Υπόμνημα εργαζομένων της Αποκεντρωμένης για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση

  • Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018 - 16:41

Συμμετοχή - συμβολή του Συλλόγου μας στις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου.

Αξιότιμες κυρίες , αξιότιμοι κύριοι, με την ευκαιρία των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου θα θέλαμε να εκφράσουμε την συλλογική σκέψη και τους προβληματισμούς των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και συγκεκριμένα στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο Σύλλογός μας ( έδρα ( Πειραιάς), Δωδεκάνησα, Κυκλάδες).

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ως Σύλλογος Εργαζομένων, την έννοια της ανάπτυξης, ουδέποτε αυτή υπήρξε «ουδέτερη». Πάντοτε υπήρξαν ωφελημένοι και χαμένοι. Η πρόσφατη εμπειρία όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων της τελευταίας 30ετίας στα νησιά μας, κατέδειξε ότι παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν, την πληθώρα των έργων που υλοποιήθηκαν, η καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων καθόλου ή ελάχιστα ωφελήθηκε από την συγκεκριμένη ανάπτυξη που επιλέχθηκε από τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ατράνταχτη απόδειξη για την πεποίθησή μας αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατέθηκε, παρά τις εκατοντάδες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν δεν θα βρεθεί ούτε μία (1) μελέτη που να αποτιμά τις ωφέλειες ή έστω τις επιπτώσεις στις κοινωνίες των νησιών μας από την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων ( περιφερειακών ή κυβερνητικών – επιχειρησιακών) με παραμετροποίηση ανάλογα με το εισόδημα. Εκατοντάδες ή και χιλιάδες «δείκτες» έχουν τεθεί, αλλά κανένας που να μετρά το πόσο έχουν δυσκολέψει για των χαμηλά εισοδήματα οι μετακινήσεις (λόγω «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας) - παρά τα πολλά λιμενικά έργα, ή πόσο έχει δυσκολέψει η πρόσβαση των νησιωτών στην περίφημη δημόσια υγεία, παρά τις δαπάνες σε υποδομές, ενώ για τον «δωρεάν» χαρακτήρα ούτε λόγος… Από την άλλη εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα έχουν αποδοθεί στους ακτοπλόους εφοπλιστές ως επιδοτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές ενώ ετοιμάζονται και άλλες με το πρόσχημα του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου». Παράλληλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τουλάχιστο στα νησιά που διαθέτουν ικανό πελατολόγιο….

Όσο δε αφορά στον τουριστικό τομέα που κυριαρχεί ως οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, χαρακτηριστική είναι η αντίθεση μεταξύ των τεράστιων κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των μαύρων εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον χώρο, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα. Καταγράφεται έτσι ξεκάθαρα ποιοι επωφελούνται της ανάπτυξης…

Η επιβολή ( και η διατήρηση) των μνημονιακών μέτρων από πλευράς όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, η προοπτική της διαιώνισής τους όπως προβλέπεται σε νομοθετήματα αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις, έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Για τον Σύλλογό μας, ανάπτυξη σημαίνει μετρήσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, στην βάση της κάλυψης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση τα περί «δίκαιης» ανάπτυξη ακούγονται ως κακόγουστο ανέκδοτο όσο δεν περιλαμβάνουν σαφή αναφορά και σχέδιο για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών ( εισοδηματικών, κοινωνικών και εργασιακών) που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Όπως η εμπειρία αποδεικνύει, οι προτεραιότητες αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ποσοστά κερδών και ΑΕΠ που αποτιμώνται συνήθως στα διάφορα «αναπτυξιακά» προγράμματα.

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Παρά την σχετική συνταγματική πρόβλεψη για την αναγνώριση της νησιωτικότητας, παρά την αθρόα αναφορά σε ομιλίες επισήμων, κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων ( κυρίως σε προεκλογικές ομιλίες, θερινού χαρακτήρα), η πραγματικότητα για τους μόνιμους κατοίκους και ειδικά τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, παραμένει στα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών ή και επιδεινούμενη, αν κριθεί με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Αδιαμφισβήτητα κριτήρια αποτελούν η απαράδεκτη αύξηση των έμμεσων φόρων ( της κοινωνικά πιο άδικης φορολογίας), το κόστος διαβίωσης ( σημαντικά υψηλότερο συγκρινόμενο με πληθυσμιακά αντίστοιχες, μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας), το κόστος και η συχνότητα των θαλάσσιων συγκοινωνιών ( τα εισιτήρια αυξήθηκαν εντός των μνημονιακών χρόνων(!), η δε ενδο-νησιωτική συγκοινωνία, για την πλειοψηφία των νησιών, θυμίζει τις περιπέτειες του ..Οδυσσέα), η πρόσβαση σε σύγχρονες ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες δημόσιες υγείας, η ύπαρξη και η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών ( ειδικά μετά τις περικοπές - κλείσιμο υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης και ΔΟΥ και την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των ήδη ανεπαρκών κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στελεχών στα νησιά), τα σημαντικά ετήσια κενά σε δασκάλους και καθηγητές ( παρά τον απαράδεκτο θεσμό των «μονίμων» αναπληρωτών και τις συγχωνεύσεις - περικοπές τμημάτων και σχολείων). Η απαράδεκτη χρήση πληθυσμιακών κριτηρίων για όποια αναιμικά κίνητρα επιχειρήθηκαν ( π.χ. για τα νησιά με κάτω από 20.000 μόνιμους κατοίκους) καταδεικνύουν άγνοια (;) του νομοθέτη για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά.

Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ

1. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποτελεί των διάδοχο φορέα των κρατικών Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε με το ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), προκειμένου να καλύψει την αναγκαιότητα ύπαρξης αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών, έτσι ώστε οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου να μην είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στην Αθήνα, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που τους αφορούν.

2. Με την μετεξέλιξη αυτή, οι νέες υπηρεσίες αποδυναμώθηκαν σε προσωπικό (ειδικά σε θέσεις επιστημονικού προσωπικού) σε σχέση με τις ήδη υποστελεχωμένες πρώην κρατικές Περιφέρειες που αντικατέστησαν, φανερώνοντας και την πραγματική αντίληψη που διακατείχε την τότε κυβέρνηση για την αποκέντρωση. Η αποδυνάμωση αυτή ακολούθησε την κοινή πολιτική όλων των “μνημονιακών” κυβερνήσεων για συρρίκνωση του Δημοσίου, προκειμένου επικερδείς αρμοδιότητες να περάσουν σε ιδιώτες σε βάρος των εργαζομένων συμπολιτών που πληρώνουν διπλά και τριπλά.

Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, μεταφέρθηκαν πληθώρα νέων αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, χωρίς παράλληλη μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης να διογκωθεί. Σήμερα, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι επιφορτισμένες με περισσότερες από εννιακόσιες (900) αρμοδιότητες, οι οποίες φέρονται σε πέρας, με τις όποιες αδυναμίες, μόνο χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων που, συχνά πυκνά, εργάζονται υπερωριακά και απλήρωτα.

3. Οι απαράδεκτες κυβερνητικές παλινωδίες σε σχέση με το μέλλον των Αποκ. Διοικήσεων, το μνημονιακό πάγωμα των προσλήψεων και οι συχνές απαξιωτικές δηλώσεις βουλευτών αλλά ακόμη και του αρμόδιου υπουργού (!), έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην Α.Δ. Αιγαίου και μάλιστα σε υπηρεσίες που ασκούν κρίσιμες αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την Δασική Πολιτική και την προστασία των Δασών, την πολιτική Μετανάστευσης και Αλλοδαπών. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον Έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες ), την προστασία του Περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική αδειοδότηση, την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λοιπών Φυσικών Πόρων κλπ.

4. Παρά τα προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών της Α.Δ. Αιγαίου ο σχεδιασμός (;) και οι προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου , όπως αυτές καταγράφονται στον Τύπο για την κατάργηση των Αποκ. Διοικήσεων και αντικατάστασή τους από «κάθετες» δομές υπουργείων, οδηγούν μαθηματικά σε αδύναμες – ανερμάτιστες υπηρεσίες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο στοίχημα της αποκέντρωσης. Τα παραπάνω ισχύουν πολύ περισσότερο κάτω από το πρίσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και παραχώρησης αρμοδιοτήτων ( και πόρων) , έμμεσα ή άμεσα, σε ιδιώτες.

5. Η κατάσταση συνεχίζει και σήμερα να επιδεινώνεται με την εφαρμογή πολιτικών επιλογών όπως η ψευδεπίγραφη «αξιολόγηση» και η «από τα πάνω» επιβαλλόμενη στοχοθεσία που αντί να εκκινούν από την αφετηρία του επανασχεδιασμού των υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με βάση έστω, όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εκκινούν ακριβώς αντίστροφα από την μεθόδευση της παγίωσης – νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης με μόνο πραγματικό επιδιωκόμενο στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και τις συνεχείς περικοπές σε προσωπικό και πόρους και μάλιστα, όταν έχει αδιαμφισβήτητα τεκμηριωθεί ότι αυτές ότι περικοπές μεταφράζονται σε επιπρόσθετα βάρη στους πολίτες ( ιδιωτικοποίηση). Η διαμόρφωση ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου που υλοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση όσο αφορά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ( πρόσθετα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας , ( αντισυνταγματική) τιμωρία των απεργών με τον αποκλεισμό από θέσεις ευθύνης κ.λ.π.) αποτελεί σαφή μεθόδευση για την φίμωση/πειθαναγκασμό των εργαζομένων.

Δ. ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Κατά την άποψη του Συλλόγου μας προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι δημόσιοι λειτουργοί στα νησιά του Αιγαίου, απαιτούνται :

1. Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με βάση τον νησιώτικο χαρακτήρα και τις κοινωνικές ανάγκες- ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της Α.Δ. Αιγαίου.

2. Κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού με έμφαση στις υπηρεσίες Αλλοδαπών & Μετανάστευσης, Δασών, Ελέγχου Ο.Τ.Α.

3. Αναδιοργάνωση – ενίσχυση των οικονομικών υπηρεσιών στην βάση της δεδομένης πολυδιάσπασης των νησιών, μείωση της γραφειοκρατίας στις εκτός έδρας μετακινήσεις ( κατάργηση των άνευ ( νησιώτικου) τόπου χιλιομετρικών περιορισμών στην διανυκτέρευση, συνεκτίμηση της παραμέτρου των περιορισμένων ενδονησιωτικών δρομολογίων, αποζημιώσεις που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος, ρεαλιστική δυνατότητα προκαταβολών, κ.λ.π).

4. Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών: ( π.χ. «πλασματική» προϋπηρεσία, καταβολή εξόδων μετακίνησης σε προβληματική περιοχή, επιδότηση ενοικίου/ κατοικίας, ενίσχυση επιδόματος προβληματικών - παραμεθορίων περιοχών, αύξηση αφορολόγητου κ.λ.π.).

5. Έμφαση στην προστασία της οικογένειας ( π.χ. ενίσχυση δωρεάν υποδομών βρεφικών – παιδικών σταθμών, μειωμένο ωράριο γονέων με παιδιά από την προσχολική ηλικία έως 12 ετών, αντικατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης με Υ.Δ. στις περιπτώσεις άδειας λόγω ασθένειας τέκνου).

6. Δραστική μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. με έμφαση στα είδη πρώτης ανάγκης ( τρόφιμα, καύσιμα , ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες, ιατρικές υπηρεσίες κ.λ.π).

7. Δραστική βελτίωση – ενίσχυση των δημόσιων – δωρεάν δομών υγείας με πλήρη στελέχωση και ειδικότητες, δημιουργία σύγχρονων κινητών μονάδων σε μόνιμη βάση.

8. Δραστική μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε στις υπηρεσίες της Α.Δ. Αιγαίου ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους στην χώρα μας για την πλήρη κάλυψη των τεράστιων εισοδηματικών απωλειών μας στα χρόνια των μνημονίων, για την επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που κατακρεουργήθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των τραπεζών και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους νησιώτες που διεκδικούν το δικαίωμα να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους χωρίς να είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, ειδικά σήμερα που οι εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων, οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων και οι απαράδεκτες διεκδικήσεις/προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και των οικονομικών συμφερόντων που την στηρίζουν, αυξάνουν την ένταση και τους σχετικούς κινδύνους στο Αιγαίο.

Ενώνουμε την φωνή μας και με τους εργαζόμενους στη άλλη πλευρά του Αιγαίου που αγωνιούν για την διατήρηση της ειρήνης με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτε, ενώ μας ενώνουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα και αγώνες ενάντια στους πολεμοκάπηλους και όσους πλουτίζουν σε βάρος των πολλών.