Οδοιπορικό στο κέντρο της Ερμούπολης

Διαδρομή μετ' εμποδίων

Κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες ενός δήμου, από τη στιγμή που η αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου του δεν επιτρέπει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις σε δρόμους και κτήρια τα οποία αποτελούν μνημεία.

Ωστόσο, ένα οδοιπορικό στην καρδιά της Ερμούπολης είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του όχι μόνο για να φτάσει στον τελικό προορισμό του, αλλά και για να απολαύσει ξέγνοιαστος και χωρίς σκοτούρες τον περίπατό του σε μία από τις περιοχές της Σύρου με την ομορφότερη θέα.

Ξεκινώντας από το Θέατρο Απόλλων με κατεύθυνση τη Δόξα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας περαστικός είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, αφού από τη δεξιά πλευρά του δρόμου, μέχρι και την πλάγια είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να βαδίζει δίπλα ακριβώς από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, μητέρες με καρότσια και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας με ειδικό βοήθημα στήριξης, οι οποίοι καλούνται να καταλάβουν μεγάλο κομμάτι του δρόμο, κινδυνεύοντας να χτυπηθούν από κάποιο όχημα.

Βέβαια, οι δυσκολίες δε σταματούν εκεί, αφού από τη στιγμή που θα ανέβει κανείς στο πεζοδρόμιο, όπου δεν υπάρχει πουθενά κάποια ράμπα, θα συναντήσει μπροστά του κολώνες της ΔΕΗ, κάδους απορριμμάτων ακόμα και χτισμένα σκαλιά.

Επομένως, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ένα μέρος των κεντρικών δρόμων της πόλης είναι απαγορευτικό για την πρόσβαση ειδικής κατηγορίας πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελιγμούς και να προσπεράσουν τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο διάβα τους.