Ναι στον ισολογισμό του δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2011

Τα ανείσπρακτα... ανείσπρακτα

Πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές που διατηρεί ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση του θέματος για την έγκριση του ισολογισμού από τους αιρετούς για το έτος 2011.

Παρουσία του ορκωτού λογιστή, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να εισπραχθούν από τη δημοτική αρχή τα ανείσπρακτα ποσά και δη σε μία εξαιρετικά ασταθή οικονομικά περίοδο, οι δημοτικοί σύμβουλοι αν και δήλωσαν κατά πλειοψηφία τη συγκατάθεσή τους, ωστόσο, τόνισαν ότι τα χρέη προς τον ενιαίο δήμο, προέρχονται κατά 90% από τον πρώην δήμο Ερμούπολης, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι για τα οφειλόμενα ποσά η δημοτική αρχή σχεδόν αδιαφορεί.

Περισσότερα από 4.000 ειδοποιητήρια

Το λόγο πήρε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, Αθηνά Τσικαλάκη, αμέσως μετά από τη σύντομη τοποθέτηση του Γιάννη Δεκαβάλλα και του Δημήτρη Ρούσσου, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τα στοιχεία και το θετικό οικονομικό πρόσημο του δήμου. Εστιάζοντας στην “καυτή πατάτα” των ανείσπρακτων ποσών, η κ. Τσικαλάκη σημείωσε ότι από την πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας έχουν σταλεί ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2013, 4.000 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες άνω των 1.000 ευρώ, ενώ έχει ξεκινήσει και η δεύτερη περίοδος που η υπηρεσία κρούει τον κώδωνα, από τις 10 Ιουνίου με αποστολή νέων ειδοποιητηρίων. Η ίδια εξήγησε ότι εκτός από την αδυναμία να παραδοθούν στους οφειλέτες οι “κλήσεις”, παρούσας της οικονομικής κρίσης ακόμη και όσες περνούν το κατώφλι ορισμένων, παραμένουν μερικώς ανεξόφλητες. Ο ορκωτός λογιστής υποστήριξε ότι θα ήταν φρόνιμο να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή ομάδα, που θα πιέζει προς τον επιθυμητό στόχο εάν και εφόσον αυτός είναι η είσπραξη των χρωστούμενων.

Στο στόχαστρο μεγαλοοφειλέτες

Των ανωτέρω, ακολούθησαν σημαντικές παρατηρήσεις. Αναλυτικότερα, ο Κώστας Απέργης διατύπωσε την πάγια θέση του, όσον αφορά στην “αδιαφορία της δημοτικής αρχής”, η οποία επί πολλά έτη άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση και μίλησε εν συνεχεία, για “άδικη αντιμετώπιση” ανάμεσα σε συνεπής οφειλέτες και ασυνείδητους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την εταιρεία Καζίνο. Παράλληλα, ο Γιώργος Πάπιτσης, στηλίτευσε το γεγονός πως οι μεγαλο-οφειλέτες δε δέχονται την πίεση που θα έπρεπε προκειμένου να πληρωθεί ο δήμος, εστιάζοντας την κριτική του στο ναυπηγείο, για το οποίο σημείωσε, “Δεν έχω τίποτα με το ναυπηγείο αλλά επιτρέπεται να ασυδοτεί εις βάρος του νησιού; Ασυδοτεί ως προς τα χρέη στο δήμο, με την αμμοβολή, ασυδοτεί σε όλα”, καταλήγοντας πως, “κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει για να διορθωθεί αυτή η επιχείρηση που λέγεται Νεώριο;”.