Ο αντίλογος της περιφερειακής αντιπολίτευσης Ν. Αιγαίου στη συζήτηση τουριστικού πλάνου και προβολής του πρωτογενούς τομέα

Αντιπαράθεση και πολιτικές τοποθετήσεις

Σε πολιτικές τοποθετήσεις με έντονη κριτική διάθεση προχώρησαν εκπρόσωποι της περιφερειακής αντιπολίτευσης προς την Περιφερειακή Αρχή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του τουριστικού πλάνου και του πλάνου προβολής του πρωτογενούς τομέα για το 2017, σημειώνοντας με σαφήνεια πως, η άσκηση πολιτικής πρέπει να εστιάζει στην ουσία και να ευνοεί τη συμμετοχή και της μειοψηφίας προς όφελος του Νοτίου Αιγαίου.

Τόσο η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, Λίτσα Φτακλάκη, όσο και η εκπρόσωπος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή παρά το γεγονός ότι άσκησαν την αυτονόητη υποχρέωσή τους ως αιρετά μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήτοι, να ασκήσουν πολιτική κριτική, ωστόσο, εισέπραξαν την “ενόχληση” της Περιφερειακής Αρχής, με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να προτρέπει τις δύο περιφερειακές συμβούλους, να εστιάζουν σε επιχειρήματα και όχι συνθήματα και να μεριμνήσουν να πληροφορηθούν σχετικά με τη δημόσια διοίκηση.

 

Λ. Φτακλάκη: “Δεν απαξιώνουμε, τοποθετούμαστε πολιτικά”

Ειδικότερα, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, σε δυναμικό τόνο – απουσία του επικεφαλής, Γιάννη Μαχαιρίδη – η Λίτσα Φτακλάκη εκπροσωπώντας την παράταξή της, διευκρίνισε πως, το τουριστικό πλάνο δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, “είναι ένα σχέδιο που το έχουμε από πέρυσι, το είχαμε συζητήσει, το είχαμε ψηφίσει, είχαμε επισημάνει κάποια πράγματα, τα οποία όμως βλέπω ότι δεν υιοθετούνται”. Όπως κατηγορηματικά υποστήριξε, “Είναι ένα σχέδιο δράσης καθαρά προβολής” επισημαίνοντας πως, η Περιφέρεια έχοντας την υποχρέωση να χαράζει πολιτική πρέπει να οικοδομεί ένα στρατηγικό σχέδιο. “Θα πρέπει να δούμε τί σημαίνει τουρισμός για την Περιφέρεια. Η προβολή είναι το τρίτο κομμάτι, το πρώτο κομμάτι είναι πώς σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, ως Περιφέρεια “πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς”. Επεξηγώντας την αναφορά της, η κ. Φτακλάκη άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, η Περιφερειακή Αρχή στην αντίθετη κατεύθυνση, “κατάργησε θεσμούς ή τους υποβάθμισε” αναφερόμενη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, στο Παρατηρητήριο Αειφόρου Τουρισμού και στην Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό. “Εμείς είχαμε θεσμούς, τους ακυρώσατε” επανέλαβε αρκετές φορές, προτρέποντας “να επανεξετασθεί η λειτουργία” των ανωτέρω οργάνων.

Συμπληρωματικά δε, η ίδια τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει “ένας μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων” καθώς όπως σημείωσε, “Πρέπει κάποια στιγμή γεωστρατηγικά να λειτουργήσουμε σε επίπεδο τουριστικής προβολής”. Επιπρόσθετα, η κ. Φτακλάκη έθιξε και το ζήτημα της συμμετοχής σε διεθνείς και μεγάλες εκθέσεις, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να γνωστοποιήσει έστω κι ενδεικτικά τα κόστη συμμετοχής, αλλά και το όφελος που προκύπτει για το Νότιο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή “το 71% της τουριστικής προβολής το έκανε με πόρους του ΕΣΠΑ. Έχει τελικώς, αποτέλεσμα αυτή η ιστορία των μεγάλων ακριβών εκθέσεων; Μήπως τελικά αν κάνετε εκθέσεις πιο μετρημένες, τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια;” ρώτησε τη σημερινή διοίκηση.

Προτού μάλιστα κλείσει τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της, επεσήμανε ως “σοβαρό πρόβλημα” το γεγονός πως, “δεν έχετε λάβει ποτέ υπόψιν σας εμάς, το περιφερειακό συμβούλιο. Υπήρχε ομάδα, Επιτροπή Τουρισμού, την καταργήσατε, την υποβαθμίζετε σε ομάδα εργασίας πάλι με 21 άτομα, η οποία ουδέποτε συνεδρίασε και επανειλημμένως, στo off the record σας είχα πει συνεδριάστε”. Από την πλευρά της, προλογίζοντας μάλιστα την κριτική της και στο θέμα προώθησης του πρωτογενούς τομέα, ζήτησε να διευκρινίσει η Περιφερειακή Αρχή “ποιό είναι το brand” της ΠΝΑι σε επίπεδο τουριστικής προώθησης του Νοτίου Αιγαίου, εκτιμώντας πως, εστιάζει και προωθεί υπέρμετρα την προσπάθεια της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. “Κατανοώ ότι μέχρι σήμερα δε σας μάθαμε να τοποθετούμαστε κριτικά. Πέρασαν δυόμιση χρόνια κι από εδώ και πέρα θα πρέπει κι εμείς παραταξιακά να λέμε τα πράγματα. Δεν επικρίναμε κανέναν, δεν απαξιώσαμε κανένα έργο. Τοποθετούμαστε πολιτικά” σημείωσε η ίδια, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως, για την παράταξή της είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Ν. Αιγαίου.

 

Α. Μαυρουδή: “Εξαιρετικά προβληματική η σύμβαση με τον ΣΕΤΕ”

Παρακάτω, η Άννα Μαυρουδή εκπροσωπώντας τη Νησιωτική Ανατροπή εξέφρασε τη συμφωνία της σε ορισμένα σημεία της τοποθέτησης της Λίτσας Φτακλάκη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία τρόπου/ μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ενώ εστίασε την κριτική της στο θέμα της προγραμματικής σύμβασης με τον ΣΕΤΕ. “Να δούμε ξανά προσεκτικά τη σύμβαση με τον ΣΕΤΕ. Προτείνω να γίνει ανάκληση της απόφασης που πάρθηκε στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Πρόκειται για μία προγραμματική σύμβαση η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική. Ο ΣΕΤΕ είναι ένας κοινωνικός εταίρος” σχολίασε η ίδια, επισημαίνοντας πως, “δεν είναι δυνατόν” η Περιφέρεια να δίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσω της σύμβασης, που δεν θα μπορεί να ελέγξει πού θα καταλήξουν, καθώς όπως υπογράμμισε, “ο κοινωνικός εταίρος αναγκαστικά θα σπάσει τις όποιες δράσεις”. “Θα πρέπει να μας εξηγηθεί το πώς συναρθρώνεται με τη νέα εισήγηση. Υπάρχει επίσης ένας νέος νόμος περί συμβάσεων, ο οποίος φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψιν για να γίνει η συγκεκριμένη προγραμματική” δήλωσε δημόσια η κ. Μαυρουδή, κάνοντας αναφορά και η ίδια στο θέμα της μη δυνατότητας συμμετοχής της μειοψηφίας σε ζητήματα χάραξης της τουριστικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα παραπάνω, κρίνεται επιβεβλημένο να διευκρινισθεί πως, στο θέμα της προγραμματικής σύναψης με τον ΣΕΤΕ, ο κ. Χατζημάρκος έκανε αναλυτική αναφορά στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής που εστιάζουν στην προσπάθεια τήρησης της νομιμότητας για να μην συναντήσει πρόβλημα η ΠΝΑι με φόντο το κόστος της συνεργασίας.

 

Γαστρονομική Περιφέρεια: “Μη μεγαλοποιούμε πράγματα”

Εκτός των ανωτέρω θεμάτων, επί τάπητος τέθηκε και η προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, με την Λίτσα Φτακλάκη να κάνει λόγο για συμμετοχή της ΠΝΑι σε ένα project ιδιωτικής πρωτοβουλίας που όμως η Περιφερειακή Αρχή υπερ-προβάλει. “Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο δεύτερος πυλώνας της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας και σίγουρα το κομμάτι της προβολής είναι πάρα πολύ σημαντικό και σαφώς δεν θα μηδενίσουμε τις δράσεις που γίνονται. Όμως αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι το σχέδιο δράσης μένει πάρα πολύ στην επικοινωνιακή πολιτική, πουθενά όμως δεν μας αναφέρθηκε η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό” σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας σχετικά με το “επίμαχο” θέμα, πως, “Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι όλο το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι “κομμένο και ραμμένο” για τη γαστρονομική Περιφέρεια”. Η ίδια, υπογράμμισε σχετικά, “Μην μεγαλοποιούμε πράγματα”, σημειώνοντας παράλληλα ότι, πρέπει “να αξιοποιηθεί σωστά αυτό το project, γιατί είναι ένα project η γαστρονομική περιφέρεια είναι ένας ιδιωτικός φορέας, ένα Ινστιτούτο που ξεκίνησε τώρα και πραγματικά θεωρώ ότι είναι ελπιδοφόρο” ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Από εκεί και πέρα όμως, δεν κινούνται τα πάντα γύρω από αυτό. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το χρηματοδοτούμε, πήραμε ένα βραβείο, όμως πολύ κακό για το τίποτα”. Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “η Γαστρονομική Περιφέρεια δεν είναι θεσμός, όπως, είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα”, εκτίμησε πως, σαφώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί, όμως, η ουσία τοποθετείται στην προσπάθεια στήριξης, αλλά και πιστοποίησης των προϊόντων και ενίσχυσης των παραγωγών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε τέλος, την απαίτηση συνεργασίας της ΠΝΑι με τα δύο Επιμελητήρια και με Συλλόγους του Ν. Αιγαίου.