Συνέντευξη της Περιφερειακής Συμβούλου, Αν. Μαυρουδή

Το Facebook, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Επί θεμάτων που αφορούν στη χρήση του διαδικτύου εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου και των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων στην υπηρεσία των πολιτών της Περιφέρειας, τοποθετείται η Περιφερειακή Σύμβουλος, Άννα Μαυρουδή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη».

Η Τεχνολογία της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, δεν φαίνεται να απασχόλησε την Περιφερειακή Αρχή, ως χρήσιμο εργαλείο παροχής πλήρους και άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για την πολιτική και τις αποφάσεις της, όταν αντιθέτως εμφανίζει υπερβάλλοντα ζήλο στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κορύφωση του την χρήση τους για προεκλογική εξυπηρέτηση, όπως υποστηρίζει η κ. Μαυρουδή, η οποία δεν παραλείπει να αναφερθεί τόσο στις προσωπικές της παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της όσο και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος.

Καθώς επανειλημμένα έχετε αναφερθεί στη χρήση των τεχνολογιών ως εργαλείο στην άσκηση Περιφερειακής διοίκησης, ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτό το θέμα και ιδίως στο κατά πόσον κρίνετε ως αναγκαιότητα τον προσανατολισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε αυτό.

Αν. Μ.: «Η Περιφέρεια μας, των 48 κατοικημένων νησιών, με τις δυσκολίες της δια-νησιωτικής συγκοινωνίας, έπρεπε να πρωτοπορεί σε διεκδικήσεις, εκπόνηση μελετών και υλοποίηση έργων ΤΠΕ ώστε να καταστήσει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ψηφιακά διασυνδεδεμένη, να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την δημοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία και την διαφάνεια στην ίδια της τη λειτουργία».

Λόγω της βαρύτητας που αναφέρετε ότι έχει, υπήρξαν εκ μέρους σχετικές παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής σας θητείας;

Αν. Μ.: «Στις 25/11/2018 μαζί με το συνάδελφο μου Τζώρτζη Μακρυωνίτη είχα απευθύνει ερώτημα στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα θέσαμε τα εξής ερωτήματα: (1) «Ποιος ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για τη μετάβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω της αναδιοργάνωσης και της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε μια πιο λειτουργική, πιο ικανή επιχειρησιακά Περιφέρεια, η οποία θα βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη; Έχει εκπονήσει Οδικό Χάρτη κοστολογημένων ενεργειών;» (2) Πόσες και ποιες πράξεις έχει σχεδιάσει, υποβάλει ή προτίθεται να υποβάλει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014–2020 ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα; Απάντηση δεν έχει δοθεί στα ανωτέρω ερωτήματα, επίσημα και με αίσθηση της ευθύνης για την υστέρηση της Περιφέρειας σε ζητήματα ψηφιακής καινοτομίας».

Μπορεί να παρατηρείται έλλειψη ανάλογης δραστηριοποίησης της Περιφερειακής Αρχής προς υλοποίηση έργων ΤΠΕ, όμως υπάρχει εντονότατη ενασχόληση της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενεργή.

Αν. Μ.: «Η χρήση του διαδικτύου είναι εξαιρετικά σημαντική στο πεδίο της πολιτικής επικράτησης με καθαρά επικοινωνιακούς όρους. Δυστυχώς, από την ανάληψη των καθηκόντων της νυν Περιφερειακής Αρχής, παρατηρούνται τα εξής πρωτόγνωρα για την Περιφέρεια μας, φαινόμενα στο Facebook, τα οποία έχουν ενταθεί στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο:

1. από συγκεκριμένα «περίεργα» προφίλ έχει εξαπολυθεί σε ένα κυνήγι πολιτικών αντίπαλων, με έντονα τα στοιχεία της μεθόδου «δολοφονία χαρακτήρων». Αν επιχειρήσει κανείς να θέσει ερωτήματα σχετικά με τα γραφόμενα, απλά μπλοκάρονται οι λογαριασμοί ώστε να μην υπάρχει αντίλογος.

2. Με χορηγούμενες, δηλαδή πληρωμένες διαφημίσεις, με το λογότυπο του Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, Περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αναρτώνται ως «καταζητούμενοι» (Θυμάστε στα παλιά western; WANTED, DEADorALIVE) μόνο και μόνο γιατί άρθρωσαν αντιπολιτευτικό λόγο). Το ίδιο συμβαίνει και για συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

3. Νυν περιφερειακοί σύμβουλοι, με θεσμικές θέσεις ευθύνης, επιδίδονται σε ακατάσχετες και χωρίς λογική επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους, με σκαιό τρόπο. Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι α) ποιός χειραγωγεί την κοινή γνώμη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου μέσω Facebook και για ποιο όφελος; και β) πώς χρηματοδοτούνται οι εκστρατείες συκοφάντησης και λάσπης;».

Έχετε δηλαδή τις ενστάσεις σας ως προς την χρήση του Facebook;

Αν. Μ.: «Το Facebook, μια ιδιωτική εταιρεία με κέρδη δισεκατομμυρίων, που συνδέει τους ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί καθημερινό πλέον εργαλείο επικοινωνίας και δουλειάς, έχει ήδη βρεθεί ένοχο για σκάνδαλα διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων ανθρώπων, επηρεασμού των εκλογέων (π.χ. η εταιρία ανάλυσης δεδομένων που συνεργάζονταν με τον υποψήφιο τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, καθώς και με την καμπάνια για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό πλέον, Brexit). Επιβάλλεται κατά συνέπεια τόσο η λελογισμένη χρήση του όσο και η διασταύρωση των αναρτήσεων που γίνονται από τους διάφορους χρήστες. Ευτυχώς, οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν και κανονική ζωή εκτός της όποιας διαδικτυακής».

Γιατί δεν κρίνετε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μία κίνηση «ανοίγματος» της Περιφερειακής Αρχής προς τις νέες τεχνολογίες;

Αν. Μ.: «Η πολιτική της ατάκας, της διαδικτυακής επίθεσης και των ψεύτικων προφίλ είναι πολύ μακριά από το ύφος και το ήθος που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από πραγματικές δημόσιες υπηρεσίες διαδικτύου, οι πολίτες έχουν ανάγκη από επιμόρφωση στις Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Διαδικτύου, τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από προστασία από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Η Περιφέρεια έχει ανάγκη από ένα Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για την επόμενη 4ετία, το οποίο θα φέρνει την Περιφέρεια μας πιο κοντά στον 21ο αιώνα, θα συνδέει τα νησιά θα επιτρέπει την παρακολούθηση των αιρετών εκπροσώπων του επί τω έργω».

Ως υποψήφια στο Επαρχείο Κέας-Κύθνου, με τη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένη την επισήμανση, εκ μέρους σας, των κενών της νυν Περιφερειακής Αρχής στον τομέα που προαναφέραμε, έχετε να αντιτάξετε συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες;

Αν. Μ.: «Ενδεικτικές προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν σε αυτήν τη μετάβαση είναι:

1. Εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης σε όλα τα Επαρχεία των Κυκλάδων ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν τους αιρετούς και τις αιρετές τους εκπροσώπους

2. Μετάδοση μέσω live streaming όλων των συνεδριάσεων των Συλλογικών οργάνων (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Περιβάλλοντος, κτλ) στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας

3. Ανάρτηση των πρακτικών και των αποφάσεων των Συλλογικών Οργάνων στην επίσημη ιστοσελίδα, κάτι το οποίο αποτελεί και θεσμική υποχρέωση.

4. Συνεργασία με τους Δήμους για κατάρτιση όλων των κατοίκων των νησιών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας

Αξίζει να θυμηθούμε, προς συγκριτική αξιολόγηση, ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει την δυνατότητα για τηλεδιάσκεψη με ταυτόχρονη σύνδεση και με τα γραφεία στα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος».

Ετικέτες: