Με εντατικούς ρυθμούς η αναστήλωση της οικείας Ρεθύμνη

Ανάδειξη του ζωγραφικού διακόσμου

Ομαλά κυλούν οι εργασίες αναστηλωτικού χαρακτήρα, συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχοντικού Ρεθύμνη για τη μετατροπή του σε “Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο” του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κάσου, στην περιοχή Βαπόρια, ανήκει στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου μετά από δωρεά της αειμνήστου Φιφής Ανδριανοπούλου. Η διοίκηση του Λυκείου είχε συμφωνήσει με τον πρώην Δήμο Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου και κατόπιν την παράδοση του Μουσείου στο Λύκειο “με το κλειδί στο χέρι”, προκειμένου αυτό να το διαχειριστεί, προσθέτοντας ένα ελκυστικό πολιτιστικό και τουριστικό πόλο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το έργο, με προϋπολογισμό 1.268.113 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δύο χρόνια. Για τη μετατροπή του κτηρίου έχει υπογράψει σύμβαση με το δήμο η ανάδοχος εταιρία “Restore ATE”, ενώ την επίβλεψη του έργου κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κύριος στόχος της συντήρησης είναι η ανακαίνιση του κτηρίου, με σημαντικό μέρος των πόρων να διατίθεται στην αποκάλυψη και ανάδειξη του ζωγραφικού διακόσμου με τις εξαιρετικές οροφογραφίες και τοιχογραφίες, οι οποίες θα διατηρηθούν ανέπαφες μέσα από τον καθαρισμό των επιτοίχιων επιφανειών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συντήρηση στα εξωτερικά κιγκλιδώματα του κτηρίου, τα οποία θα καθαριστούν και θα ξαναμπούν στη θέση τους, ενώ ανάμεσα στις προβλεπόμενες εργασίες ήταν η συντήρηση του μαρμάρινου εξώστη και η αποκατάσταση της στέγης. Στη συνέχεια, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση του μουσειακού εξοπλισμού, προκειμένου να δεχτεί τα εκθέματα που προέρχονται από την άρτια και εξαιρετικά πλούσια συλλογή του Λυκείου. Στο Μουσείο θα υπάρχει ειδική αίθουσα προβολών, κουζίνα η οποία θα λειτουργεί ως αναψυκτήριο, καθώς και κατάστημα όπου θα πωλούνται αναμνηστικά δώρα του Λυκείου.

Η “Κοινή Γνώμη” βρέθηκε στην οικεία Ρεθύμνη και σας παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις επισκευές, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.