Εισήγηση της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Υποθέσεων

“Ανάσα” οφειλών

Εγκρίθηκε η μείωση 50% για περιπτώσεις σοβαρών οφειλών

Μ. Ζουλουφός: “Προσπαθούμε να εισπράξουμε αλλά και να εξυπηρετήσουμε”
Μείωση κατά 50% για συγκεκριμένες οφειλές δημοτών προς το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Πρόκειται για οφειλές ιδιωτών, οι οποίοι ζητούν την οικονομική ελάφρυνση από την πλευρά του δήμου για υποθέσεις που αφορούν χρηματικά ποσά που “φούσκωσαν” από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την ακριβή καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων του κάθε ανικήτου και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ως δημοτικά τέλη.

Οι σχετικές οφειλές που καλούνται να καταβάλουν οι δημότες, συμπεριλαμβάνουν και ένα πρόστιμο όπως ορίζει ο νόμος, αφού πρέπει να πληρώσουν επί της ουσίας αναδρομικά τα χρήματα που δεν είχαν καταβληθεί έως σήμερα. Αποκλειστικά και μόνο στο εν λόγω ποσό (πρόστιμο), η συγκεκριμένη επιτροπή έχει δικαίωμα να προχωρήσει στη μείωση έως 50%.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν κατά πλειοψηφία τις εισηγήσεις της επιτροπής ενώ μειοψήφησε ο επικεφαλής της “Σύρας με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης αφήνοντας αιχμές για μία συγκεκριμένη περίπτωση την οποία δεν κατονόμασε.

Εξέταση των οικονομικών διαφορών μεταξύ δήμου και δημοτών

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής, Μιχάλης Ζουλουφός, η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από δύο δημοτικούς συμβούλους, έναν δημότη και τον γραμματέα και έχει ως αντικείμενό της, την εξέταση όλων των φορολογικών διαφορών που προκύπτουν και αφορούν στο δήμο και στους δημότες σχετικά με τα οφειλόμενα ποσά που εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ανάλογα με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και τα τετραγωνικά του ακινήτου, προκύπτει και το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τα δημοτικά τέλη.

“Κληρονομική” και όχι μόνο, η οικονομική ταλαιπωρία

Το πρόβλημα όμως, όπως κατέστη σαφές στη συνεδρίαση, προκύπτει από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τα ακίνητα. Μέσω κάποιας μεταβίβασης ενός κτιρίου ή κάποιας αγοραπωλησίας, αν αποδειχθεί ότι προκύπτει μεγαλύτερος αριθμός τετραγωνικών μέτρων από τον υφιστάμενο για το εκάστοτε ακίνητο, τότε αυτόματα, αλλάζει και το ποσό των δημοτικών τελών.

Κατά συνέπεια, ο δήμος, σύμφωνα με τα νέα τετραγωνικά, πρέπει να εισπράξει αυξημένο το ποσό των δημοτικών τελών και εκεί ξεκινά ο “πονοκέφαλος” για τους ιδιοκτήτες, αφού επί της ουσίας, επιβάλλονται αναδρομικά τα τέλη, επάνω στα οποία έρχεται να προστεθεί κι ένα πρόστιμο.

Μείωση 50% επί του προστίμου

Ο δημοτικός σύμβουλος, ανέφερε πως, η μείωση στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει η αρμόδια επιτροπή αφορά αποκλειστικά και μόνο στα ποσά των προστίμων. Σύμφωνα με αυτό το περιθώριο αποφασίστηκε από τα μέλη, να εισηγηθεί η επιτροπή προς το δημοτικό συμβούλιο μείωση 50% επί του προστίμου για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπως προσθέτει ο κ. Ζουλουφός, η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, κάνει “χρήση” αυτής της ρύθμισης και μάλιστα αφού πρώτα εξετασθούν τα αιτήματα των δημοτών εκτενώς, τα μέλη αποφασίζουν αν θα εισηγηθούν ή όχι αντίστοιχη μείωση και ποιο θα είναι το ποσοστό αυτής.

Μέχρι στιγμής, για όσα αιτήματα έχουν γίνει δεκτά και έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, τα ποσά των προστίμων έχουν μειωθεί κατά 50%.

Να κρατηθούν οι ισορροπίες

“Αυτή η επιτροπή του δήμου επί της ουσίας δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να εισπράξει κάποια χρήματα από τις οφειλές. Ο δήμος εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, καλείται να πρέπει να τακτοποιήσει υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα. Πολλοί δημότες έρχονται σε δύσκολη θέση αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι οφειλές προκύπτουν από το παρελθόν που ένα ακίνητο μπορεί να ανήκε σε κάποιον συγγενή και να ήταν δηλωμένα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Έρχονται λοιπόν αντιμέτωποι με οφειλές που πρέπει να καταβληθούν λόγω εφαρμογής της νομοθεσίας” διασαφηνίζει ο κ. Ζουλουφός και δηλώνει πως: “Ως επιτροπή εμείς, προσπαθούμε να πράττουμε υπέρ του δήμου αλλά και υπέρ των δημοτών. Εξαντλούμε το όριο ανοχής που μπορούμε να δείξουμε κυρίως λόγω κρίσης και ύφεσης”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ζητούν μειώσεις ευτελών ποσών αλλά κατά κύριο λόγο οι δημότες που απευθύνονται στην επιτροπή αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά θέματα. “Το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε αντιμετωπίσει είναι αυτό για το οποίο αντέδρασε και ο κ. Τζίνης”, κατέληξε.