Ήρθε η ώρα της πικρής αλήθειας για τους φορείς της Σύρου

Αυτό το νησί επιβιώνει από τύχη

Η προχθεσινή σύσκεψη των φορέων που διοργανώθηκε για το θέμα του νοσοκομείου, ανέδειξε για πολλοστή φορά την τεράστια έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν και που καθημερινά ξεπηδούν σα τα “μανιτάρια”.

Φυσικά το μεγαλύτερο βάρος της ανεπάρκειας που υπάρχει, πέφτει στους φορείς αυτού του τόπου και ήρθε η ώρα του καταλογισμού.

Η πικρή αλήθεια είναι λοιπόν, ότι οι φορείς είτε “σφυρίζουν” αδιάφορα όλα αυτά τα χρόνια, είτε με αποσπασματικές κινήσεις, τύπου συσκέψεων”, προσπαθούσαν να λύσουν τα θέματα.

Όμως τα προβλήματα έμειναν άλυτα και τώρα που το νησί “βουλιάζει”, έρχονται να πουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία ατζέντα όλων των θεμάτων, προκειμένου ένα ένα να έρχεται προς συζήτηση.

Ας γυρίσουμε χρόνια πίσω

Τα σοβαρότερα προβλήματα για αυτόν τον τόπο έχουν ξεκινήσει προ δεκαετίας. Η Σύρος σιγά σιγά δεχόταν χτυπήματα και δεν υπήρξε ποτέ μα ποτέ συντονισμός δυνάμεων, διότι επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί ο ωχαδερφισμός. Ο κάθε φορέας κλεισμένος στο καβούκι του, στον δικό του κόσμο δηλαδή, περίμενε ότι θα λυθούν τα προβλήματα διά μαγείας. Κρατούσε παθητική στάση, απέφευγε τις ευθύνες του. Και όταν ο “κόμπος έφτανε στο χτένι”, τότε γινόταν μια τυπική σύσκεψη για τα “μάτια” του κόσμου, έπεφταν στο τραπέζι διάφορες “φωτοβολίδες”, επαναλαμβανόταν μεγαλοστομίες και όλοι κατέληγαν να βγάζουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Τρανταχτό παράδειγμα η κατάργηση της ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, όπου είχε έδρα τη Σύρο και συντόνιζε την υγεία στα νησιά. Στην αρχή υπήρξε η πληροφόρηση, γράφτηκε στον τοπικό τύπο. Οι αρχές είχαν τα “αυτιά” τους κλειστά. Έπειτα ήρθε η κατάργηση και οι φορείς έτρεχαν και πάλι με ψηφίσματα να διορθώσουν τα αδιόρθωτα. Και φυσικά η ΔΥΠΕ χάθηκε και μετά από 7 περίπου χρόνια, μιλάμε για τη χαμένη ΔΥΠΕ. Άραγε ποιος ευθύνεται για αυτό; Οι ευθύνες μοιράζονται ισόποσα μεταξύ της τότε κυβέρνησης και των φορέων του νησιού. Η κυβέρνηση αποφάσισε, αλλά οι φορείς το αποδέχθηκαν αμαχητί.

Η λίστα είναι μεγάλη

Η λίστα των κεκτημένων που χάθηκαν και χάνονται είναι μεγάλη και καθημερινά προστίθενται νέα δεδομένα.

Υγεία, παιδεία, Εφετείο, Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία, Πανεπιστήμιο, ακτοπλοΐα, στρατόπεδο, τουρισμός, διασύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική χώρα και πολλά, πολλά άλλα.

Ο κατάλογος μεγάλος και πολύ σωστά καταγράφηκε από τον πρώην Νομάρχη Κυκλάδων, Δημήτρη Μπάιλα στη προχθεσινή συνάντηση. “Αργήσατε”, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. “Μπροστά σε όλα αυτά περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις και ψηφίσματα”, είπε ο πρώην Νομάρχης, που όμως και αυτός έχει ένα μερίδιο ευθύνης, όπως έχουν και όλοι οι άλλοι.

“Το Επιμελητήριο “ξύπνησε” πριν ένα χρόνο, κάποιοι άλλοι ακόμα κοιμούνται

Πιο τρανταχτό παράδειγμα από την “εξομολόγηση” του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, στην προχθεσινή σύσκεψη, δεν υπάρχει.

“Βουλιάζουμε σα νησί και μέχρι στιγμής όλοι μας αναλύουμε τους λόγους”, είπε ο κ. Ρούσσος. Αλήθεια κ. Ρούσσο πόσα χρόνια είστε πρόεδρος Επιμελητηρίου; Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά από έναν θεσμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει μάλιστα και τις παραγωγικές τάξεις;

Όμως αυτό που πραγματικά δημιουργεί ακόμη πιο μεγάλη αγανάκτηση, είναι ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι πριν από ένα χρόνο, μόλις πριν ένα χρόνο, όταν διαπίστωσαν ότι το νησί δέχεται τη μεγαλύτερη “μπόρα” της κρίσης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία επιτροπή κρίσης. Αυτή λοιπόν η επιτροπή, όπως είπε ο κ. Ρούσσος, συνεδρίαζε επί ένα χρόνο, αλλά σταμάτησε διότι, άκουσον-άκουσον, δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό.

Αυτά είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, χωρίς όμως να κάνει την αυτοκριτική του, όπως αυτοκριτική πρέπει να κάνει ο κάθε ένας που κατέχει θέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη αυτού του νησιού.

Αυτοκριτική και μάλιστα σκληρή πρέπει να κάνει η Περιφέρεια, το Εργατικό Κέντρο, η δημοτική αρχή, οι Σύλλογοι, αλλά και όλοι οι φορείς, ακόμη, ακόμη και όσοι συμμετείχαν στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Οι βασικότεροι πυλώνες της Σύρου έχουν χτυπηθεί και κάποιοι από αυτούς έχουν καταρρεύσει. Τον “πάτο του βαρελιού” τον αγγίζουμε ήδη.

Επίσης, είναι αδιανόητο σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου να μιλά για συντονισμό μίας Επιτροπής, η οποία θα θέσει την ατζέντα των προβλημάτων και μέσα από αυτή, ένα ένα θέμα να λύνεται. Αργήσατε κύριοι, αλλά έστω και τώρα οι κάτοικοι αυτού του νησιού, αλλά και όλων των Κυκλάδων περιμένουν ενέργειες. Χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις, διότι το “παιχνίδι” θα χαθεί και όλοι θα κλαίμε πάνω από τα ερείπια.