Τα ζητήματα της Βάρης στο πολιτικό προσκήνιο της Σύρου

Λόγια και πράξεις

- Ι. Μακρυωνίτου: “Διαφωνώ με την τακτική που ανακυκλώνει τα προβλήματα”- Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης: “Να υπάρξει αποκέντρωση σε υπηρεσίες και να στηριχθούν τα χωριά”

Πλήθος ζητημάτων που σχετίζονται με την περιοχή της Βάρης έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας δεδομένης της κοινά αποδεκτής παρατήρησης ότι τα χωριά πρέπει να διατηρήσουν τόσο τη σχετική αυτονομία τους, όσο και τη ζωντάνια τους.

Πρόσφατα η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης πραγματοποίησε συνάντηση στην περιοχή, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που διατηρεί με τα χωριά, με σκοπό να συζητήσει με τους εκπροσώπους της δημοτικής κοινότητας αλλά και του πολιτιστικού και αλιευτικού συλλόγου.

Σε επίσημη ενημέρωση από την “Σύρο – Δύναμη Ανάπτυξης” όσον αφορά στη συγκέντρωση, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν στη στασιμότητα σημαντικών έργων όπως του σχολείου και του αποχετευτικού δικτύου, ζητήματα αποκέντρωσης των υπηρεσιών, αξιοποίησης των πολιτιστικών συλλόγων από τον ΟΠΑΣ για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού, καθώς και θέματα γενικότερα της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή, για την οποία η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι χαρακτηρίζεται από “αδιαφορία”.

Στη συνάντηση κλήθηκε να συμμετέχει και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Ιωσηφίνα Μακρυωνίτου, η οποία παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” τη θέση της στα ανωτέρω θέματα.

Εποικοδομητική συνεργασία

Μιλώντας γενικότερα για την επικοινωνία που έχει με τους υπαλλήλους του ενιαίου δήμου όσον αφορά σε πολλά προβλήματα που προκύπτουν κατά διαστήματα και χρήζουν άμεσης λύσης για τους δημότες της περιοχής, η κ. Μακρυωνίτου υπογράμμισε πως, “Με τους εργαζομένους του δήμου που ερχόμαστε καθημερινά σε επικοινωνία από κοινού με τον αντιπρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ώστε να λύνουμε τα ζητήματα που προκύπτουν, έχουμε άριστη συνεργασία και δεν έχω παράπονο για το χρονικό διάστημα που ανέλαβα ως πρόεδρος. Θέματα καθαριότητας, καθαρισμού της παραλίας και ηλεκτροφωτισμού λύνονται άμεσα όπως και όσα ζητήματα άπτονται των τεχνικών υπηρεσιών” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι άκρως σημαντικό το γεγονός της εποικοδομητικής συνεργασίας “με σκοπό να δίνονται γρήγορα λύσεις”.

Έργα που προλαβαίνουν - δεν προλαβαίνουν το ΕΣΠΑ

Μείζονος σημασίας όμως ζητήματα για το χωριό, αποτελούν όπως σημείωσε ακολούθως η πρόεδρος, το αποχετευτικό δίκτυο Βάρης αλλά και το δημοτικό σχολείο και η επέκτασή του, που “πρέπει να δρομολογηθεί”. Τα επιχειρήματα της παράταξης του Γιώργου Πάπιτση, μετά τη συνάντηση στην περιοχή, θέλουν “το δημοτικό σχολείο και η επέκτασή του να είναι στα αζήτητα” καθώς “εδώ και δύο χρόνια στο δήμο τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες” και “με το ζόρι θέλουν να συστεγαστούν οι τάξεις της Βάρης και του Μάννα”.

Η πρόεδρος παραχωρώντας τη γνώμη της για το εν λόγω ζήτημα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα αφού υπήρχε έντονος προβληματισμός όσον αφορά στα “στενά” χρονικά περιθώρια, εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει ωριμάσει η μελέτη του σχολείου, προκειμένου να κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τόνισε: “Είναι σημαντικό έργο και αδημονούμε καθώς θα ωφελήσει την περιοχή” συμπληρώνοντας πως, “Σε πρόσφατη επικοινωνία με τον κ. Μακρυωνίτη, με διαβεβαίωσε ότι ένα έγγραφο που εκκρεμούσε για την τελική μεταβίβαση του χώρου από την Περιφέρεια προς το δήμο, είναι θέμα που τακτοποιείται”.

Ταυτόχρονα, η ίδια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και το θέμα του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής έχει δρομολογηθεί καθώς σύμφωνα με την απαραίτητη ενημέρωση που έλαβε από αρμόδιους της Περιφέρειας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ και απαιτείται ωρίμανση του έργου”. Στον αντίποδα, η παράταξη της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι το έργο της αποχέτευσης, “δεν πρόκειται να το δούμε” καθώς “θα πληρώνουμε μόνο τα θαλασσοδάνεια της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης Ερμούπολης”.

Αίτημα στον ΟΠΑΣ για αξιοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των μελών της παράταξης με τους εκπροσώπους της Βάρης, αναπτύχθηκε και η θέση τους για τη “μη αξιοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων”. Η μείζονα αντιπολίτευση, στηλίτευσε “την αδιαφορία με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τους πολιτιστικούς συλλόγους”, λέγοντας ότι χρειάζεται “αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού και των μελών, οι οποίοι επιμένουν και προσφέρουν έργο στις κατά τόπους περιοχές”. Βέβαια, για το ίδιο ζήτημα, η κ. Μακρυωνίτου δήλωσε στην εφημερίδα ότι εδώ και καιρό, έχει ήδη πραγματοποιηθεί επικοινωνία “με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, τον κ. Άνδροβικ, και αποφασίσαμε να καταθέσουμε ένα έγγραφο αίτημα προς τον ΟΠΑΣ για να συμπεριληφθεί και ο σύλλογος στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων”, όπως υποστήριξε.

Παλεύουν για τη διατήρηση του ΚΕΠ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης και στο ζήτημα της υπαρκτής ή μη, αποκέντρωσης των υπηρεσιών του ενιαίου δήμου. Πάγια θέση του κ. Πάπιτση όπως την εκφράζει κατά καιρούς είναι η εφαρμογή της πολιτικής που θα διατηρεί υπηρεσίες στα χωριά ώστε να μη συγκεντρώνονται όλα στην πρωτεύουσα του νησιού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της προέδρου της δημοτικής κοινότητας, η οποία υπογράμμισε: “Παλεύουμε να μη φύγει το ΚΕΠ από το χωριό, το οποίο είναι επανδρωμένο μόνο με μία υπάλληλο αλλά εξυπηρετεί τους κατοίκους. Νομίζω όμως ότι το κλείσιμό του, επιχειρείται στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται γενικώς. Έχουμε ζητήσει αρωγή και από το δήμαρχο”, σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: “Για τα ζητήματα όμως της εξόφλησης λογαριασμών και τιμολογίων ύδρευσης, όντως “η πολιτική της ΔΕΥΑΣ είναι να πληρώνονται στην Ερμούπολη”.

“Προς το παρόν... καλή η συνεργασία”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η Ιωσηφίνα Μακρυωνίτου αναφέρθηκε και στην πολιτική στάση της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης. Σε ανάλογη ερώτηση, η ίδια υποστήριξε, “Με τους αρμόδιους αντιδημάρχους για πολλά ζητήματα, προς το παρόν έχω καλή συνεργασία. Σε βάθος χρόνου, μπορεί αυτό να αλλάξει, αλλά ο καιρός θα το δείξει”.

Ωστόσο, στη συνέχεια, η ίδια δηλώνοντας ότι έχει υιοθετήσει αισιόδοξη στάση ζωής, διατύπωσε με σαφήνεια τη διαφωνία της ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει συχνά η αντιπολίτευση τα ζητήματα του τόπου. “Με αυτή την απαισιοδοξία που κουβαλά η αντιπολίτευση, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, εγώ δε συμφωνώ πάντα. Να ανακυκλώνουμε δηλαδή τα προβλήματα και να μην κάνουμε κάτι τελικά γι αυτά, είναι τακτική που προσωπικά με κουράζει”, σχολίασε, καταλήγοντας πως, “καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα και να προχωρούμε σε προτάσεις”.