Αιτία αντιπαραθέσεων οι αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάννα

Στα "χαρακώματα" η εκπαίδευση

- “Σφάζονται” στην ποδιά της ΔΕΠ η εκπαιδευτική κοινότητα της μονάδας και το ΚΕΚ του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης- Καταγγελίες για “παράνομη χρήση” των χώρων από το ΚΕΚ, λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης για την παραχώρηση των αιθουσών

“Μήλον της έριδος” ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εξακολουθούν να αποτελούν μέχρι σήμερα οι τρεις αίθουσες του διδακτηρίου Βάρης, οι οποίες είναι παραχωρημένες στο ΚΕΚ Δήμου Σύρου Ερμούπολης, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων.

Το Σχολικό Συμβούλιο της μονάδας, επικαλούμενο την επιτακτική ανάγκη για άμεση αναβάθμιση των υποδομών της, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης και εργαστηρίου φυσικής – χημείας, αιτήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή την παράδοση των αιθουσών προς την ίδια, με δεδομένη τη λήξη της σύμβασης παραχώρησής τους στο ΚΕΚ, το Νοέμβριο του 2012.

Ωστόσο, η μη ανανέωση της σύμβασης και η παραμονή του Κέντρου στο χώρο, έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, που κάνουν λόγο για παράνομη κατάληψη των αιθουσών και συστηματική αδιαφορία του δήμου απέναντι στα πολύμηνα αιτήματά της.

Επανεξέταση του θέματος μέσα στον επόμενο μήνα

Από την πλευρά της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο την επανεξέταση του θέματος μετά τη λήξη της τρέχουσας σχολικής περιόδου, προκειμένου να έχουν καταγραφεί πλήρως οι ανάγκες και ο μαθητικός πληθυσμός της επόμενης χρονιάς, αλλά και να έχουν οριστικοποιηθεί τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΚΕΚ.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Ζουλουφός εμφανίζεται αντίθετος στη λογική των επιθέσεων και των καταγγελιών, οι οποίες έρχονται σε κόντρα με δημόσιες αποφάσεις των Οργάνων και δύνανται να κλονίσουν τις σχέσεις των συνεργαζόμενων φορέων.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι τρεις αίθουσες του διδακτηρίου της Βάρης είχαν παραχωρηθεί από την τέως Νομαρχία Κυκλάδων και τον τ. Δήμο Ποσειδωνίας στο ΚΕΚ του δήμου, το 2001. Το 2012 ο δήμος αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων, αναθέτοντας την λειτουργία του στον Οργανισμό Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως υπογραμμίζει, το ΚΕΚ αποτελεί τον μοναδικό δημοτικό χώρο, που είναι πιστοποιημένος για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση τριών προγραμμάτων για το έτος 2013, η οποία θα ξεκινήσει τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

“Οι επιθέσεις αυτές δεν τιμούν το πνεύμα συνεργασίας μας”

Αναφερόμενος στις ταυτόχρονες ανάγκες που παρουσιάζονται τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης των μικρών δημοτών, όσο και για συνεχή παροχή επιμόρφωσης στους ενήλικες πολίτες, ο κ. Ζουλουφός κρίνει ότι η “εξεύρεση μίας μέσης λύσης θα ήταν καλύτερη για όλους”. Ωστόσο, σημειώνει ότι “αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω επιθέσεων, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε προς τον δήμο”, κρίνοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

“Υπάρχουν αποφάσεις σε δημόσιες συνεδριάσεις που κανείς δεν έχει καταγγείλει την αντιδημοκρατικότητά τους και σε αυτές πρέπει όλοι να υπακούσουμε και να συνεργαστούμε. Επομένως, όταν έχει ληφθεί απόφαση για επανεξέταση του θέματος, καταγγελίες περί κακής λειτουργίας της Επιτροπής είναι άσκοπες”, τονίζει ο κ. Ζουλουφός,

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που δέχεται η Επιτροπή προέρχονται στο σύνολό τους από την ίδια πηγή. “Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα είχε συντάξει ένα κείμενο προς το δήμο, το οποίο κοινοποίησε σε αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες και το ίδιο κείμενο το είδαμε υπογεγραμμένο από το ΠΑΜΕ Δασκάλων Σύρου – Τήνου - Μυκόνου και αναρτημένο στο blog του διευθυντή. Αυτό δεν τιμά το πνεύμα της συνεργασίας που πρέπει να έχουμε. Και είναι απορίας άξιον πώς καταγγέλλεται η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για έλλειψη δημοκρατικότητας και σωστής λειτουργίας από το μοναδικό σχολείο στο οποίο υπάρχει πρόβλημα” επισημαίνει, εκτιμώντας ότι “οι κομματικές παρεμβάσεις σε θέματα τοπικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως στο θέμα εκπαίδευσης ενηλίκων και ανηλίκων δεν έχουν κανέναν ρόλο”.

Καθυστέρηση στη σύσταση του νέου συμβουλίου της ΔΕΠ

Όσον αφορά στη μη ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των αιθουσών στο ΚΕΚ του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξηγεί ότι λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών γύρω από τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής, τα μέλη της έλαβαν την έγγραφη ενημέρωση του Κέντρου προ ολίγων ημερών. “Από τη λήξη της θητείας της στις 31-12-2012, τα θέματα που την αφορούσαν ανέλαβαν υπάλληλοι του δήμου. Κάπου παράπεσε, άνθρωποι είμαστε. Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του ΚΕΠ ενημέρωσε δημόσια τη ΔΕΠ για τη λήξη της σύμβασης. Και κατόπιν πλειοψηφίας, αποφασίσαμε ότι σε εύλογο χρόνο θα τεθεί το θέμα προς συζήτηση και όχι μεσούσης της ακαδημαϊκής περιόδου”.

Τέλος, καθιστά γνωστό ότι η καταλληλότητα των αιθουσών για τη στέγαση μαθητών έχει αμφισβητηθεί δημόσια από μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι κάνουν λόγω για μικρές και ασφυκτικές τάξεις. Ωστόσο, το θέμα πρόκειται να τεθεί επί τάπητος τον επόμενο μήνα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

“Απαραίτητη μία κοινή λύση”

“Συνεργασία και συνύπαρξη” προτείνει από την πλευρά της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Βλαστάρη. “Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει όλοι να ικανοποιηθούν δεν θα ήταν άσχημο το ενδεχόμενο συνεκπαίδευσης. Θα μπορούσε να γίνει διπλή χρήση. Το πρωί τα παιδιά και το απόγευμα ενήλικες. Να υπάρχει ευελιξία και όχι κόντρα” επισημαίνει. Παράλληλα, ως μέλος της ΔΕΠ προτείνει να πραγματοποιηθεί άμεσα η επίσημη παραχώρηση του χώρου στο ΚΕΠ για τυπικούς λόγους, καθώς επίσης να εξεταστούν οι ανάγκες και των δύο πλευρών σε κάποια μελλοντική συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

“Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στη διδασκαλία των παιδιών”

“Ο ΟΠΑΚ σε καμία περίπτωση δεν ήθελε η λειτουργία του ΚΕΚ να αποτελέσει τροχοπέδη στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, δημιουργώντας πρόβλημα στη διδασκαλία των μαθητών” υπογραμμίζει ο υπάλληλος του Οργανισμού Γιάννης Αλεξανδρής, καθιστώντας γνωστό ότι “όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε να διευκολύνουμε τις δραστηριότητές του”. Όπως εξηγεί, η πρώτη πρόταση που τέθηκε επί τάπητος από τον διευθυντή της μονάδας και αφορούσε στη μεταφορά του ΚΕΚ στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Μάννα, θα χαροποιούσε τον Οργανισμό, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο κτήριο, διαμπερές και με άνετες αίθουσες. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία καλείται να εξετάσει όλες τις παραμέτρους.

Ετικέτες: