Κριτική στην πορεία της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου από την αντιπολίτευση με φόντο τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2017

“Πανηγυράκια και χαμηλή απορροφητικότητα στα έργα”

Αντιπαράθεση με φόντο τις ανάγκες των νησιών και κατά πλειοψηφία έγκριση του απολογισμού

Η μη ικανοποιητική πορεία της προώθησης έργων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσε το κύριο θέμα της κριτικής της περιφερειακής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση κι έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους του 2017, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να επισημαίνουν κατηγορηματικά πως οι νησιώτες έχουν ανάγκη από παρεμβάσεις κι έργα.

Με φόντο τις σοβαρές μειώσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις χρηματοδοτήσεις που δέχεται η Αυτοδιοίκηση συνολικά, καθώς και με αρνητικό δεδομένο τη σοβαρή υποστελέχωση αρκετών υπηρεσιών και υπηρεσιών που οφείλουν να “τρέχουν” τα θέματα των έργων στα νησιά, η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στην ατζέντα των “χαμηλών απορροφήσεων” όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Σαββάτου, στη Ρόδο, αλλά και στη σταθερή πορεία της Περιφερειακής Αρχής να προχωρά συνεχώς σε προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους, θέμα αναφορικά με το οποίο η ίδια κατέκρινε στο παρελθόν την πρώην διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ακολουθεί “τα πανηγυράκια” που η ίδια σχολίαζε αρνητικά με φόντο την περασμένη θητεία, ενώ δεν παρουσιάζεται ικανή να “χτυπήσει” υψηλά ποσοστά απορρόφησης χρημάτων για την υλοποίηση έργων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Σε κριτικό τόνο κινήθηκε και η πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τη Νησιωτική Ανατροπή να στηλιτεύει κυρίως τη μνημονιακή “γραμμή” που ακολουθεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο των επιταγών της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ σε παρόμοιο ύφος εξέπεμψε και η Λαϊκή Συσπείρωση, τα μέλη της οποίας έκαναν λόγο για υψηλά ποσά τουριστικής προβολής και για πολιτικές αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής – που όπως επιτάσσει η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος – “δεν ευνοούν τον λαό, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις”.

Στα ανωτέρω, τοποθετήθηκαν μέλη της Περιφερειακής Αρχής, που κατά κύριο λόγο εστίασαν στο “κομμάτι” των έργων, αποδίδοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης στα όποια ποσοστά υλοποίησης και απορροφητικότητας πόρων, στις δυσκολίες που θέτει το γραφειοκρατικό πλαίσιο, το περιβάλλον υποστελέχωσης και η μη σταθερή πολιτική κατάσταση της χώρας – όπως υποστήριξαν – κατά την τρέχουσα θητεία με φόντο τις εκλογές, το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls.

Δεν υπάρχει απορρόφηση χωρίς προγραμματισμό”

Ιδιαίτερη έμφαση στην “ατζέντα” έργων έδωσε η παράταξη “Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας”, η οποία υποστήριξε πως η νυν Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε δρομολογημένα έργα και χρήματα από την προηγούμενη διοίκηση και ωστόσο, δε έχει επιδείξει πορεία ικανοποιητική στην κατεύθυνση της προώθησής τους προς υλοποίηση.

Ειδικότερα, εκτιμήθηκε πρωτίστως από τη μείζονα αντιπολίτευση πως τα χρήματα που έχει στο ταμείο της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου “θα μείνουν αδιάθετα ως τον Μάιο του 2019” (σσ. εκλογές), αφού όπως σχολιάστηκε, “Δεν υπάρχει τρόπος να απορροφήσεις έργα εάν δεν έχεις προγραμματισμό”.

“Είναι κρίμα να έχει απορρόφηση 7%” αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, με τα μέλη της να επισημαίνουν πως κατά τη θητεία Μαχαιρίδη, η Περιφερειακή Αρχή τότε, από κοινού με τη Διαχειριστική Αρχή συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ελέγξει το στάδιο που βρίσκεται το κάθε έργο.

Μάλιστα, με τον επικεφαλής της παράταξης να τονίζει πως “Η όποια κριτική μας ως τώρα ήταν εποικοδομητική και όχι αντιπολιτευτική”, υποστηρίχθηκε πως για όσο διάστημα απομένει ως το τέλος της τρέχουσας θητείας, πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση έργων.

“Ο χρόνος ακόμη τρέχει. Θα έλεγα λοιπόν ακόμη και τώρα, έστω και τώρα εάν αυτοί οι πόροι (σσ. στα ταμεία της ΠΝΑι) μπορούν να διοχετευθούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στοχευμένα, σε έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν αλλά είχαν προγραμματιστεί”.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν μεγάλα έργα και ιδιαιτέρως σημαντικά για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσων, όπως η γέφυρα της Κρεμαστής, το φράγμα της Κρητηνίας, το ογκολογικό του Νοσοκομείου Ρόδου. “Θα επανέλθω στα έργα τα οποία είχαν προγραμματισθεί, είχαν μελέτες και τα οποία μπορούν να “τρέξουν” γρήγορα και να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Έχει ανάγκη ο τόπος από έργα. Έχει ανάγκη ο τόπος να υπάρχει απασχόληση και εμείς είμαστε από τους φορείς που μπορούμε να εξασφαλίσουμε αν θέλετε παραγωγικά πάντα μία τέτοια διαδικασία” σχολίασε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της.

Εκτός των ανωτέρω δε, προς την Περιφερειακή Αρχή σήμερα, υπήρξε έντονη κριτική για τη στάση της να πορεύεται με συνεχείς προγραμματικές συμβάσεις, υπενθυμίζοντας στον επικεφαλής της και τα μέλη της, πως, πραγματοποιεί όσα έλεγε “πανηγυράκια” στην προηγούμενη θητεία.

Στον επίλογο των τοποθετήσεων των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκε πως, “το ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο μη υλοποίησης έργων αυτό είναι πασιφανές”. Υπογραμμίστηκε επιπλέον δε, πως, “δεν πάνε μόνα τους τα πράγματα στην Περιφέρεια και τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι πάνω από τα έργα”.

Σημειώνεται πως η παράταξη του Γ.Μαχαιρίδη υπερψήφισε τον απολογισμό, με τις παρατηρήσεις που κατέθεσε, αιτιολογώντας πολιτικά τη στάση της.

Απουσιάζει η οργανωμένη προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης”

Από την πλευρά της Νησιωτικής Ανατροπής το “παρών” στη συνεδρίαση και τη συζήτηση του απολογισμού κατάφερε να δώσει μόνον ο επικεφαλής της, επισημαίνοντας στην τοποθέτησή του ότι ο απολογισμός καταψηφίζεται από την ελάσσονα αντιπολίτευση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη “ταύτιση” με τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών, ενώ επιπλέον η Αυτοδιοίκηση δεν έχει την ελευθερία κινήσεων στο πεδίο αρμοδιότητάς της.

“Δεν υπάρχει καμία συγκροτημένη προσπάθεια αλλαγής αυτής της κατάστασης και αυτής της χώρας” υποστήριξε ο Μπ. Σπύρου, επισημαίνοντας μάλιστα πως η Αυτοδιοίκηση έχει μετρήσει σημαντικές απώλειες σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος και υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “έχει αφαιρεθεί το 65% των ΚΑΠ από την Αυτοδιοίκηση”.

Πέραν των ανωτέρω, αναφέρθηκε από τη Νησιωτική Ανατροπή πως, ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης συναντά επιπλέον και σοβαρές γραφειοκρατικές δυσκολίες στο έργο που επιδιώκει να προωθήσει στα γεωγραφικά όρια της αρμοδιότητάς του. “Γι αυτά τα λίγα που έχουμε στα χέρια μας παρατηρείται μία πλήρης γραφειοκρατικοποίηση για να προχωρήσει μπροστά κάτι και για όσα θέματα είναι πρώτιστης ανάγκης για τις τοπικές κοινωνίες” σχολίασε ο κ. Σπύρου, λέγοντας πως “δυστυχώς είναι στραβός ο γιαλός και γι αυτό στραβά αρμενίζουμε”.

Γνωστοποιώντας ότι η παράταξή του καταψηφίζει τον απολογισμό της Περιφέρειας για το 2017, τόνισε πως, “Είμαστε “κατά” περισσότερο για το έλλειμμα που έχει αυτή η χώρα, αλλά κυρίως όμως και για την απάθεια, τη μη αντίδραση αυτών των περιφερειακών θεσμών και δομών απέναντι στις όποιες κυβερνητικές πολιτικές, άσχετα αν είναι εντολές έξωθεν”.

Αξίζει να προστεθεί, πως στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου το μέλος της Νησιωτικής Ανατροπής, το οποίο συμμετέχει συστηματικά, είχε ασκήσει κριτική για τα χαμηλά ποσοστά υλοποίησης έργων και απορρόφησης χρηματοδοτήσεων.

Η στάση μας προσδιορίζεται από τον προσανατολισμό. Αναπάντητες ανάγκες των νησιωτών”

Άκρως πολιτική υπήρξε η τοποθέτηση των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, με την επικεφαλής να εξηγεί πως η αρνητική ψήφος στον απολογισμό του οικονομικού έτους 2017, συνδέεται άμεσα με τη διαπίστωση πως σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα υπάρχουν σοβαρές και αναπάντητες ανάγκες.

“Η στάση μας προσδιορίζεται απέναντι στον απολογισμό από τον χαρακτήρα, από τον προσανατολισμό από τις προτεραιότητες και από το πώς ταξινομεί η Περιφερειακή Διοίκηση τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να ανταποκριθεί καλύπτοντας οξυμένες ανάγκες που έχουν πραγματικά τα νησιά” διευκρίνισε εξ αρχής η επικεφαλής, Μ. Χατζηγιάννη, η οποία επεσήμανε πως, η οικονομική πορεία της Περιφερειακής Αρχής ταυτίζεται πλήρως και ακολουθεί το αυστηρό μνημονιακό περιβάλλον που επιβάλλεται στη χώρα.

Κάνοντας αναφορά στα οικονομικά δεδομένα και τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε πως, “γίνεται μέσα στο στενό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που καθορίζει η χώρα, δεν ξεφεύγει από αυτό” κι ως εκ τούτου, οι προτεραιότητες κινούνται πέρα και μακριά από τις ανάγκες των νησιωτών.

“Οι προτεραιότητες οι οποίες μπαίνουν είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες όχι μόνον των έργων που έχει μέσα ένα τεχνικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως κι από αυτά που δεν υπάρχουν” υποστήριξε σχετικά, εξηγώντας με παράδειγμα πως η οικονομική πολιτική στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αφήνει χωρίς βασικά έργα τα νησιά. “Αναφέρω το παράδειγμα του περυσινού σεισμού στην Κω” σχολίασε η επικεφαλής, εξηγώντας πως, αποκάλυψε δυστυχώς, “την έλλειψη σχεδιασμού, έργων και παρεμβάσεων ώστε να υπάρχει μία αντισεισμική προστασία”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “αυτό συμβαίνει γενικώς με όσα έργα αφορούν την ασφάλεια του κόσμου (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία)”, υποστηρίζοντας πως, αυτό προκύπτει διότι δεν είναι έργα που μπορούν να λειτουργήσουν ανταποδοτικά και να κερδοφορήσουν επιχειρήσεις. “Αυτά τα έργα επειδή δεν είναι επιλέξιμα, δεν χρηματοδοτούνται, δεν έχουν απόδοση για τους επιχειρηματίες, δεν προηγούνται. Προηγούνται άλλα” δήλωσε κατηγορηματικά, ασκώντας εντονότατη κριτική για τις αποφάσεις τουριστικής προβολής και προώθησης του Ν. Αιγαίου.

“Αν δείτε τον απολογισμό οι δημόσιες σχέσεις, διαφημίσεις κλπ είναι πάνω από 1 εκ. ευρώ, συν τα υπόλοιπα πακέτα σε κωδικούς, τα οποία είναι όλα ενταγμένα στην προώθηση του τουρισμού” σημείωσε, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, η παράταξή της διαφωνεί με αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται και καταψηφίσει τον απολογισμό.

Εμπόδια από την κεντρική πολιτική σκηνή και προσπάθεια υπερπήδησης αυτών

Στην ανωτέρω κριτική δόθηκαν απαντήσεις από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη – κυρίως – να επιχειρεί να εξηγήσει τα “εμπόδια” που όπως υπογράμμισε καλείται να υπερπηδήσει η σημερινή διοίκηση προς όφελος των νησιών.

Πέραν των όποιων απαντήσεων έδωσε με σαφήνεια για τα μεγάλα έργα που προαναφέρθηκαν, υποστηρίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή – κάνει ό,τι είναι στο χέρι της για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις και τα έργα στη γέφυρα της Κρεμαστής, στο φράγμα της Κρητηνίας και στο ογκολογικό, ο ίδιος έδωσε έμφαση σε γενικό επίπεδο στα έργα.

Υπενθύμισε πως η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της έχοντας μία σοβαρή υποστελέχωση και προσπαθώντας να “επιβιώσουν” μέσα από τις μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προσπάθησαν και προσπαθούν να προχωρήσουν στην υποστήριξη των νησιών για όσα έργα έχουν ζητηθεί και από τους Δήμους, ενώ παράλληλα, επεσήμανε τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος, αφού όπως σχολίασε “έχουν κλείσει οι στρόφιγγες της κεντρικής κυβέρνησης που οδηγούν στην οδό των χρηματοδοτήσεων”.

Στα παραπάνω, ο ίδιος όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, πρόσθεσε πως, σε ό,τι αφορά στα έργα, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή συνάντηση στη θητεία της δυσκολίες εξαιτίας διεξαγωγής εκλογών, δημοψηφίσματος ενώ επίσης, είχε να αντιμετωπίσει και ένα κενό σχετικά με την αλλαγή του νομοθετικού περιβάλλοντος για τους διαγωνισμούς των έργων.

Στα προαναφερθέντα, λειτούργησε συμπληρωματικά και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των κινήσεων της παράταξής του και της σημερινής διοίκησης, στην οποία ο ίδιος ηγείται, σημειώνοντας κατηγορηματικά πως, τα τόσα προβλήματα που συναντά ο Β΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης έχουν πολλάκις αναδειχθεί και από την ΕΝΠΕ. Έκλεισε την αναφορά του εξηγώντας ειρωνικά προς την παράταξη του Γ. Μαχαιρίδη, πως, “το ρεκόρ στα πανηγυράκια” έχει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.