. Πρωτ. 2921/18.01.2017 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το οποίο αυτή προφασίζεται ότι δεν έχει γνώση της έγκρισης που χορηγήσατε για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία του Νοτίου Αιγαίου για την μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά που μνημονεύονται στην απόφαση σας.

Το γεγονός αυτό, προστίθεται ως ακόμα ένα συμβάν στην μακρά αυτή σειρά τουλάχιστον ακραίων γραφειοκρατικών εμποδίων πού έχουμε συναντήσει και δυστυχώς εξακολουθούμε να συναντούμε στην αγωνιώδη προσπάθεια μας να υλοποιήσουμε το δίκτυο των υδατοδρομίων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της νέας αυτής καθυστέρησης, είναι ότι η σχετική απόφαση σας με Αρ. Πρωτ.: 3113.1/104434/2016 έχει κοινοποιηθεί απευθείας από εσάς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου από τις 8 Δεκεμβρίου 2016, ενώ και η σχετική έγκριση από το Γ.Ε.Ν., έχει σταλεί επίσης απευθείας στην Αποκεντρωμένη Δίοικηση Αιγαίου από τις 23 Ιουνίου 2016 !

κ. Υπουργέ, Όπως πιστεύω αντιλαμβάνεστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο για το οποίο ξεκινήσαμε να εργαστούμε δεν έχει καμία ελπίδα να υλοποιηθεί.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος»