Η δεκαήμερη καταστροφή στο νησί, το κύριο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ν. Αιγαίου

Προτεραιότητα η επούλωση της Ρόδου από τον πύρινο “εφιάλτη”

Πρόταση να “υιοθετήσει” τα δύο παιδιά του αδικοχαμένου εθελοντή δασοπυροσβέστη Γ. Χατζηνικόλα, το Π.Σ.

Στη “σκιά” της… στάχτης που άφησε στο περιβάλλον και στις ψυχές των πολιτών της Ρόδου, η καταστροφική δεκαήμερη πυρκαγιά στο νησί τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου με κεντρικό θέμα την αποτύπωση των πληγών και την επόμενη ημέρα για τον τουριστικό προορισμό.

Ερωτήματα όπως αν επαρκούσαν οι αντιπυρικές ζώνες, αν “ξέφυγε” η φωτιά και είχαν μη ρεαλιστική πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, αν άργησε η επέμβαση με εναέρια μέσα και αν οι αρμόδιοι έκαναν ορθώς τη δουλειά τους, αναμένεται να απαντηθούν μετά από το σχετικό Εισαγγελικό έργο. Αναφορικά με τις συνέπειες που αφορούν σε 177 χιλιάδες καμμένα στρέμματα γης και σε έναν “εμφύλιο” στη Ρόδο για το τι και ποιος έφταιξε, μίλησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και της αντιπολίτευσης, τονίζοντας παράλληλα πως είναι η ώρα της περίσκεψης και της συνεργασίας, για να επουλωθούν οι πληγές στο νησί.

Απώλεια εθελοντή δασοπυροσβέστη

Εξ αρχής ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος έκανε αναφορά στη μεγάλη απώλεια του 39χρονου εθελοντή δασοπυροσβέστη, Γιώργου Χατζηνικόλα στο νησί της Ρόδου, ο οποίος μετά από τη δική του μάχη με την πυρκαγιά, μεταφέρθηκε με δύσπνοια στο Νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Η πρόταση του κ. Χατζημάρκου ήταν να “υιοθετηθούν” τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικιών 5 και 9 ετών, μέχρι και το 18ο έτος τους. Μία πρόταση που αποδέχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μάχη” απέναντι στον εφιάλτη

Αμέσως μετά, σε μία αναλυτική αναφορά των γεγονότων που έπληξαν τη Ρόδο το “μαύρο” τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά και στο τι έκανε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από την πλευρά της και στον βαθμό που της αναλογεί, προχώρησε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ειδικότερα, μίλησε για τη συνδρομή με μηχανήματα και εξοπλισμό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής για έλεγχο και κατάσβεση των πολλών μετώπων που υπήρξαν, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε κάθε επίπεδο για την προφύλαξη των ανθρώπινων ζωών και την προσεκτική απομάκρυνση των 25.000 επισκεπτών από το νησί, με τη συνδρομή ιδιωτών και τουριστικών γραφείων που “έριξαν” στη μάχη, λεωφορεία και άλλα οχήματα, όπως και σκάφη.
Μάλιστα σχολίασε πως “η πολύ δύσκολη προσπάθεια|, είχε αίσιο τέλος, αφού δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής”. Σημείωσε δε, πως, δεν έχει υπάρξει στην Ευρώπη άλλη παρόμοια κινητοποίηση για ασφαλή απομάκρυνση επισκεπτών από πυρκαγιές και γι’ αυτό το γεγονός, επεσήμανε πως υπάρχουν θετικές μαρτυρίες σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, όλοι οι πολίτες και οι εθελοντές επιστράτευσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν απέναντι στον τεράστιο “εφιάλτη” που βίωσε η Ρόδος και αυτό είναι αξιέπαινο, ενώ ακολούθως μίλησε για άμεσα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται για την “ανακούφιση” σε κάθε επίπεδο των ανθρώπων της Ρόδου, που παραμένουν σοκαρισμένοι από το δεκαήμερο πύρινο “εφιάλτη”.

Εκτός από την απόφαση για αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, τη μέριμνα για δόσεις και τις παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες, ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε πως μελετάται με την πολιτεία και μία νέα σειρά μέτρων, που θα οριστικοποιηθoύν και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Αναφορικά με τον τουρισμό, γνωστοποίησε πως θα “τρέξει” από τη Δευτέρα μία καμπάνια μετά από απόφαση της Περιφέρειας για να υπάρξει πρωτίστως άμεση ενίσχυση στην επισκεψιμότητα και σαφώς να μπορέσει η Ρόδος να επιμηκύνει ένα διάστημα τουριστικό, αμέσως μετά το τέλος της σεζόν, χρονικά αντίστοιχο με αυτό που χάθηκε. Ο κ. Χατζημάρκος μάλιστα τόνισε πως η Περιφέρεια είναι σε επαφή με όλους τους tour operators και τους travel agents, ενώ υπενθύμισε και την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για παροχή δωρεάν διακοπών μίας εβδομάδας σε τουρίστες που έφυγαν από το νησί λόγω της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού στο νησί αναφορικά με το περιβάλλον και όχι μίας απλής αναδάσωσης, προκειμένου η Ρόδος να είναι “οχυρωμένη” για τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και αρμόδιος για θέματα πρωτογενούς τομέα στο Νότιο Αιγαίο, Φιλήμων Ζαννετίδης τόνισε πως καταγράφεται το μέγεθος της ζημιάς και των απωλειών σε αιγοπρόβατα, ελαιόδεντρα, μελίσσια, ζωοτροφές και βοσκότοπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, με έξοδα της Περιφέρειας θα μοιραστούν ζωοτροφές σε αγρότες για ένα έτος, ενώ θα ζητηθούν και επιχορηγήσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, από την πολιτεία.

Περί συγγνώμης

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γιώργος Χατζημάρκος θέλησε να τονίσει πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τις κρίσιμες ημέρες των πυρκαγιών και της μάχης με τα δώδεκα μέτωπα, έκανε αγώνα για να αντιμετωπιστεί ο “εφιάλτης” συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, επεσήμανε πως έχει κατηγορηθεί η Περιφέρεια σε διάφορα διαδικτυακά σχόλια, για το ότι ήταν απούσα, την ίδια στιγμή που όπως υπογράμμισε, όχι μόνον ήταν παρούσα και στην πρώτη γραμμή, αλλά ανέλαβε και ευθύνες και καθήκοντα πέρα από τα όρια που της αναλογούν, έχοντας αντανακλαστικά.

Ως εκ τούτου, για το μέγεθος της καταστροφής, επεσήμανε πως ο ίδιος πρώτος θα ζητήσει συγγνώμη και θα ανοίξει αυτόν τον “χορό”, αφού προηγουμένως όμως η κάθε αρμόδια πλευρά μιλήσει και αναγνωρίσει τις ευθύνες της.

Σημειώνεται πως ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως μέχρι σήμερα, η Πυροσβεστική δεν έχει κάνει καμία επίσημη αναφορά για το “κλείσιμο” της υπόθεσης της πυρκαγιάς της Ρόδου.

Παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς

Στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναγνώστηκε λιτή επιστολή του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου, Θωμά Σωτρίλλη σχετικά με την απόφαση παραίτησής του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε δήλωσή του στα social media και στην προσωπική σελίδα του, ο κ. Σωτρίλλης είχα αναφέρει τα εξής: “Ζωή σε όλους μας. Έπεσε αυλαία για την ναυαρχίδα Ρόδος. Άξιοι οι αξιωματούχοι του επιτελικού κράτους που πέτυχαν χωρίς ανθρώπινες απώλειες την βύθιση της, με τέλειο συντονισμό. Εμείς οι απλοί ασυντόνιστοι εθελοντές καταφέραμε με αξιοπρέπεια να φροντίσουμε όλους τους φιλοξενούμενους παραθεριστές με φροντίδα για σίτιση και ύπνο. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλους τους απλούς πολίτες που φρόντισαν την βελτίωση της παραμονής των. Κάποιοι όμως πρέπει να ντρέπονται για ότι συνέβη. Ας μην περιμένουν τις εκλογές. Η αξιοπρέπεια της παραίτησης είναι το ζητούμενο. Προσωπικά θα υποβάλλω την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και ας μην αρχίσουν κάποιοι ότι είναι το τέλος της θητείας. Έχω προηγούμενο.”.

Από την πλευρά των παρατάξεων, ο Μανώλης Γλυνός από τη μείζονα μειοψηφία τόνισε πως πρέπει να γίνουν έργα πρόληψης για το νησί και επούλωσης των πληγών, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να φωτιστούν και οι αιτίες για την καταστροφή. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Περιφέρεια έκανε σημαντική προσπάθεια, ενώ εξήρε το έργο των εθελοντών. Παρομοίως και η Μαρία Χατζηγιάννη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε τη γενναιότητα των εθελοντών, σημειώνοντας όμως πως, πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όσον αφορά στα νησιά, θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Η ίδια ζήτησε να αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στο 100%. Τέλος και ο Χαράλαμπος Κόκκινος, κάνοντας λόγο για μία τραγική κατάσταση, τόνισε πως η Περιφέρεια δεν πρέπει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από την “κουβέρτα”.