Διαφωνία γύρω από την επιμέτρηση του έργου του “Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λυκείου Ελληνίδων Σύρου”

Απορρίφθηκε η ένσταση του αναδόχου

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η ένσταση της αναδόχου εταιρείας “RESTORE A.T.E.” του έργου “Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου”.

Η ένσταση αφορούσε στις διορθώσεις που έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην έβδομη επιμέτρηση του έργου σχετικά με φορτοεκφορτώσεις και μεταφορές υλικών στο εργοτάξιο, την προσαύξηση της τιμής του σκυροδέματος, την επιπλέον αποζημίωση των γαλβανισμένων συνδέσμων της στέγης στη στέγη του κτηρίου, καθώς και κάποιες μεταφορές από το εργοτάξιο.

Ο ανάδοχος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εργασιών, θίγοντας παράλληλα μέσω του εκπροσώπου του κ. Σίμη τα προβλήματα που παρατηρούνται στη χρηματοδότηση του έργου.

“Καμία γνώση για τις διοικητικές πράξεις”

Αναφορικά με τη μεταφορά των υλικών, ο κ. Σίμης τόνισε ότι η εφαρμογή του εγκεκριμένου αυτού άρθρου προϋποθέτει βάσει νόμου την πλήρη τεκμηρίωση σε επίπεδο μελέτης και όχι στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι η τεκμηρίωση θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την τεχνική υπηρεσία που σύνταξε τη μελέτη. “Εμείς έχουμε στα χέρια μας μόνο τα τεύχη δημοπράτησης και συγκεκριμένα τη μελέτη και το τιμολόγιο της, σύμφωνα με τα οποία δώσαμε την προσφορά μας. Για τις διοικητικές πράξεις και τις τροποποιήσεις που έγιναν στις μελέτες δεν μπορούμε να έχουμε γνώση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου σημείωσε ότι οι μεταφορές προς το εργοτάξιο έχουν εφαρμογή μόνο σε περιπτώσεις δυσπρόσιτων και ειδικών έργων. Όπως τόνισε “η υπηρεσία δεν θα καταβάλει αποζημίωση, επειδή μεταφέρθηκαν σακιά τσιμέντου στο εργοτάξια”, διευκρινίζοντας ότι “η υπηρεσία πληρώνει το μπετό”. Πρόσθεσε ακόμα πως αν οι εργασίες υλοποιούνταν στην Άνω Σύρο και κρινόταν επιβεβλημένη η μεταφορά των υλικών είτε με ζώα είτε με λοιπούς τρόπους, τότε θα υπήρχε η ανάλογη μελέτη που θα τεκμηρίωνε τη δύσκολη πρόσβαση και η αντίστοιχη αποζημίωση”.

Προσαύξηση της τιμής του σκυροδέματος

Επιπλέον, η ένσταση της εταιρείας αφορούσε και την προσαύξηση της τιμής του σκυροδέματος για την κατασκευή της καινούριας στέγης. Όπως υπογραμμίστηκε, η εν λόγω πληρωμή γίνεται μόνο για μεμονωμένα επίπεδα ή στοιχεία κατασκευής, που δεν μπορούν να κατασκευαστούν μαζί με άλλα. Ως εκ τούτου, ο κ. Σίμης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο δε σχετίζεται με την επισκευή των πλακών στο υπόγειο του κτηρίου. Στην εισήγησή της, η τεχνική υπηρεσία έκρινε ότι “παρόλο που η εταιρεία είχε εγείρει τεχνικά προβλήματα, δεν προχώρησε σε έγκαιρη τροποποίηση του χρονοδιαγράμματός της”.

Ο κ. Σίμης υποστήριξε ότι “κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η εταιρία είχε ζητήσει από τις αρχές Ιουνίου ανακεφαλαιωτικό πίνακα για την ένταξη καινούριων ποσοτήτων και την έγκριση νέων εργασιών, οι οποίες δεν είχαν τιμολογηθεί εξ' αρχής”. Όσον αφορά τη χρήση συνδέσμων στέγης, ο κ. Σίμης κατέστησε γνωστό ότι κατόπιν της μελέτης, η εταιρεία προχώρησε σε καινούριες διατομές σιδήρων θερμογαλβανισμένων, δέκα χιλιοστών, οι οποίες όμως σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία δεν μπορούν να πληρωθούν με το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο προβλέπει απλό σίδηρο.

“Απαραίτητη η έγκαιρη τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος”

Στην εισήγησή του, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε ότι “η τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί να εγκρίνει επιμετρήσεις αυτών των εργασιών, ύψους 13.000 ευρώ διότι θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα άρθρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε υπό ορισμένες προϋποθέσεις είτε περιλαμβάνοντας τιμολογημένες εργασίες άλλων άρθρων.

“Καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης”

Την αντίδραση του Σώματος προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Σίμη περί καθυστέρησης της χρηματοδότησης του έργου, κάνοντας λόγο για καταβολή των ποσών μετά από τέσσερις και πέντε μήνες. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γιαλόγλου υπενθύμισε ότι “η χρηματοδότηση του έργου είναι απρόσκοπτη από το ΕΣΠΑ και πως τα χρήματα περιμένουν τον ανάδοχο στην τράπεζα”. Παράλληλα, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης, ενημερώνοντας πως ο μεγαλύτερος χρόνος έγκρισης μίας αναλυτικής επιμέτρησης διήρκεσε 40 μέρες, στην έναρξη υλοποίησης του έργου, λόγω του πλήθους των εργασιών.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει δεκτή η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για απόρριψη της ένστασης.

Ετικέτες: