Ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Γιώργος Παπανικολάου, σηκώνει το "γάντι"

Διαφοροποιείται και καταγγέλλει

Διαφωνεί με τη στάση που κρατά η πλειοψηφία -Δηλώνει ότι το Ε.Κ.Κ έχει χάσει τον προσανατολισμό του -Ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά του και ο ανεξαρτητοποιημένος αναπληρωτής Γραμματέας, Βαγγέλης Γεράρδης

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Νέοι τριγμοί παρουσιάζονται στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, τριγμοί που σίγουρα όχι μόνο θα ταρακουνήσουν, αλλά θα αποδείξουν ότι τελικά κάτι περίεργο συμβαίνει, κάτι δε λειτουργεί σωστά, κάποιοι δεν ανταποκρίνονται για αυτό που έχουν ταχθεί, για αυτό που έχουν ψηφιστεί.

Μετά από την ανεξαρτητοποίηση, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, του αναπληρωτή Γραμματέα, Βαγγέλη Γεράρδη, έρχεται σήμερα η διαφοροποίηση της θέση του Αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου, Γιώργου Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου μέσα από τις λιτές του δηλώσεις, δίνει το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στο Ε.Κ.Κ, αλλά φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι δυστυχώς η πλειοψηφία του βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μεμονωμένα θέματα και καταστάσεις, αφήνοντας στο έλεος της κρίσης, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νησιά, αλλά και στη Σύρο.

“Το Εργατικό Κέντρο αδύναμο και χωρίς λόγο την περίοδο που το συνδικαλιστικό κίνημα δέχθηκε τη μεγαλύτερη επίθεση”

Ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σχολιάζει αρνητικά την επαναεκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ηγεσία, ως μία ηγεσία βολεμένη. “Λίγες ημέρες πριν από την κατάργηση των Συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι-άνεργοι, ζουν την παράνοια ενός συστήματος που συνθλίβει τις ζωές τους, τα όνειρα των παιδιών τους, που διαλύει τις κοινωνικές σχέσεις, οδηγεί στην απελπισία και την απόγνωση το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Την ίδια στιγμή η βολεμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, εξασφάλισε με τις γνωστές μεθόδους την παραμονή της στην διοίκηση της ΓΣΕΕ”.

Ο κ. Παπανικολάου όμως, ανοίγει τους “Ασκούς του Αιόλου” και αναφέρεται στα στραβά και να ανάποδα που έχει βιώσει μέσα από τη λειτουργία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων. Στραβά και ανάποδα που πολλές φορές καταγγέλθηκαν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν μέσα από την “Κοινή Γνώμη” και που ο πρόεδρός του πάντα αμφισβητούσε, ισχυριζόμενος ότι κάποιες “αόρατες δυνάμεις” θέλουν να τον εξοντώσουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αντιπρόεδρος, δυστυχώς το Ε.Κ.Κ ασχολείται μόνο με τα θέματα του ναυπηγείου και όχι με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο της Σύρου, αλλά και όλων των Κυκλάδων.

“Η πλειοψηφία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, έχει εγκλωβιστεί στα θέματα του Νεωρίου και έχει αφήσει στο έλεος της κρίσης το σύνολο των εργαζομένων στα νησιά των Κυκλάδων και την Σύρο. Οι εξελίξεις στο Νεώριο δεν μπορούν να αναστέλλουν τις υποχρεώσεις του Ε.Κ. απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων που εκπροσωπεί”, επισημαίνει.

“Απομονώθηκε αντί να γίνει το κέντρο της αντίστασης”

Στη συνέχεια θέτει και άλλον έναν προβληματισμό, έναν προβληματισμό που έχει κατατεθεί και άλλες φορές από διάφορα Σωματεία και Συλλόγους, δηλαδή ότι το Εργατικό Κέντρο απέχει από το εργατικό κίνημα και έχει γίνει το “μαύρο πανί” για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

“Στα χρόνια της κρίσης ακούστηκαν πολλές αντιμνημονιακές κορώνες, όμως το Ε.Κ. δεν έγινε κέντρο αντίστασης, δεν ενέπνευσε σε αγώνες, αντίθετα, απομονώθηκε και έγινε στόχος της πιο αρνητικής κριτικής από εργαζόμενους και πολίτες των νησιών μας. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας είναι μεγάλες και δυστυχώς αυτό έγινε στην πιο κρίσιμη στιγμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε στιγμές που το συνδικαλιστικό κίνημα δέχτηκε την μεγαλύτερη επίθεση από το σύστημα, το Ε.Κ. ήταν αδύναμο και χωρίς λόγο”.

Ο κ. Παπανικολάου καταλήγοντας, δηλώνει ότι θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μαζί με συναδέλφους του για ένα Εργατικό Κέντρο που θα αλλάξει μορφή και ρόλο.

“Η στρέβλωση ξεκινάει από την αποχή των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Μόνη λύση η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους, για να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι ίδια. Θα σταθώ με όλους τους συναδέλφους και συναγωνιστές για ένα .Ε.Κ. που να εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα τους. Ταξικά, αγωνιστικά, χωρίς συμβιβασμούς”.

““Διαφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας του”

Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ρωτήθηκε από την “Κοινή Γνώμη” για τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να μιλήσει. Χθες η εφημερίδα επικοινώνησε και πάλι με τον Βαγγέλη Γεράρδη, με αφορμή τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου. Και πάλι ο κ. Γεράρδης δε φάνηκε να επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση, τονίζοντας ότι θα προβεί σε ανακοίνωση σε λίγες ημέρες. Μετά από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε ο αναπληρωτής Γραμματέας τελικά αποφάσισε να πει δύο πράγματα για τους λόγους που τον ώθησαν να ανεξαρτητοποιηθεί. Και ω του θαύματος, οι λόγοι είναι σχεδόν ίδιοι με αυτούς που αναφέρει και ο Γιώργος Παπανικολάου. Ότι δηλαδή το Εργατικό Κέντρο δεν επιτελεί το έργο για το οποίο έχει δημιουργηθεί. “Διαφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας του. Δε λειτουργεί βάση του καταστατικού του και ότι ο πρόεδρος παίρνει αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο”, δήλωσε ο κ. Γεράρδης.

Η συνέχεια επί της οθόνης

Γιώργος Παπανικολάου και Βαγγέλης Γεράρδης, δύο μέλη του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, οι οποίοι έχουν και θέση ευθύνης, βγαίνουν και καταγγέλλουν τη λανθασμένη κατά τη γνώμη τους, αλλά και τη γνώμη πολλών, λειτουργία του. Αφήνουν πλέον ξεκάθαρα να διαφανεί ότι ο πρόεδρος κ. Μητσκας, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό, αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους.

Δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν μπορούν άλλο να μετέχουν σε αυτή την τακτική που ασκείται, καλώντας ουσιαστικά και τους άλλους που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο να αλλάξουν την πορεία του Ε.Κ.Κ.

Η συνέχεια λοιπόν του σήριαλ επί της οθόνης και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες φωνές διαμαρτυρίας.