Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρης Τσιργής

“Η απόφασή που δεν είναι εν θερμώ”

“Δεν τα παρατάω στα δύσκολα, δηλαδή γιατί βουλιάζει το καράβι. Το καράβι δε βουλιάζει, αλλά έχει θιχθεί η ευθιξία μου. Κάποιος πρέπει να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει”
  • Η μνημονιακή πολιτική, ο παραγνωνισμός των αποφάσεων και των προτάσεων της διοίκησης, οι κυριότεροι λόγοι
  • “ Βλέπω ότι διαφέρει η αντίληψη και η θεώρηση η δική μου για την υγεία, από τη μνημονιακή πολιτική που αυτή τη στιγμή ακολουθείται. Και όταν αυτό δεν είναι συμβατό, δε μπορώ εγώ να υπηρετήσω αυτές τις αντιλήψεις”

Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, υπέβαλε ο Δημήτρης Τσιργής, ο οποίος φαίνεται καθαρά ότι δεν αντέχει πλέον τη μνημονιακή πολιτική που ασκείται και στο χώρο της υγείας.

Το κείμενο της παραίτησης, το οποίο κινοποιήθηκε και στην 2η ΥΠΕ, δείχνει καθαρά την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να διεκπαιρεώνουν τις άνωθεν εντολές, χωρίς όμως να εισακούονται στο παραμικρό.

“Η παραίτηση αυτή συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την παραβίαση των τεκμηριωμένων ορίων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας”, δήλωσε ο κ. Τσιργής στην “Κοινή Γνώμη”.

“Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν”

Ο κ. Τσιργής μιλώντας για τους λόγους που τον ώθησαν να παραιτηθεί, ανέπτυξε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να το βιώνει κανείς από τη θέση ευθύνης. Δηλαδή ότι το υπουργείο Υγείας έχει τα αυτιά κλειστά και απλά σχεδιάζει κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες όμως δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα.

“Υπήρξαν μία σειρά τεκμηριωμένων προτάσεών μας προς το υπουργείο, οι οποίες δεν εισακούστηκαν και δε προχώρησαν. Αυτά που είχαμε επισημάνει βρέθηκαν στη συνέχεια ως προβλήματα μπροστά μας και αφορούν στα θέματα των διαγωνισμών, των προμηθειών, στα θέματα του γεγονότος ότι το υπουργείο δε λαμβάνει υπ όψην του τη νησιωτικότητα, στις κατανομές των πόρων, στις φοβερές ελλείψεις του ανθρώπινου δυναμικού”.

Στην ερώτηση εάν ένιωσε αβοήθητος ως διοικητής του νοσοκομείου, ο κ. Τσιργής επισήμανε ότι ένιωσε τα όριά του παραβιάζοταν. “Γινόταν οι κύκλοι όλο και πιο μικροί και όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει θέμα με τις προσωπικές θεωρήσεις και αντιλήψεις για το δημόσιο αγαθό της υγείας. Βλέπω ότι διαφέρει η αντίληψη και η θεώρηση η δική μου για την υγεία, από τη μνημονιακή πολιτική που αυτή τη στιγμή ακολουθείται. Και όταν αυτό δεν είναι συμβατό, δε μπορώ εγώ να υπηρετήσω αυτές τις αντιλήψεις. Έρχονται δύσκολες τάσεις, διότι έχουμε συνέχεια προβλήματα που έρχονται”.

Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της παραίτησης

“Η απόφασή μου αυτή βασίζεται στην σταθερή καθημερινή απόκληση από τις προσωπικές αρχές και αξίες αντίληψης της υγείας, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Οι λόγοι δεν αφορούν μόνο στις ισχυρές πιέσεις και στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και κατά την προσωπική μου κρίση στην αδυναμία εξεύρεσης άμεσων αποτελεσματικών ισοδυνάμων στον τομέα της υγείας με ανταποδοτικό όφελος. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ιδίως στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Ιατρεία των Κυκλάδων, είναι εξαιρετικά αυξημένες με ορατό πλέον τον κίνδυνο απειλής για την υγειονομική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η περιθωριοποίηση των υγειονομικών μονάδων της νησιωτικής περιφέρειας, η μη αναζήτηση και εφαρμογή των τεκμηριωμένων προτάσεών μας για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα προλήματα του συστήματος, η ελλειπής χρηματοδότησής του και η οριζόντια ζήτηση για περικοπές και μειώσεις, στα ήδη επιτεύξιμα ελάχιστα όρια του συστήματος, καθιστούν αυτή την ώρα πολύ δύσκολη τη δέσμευση για τη συνέχιση του συστήματος εκτέλεσης των προμηθειών. Η νησιωτική ιδιαιτερότητα δεν αναγνωρίστηκε στα νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, κατά προσπέραση του άρθρου 101 του Συντάγματος. Επιπλέον, το μονοπώλειο του ΕΟΠΥΥ οδηγεί αποκλειστικά και μόνο στη συσσώρευση οφειλομένων απαιτήσεων χωρίς αντίκρισμα και δημιουργεί ένα ασφυκτικό υγειονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις νησιωτικές μονάδες”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην παραίτησή του ο κ. Τσιργής, ο οποίος υπηρέτησε το νοσοκομείο για 2 χρόνια.