Περιφερειακή σύσκεψη για την αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο

Καθολική η συμμετοχή

Δημήτρης Μπίρμπας και Παναγιώτης Σκούτας, στελέχη του κεντρικού τμήματος του κόμματος, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες

Μέλη από τη Σύρο, τη Τήνο, τη Νάξο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και την Κέα, παρακολούθησαν και συμμετείχαν με τοποθετήσεις

Περιφερειακή σύσκεψη για την αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησαν την Κυριακή το απόγευμα σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από 6 νησιά των Κυκλάδων.

Με στόχο τη συγκέντρωση προτάσεων για την κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές του 2014, εφ' όσον δε δοθεί τελικά η παράταση θητείας για τους αιρετούς, τα στελέχη του κεντρικού τμήματος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπίρμπας και Παναγιώτης Σκούτας που ήρθαν από την Αθήνα, ενημέρωσαν για τα τεκταινόμενα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συντάντηση έγινε και στη Ρόδο, όμως η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης.

Τα δύο στελέχη του κεντρικού τμήματος της αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώθηκαν στη σημερινή πραγματικότητα και στο πως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, ειδικά με τα μέτρα του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπίρμπας επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του “κυκλώνα”, αφού καθημερινά βγαίνουν και νέα στοιχεία για απολύσεις υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα χτυπιέται και από τις μεγάλες μειώσεις εσόδων και πόρων.

Για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι έχει δεχθεί μειώσεις της τάξης του 40%, με την γραφειοκρατία από μέρους του κράτους χτυπάει “κόκκινο” και με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να βρίσκονται ως “καπέλο” πάνω από αυτές. “Χωρίς απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς να της δοθούν οι αρμοδιότητες που αναφέρει ο “Καλλικράτης”, αλλά και οι ανάλογοι πόροι, ο θεσμός της Περιφέρειας δεν μπορεί να αποδόσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γενικότερα το πλαίσιο της συζήτησης επικεντρώθηκε στο πως θα καθοριστεί έγκαιρα το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ στόχος είναι να προετοιμαστεί έγκαιρα με θέσεις και πρόγραμματα.

Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα, τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και για την Περιφερειακή, θα ανακοινωθεί επίσημα από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

“Όλο το Αιγαίο, μία Περιφέρεια”

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε μία πρόταση, η οποία συνάδει με την πρόταση που έχει διατυπώσει και ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης. Δηλαδή όλο το Αιγαίο, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας, μία Περιφέρεια με αυτόνομες περιφερειακές ενότητες (πρώην Νομαρχίες). Όπως τόνισε, τα νησιά έχουν κοινά προβλήματα και έτσι πρέπει να τα δούμε.