Συνέντευξη του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γαλησσά Λούη Ξανθάκη

“Κυματοθραύστες παραπόνων”

Μιλά για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και για το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων

Εμπόδιο για την εκπλήρωση στόχων και την προώθηση ενεργειών με σκοπό ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τον Γαλησσά, αποτελεί αναμφισβήτητα η δύσκολη οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λούης Ξανθάκης στην “Κοινή Γνώμη”.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, επεσήμανε ακόμη πως ο γνωμοδοτικός ρόλος των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, αποδεικνύεται επί της ουσίας ως “κυματοθραύστης παραπόνων” για τους δημότες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη που απαρτίζουν τα συμβούλια να διεκδικήσουν κάτι θετικό για την περιοχή τους αφού τον τελευταίο λόγο έχει το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική Αρχή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος, μίλησε για το ενδεχόμενο παραχώρησης τμήματος της παραλίας στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο της αποχέτευσης που “βρίσκεται στον πάγο”.

“Δεν υπάρχουν χρήματα”

Αρχικά, ο κ. Ξανθάκης, παρουσιάστηκε σαφής στην απάντησή του, όσον αφορά στα έργα που γίνονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας του Γαλησσά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Πραγματοποιούνται μόνο εκείνα που δεν απαιτούν χρήματα” αναφέροντας ενδεικτικά “τον καθαρισμό του χωριού, ή την αφαίρεση ξερών χόρτων και την επισκευή μικρών ζημιών που προκαλούνται”. “Χρήματα δεν έχουμε στη διάθεσή μας, ούτε και κάποιο κονδύλι έστω των εκατό ευρώ. Άρα, δεν μπορεί να γίνει κάποιο έργο” τόνισε.

Ο ίδιος μάλιστα, υποστήριξε πως την τρέχουσα χρονιά, “δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για τον Γαλησσά σύμφωνα και με το Τεχνικό Πρόγραμμα, από το οποίο προέρχονται οι χρηματοδοτήσεις της ΣΑΤΑ”. Συμπληρώνοντας μάλιστα τα λεγόμενά του, εξήγησε πως αν δεν έγινε κάποιο μεγάλο έργο αυτό οφείλεται επιπλέον στο γεγονός πως “πρόπερυσι θα προορίζονταν τα χρήματα για την δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας και πέρυσι για το δημοτικό διαμέρισμα Άνω Σύρου. Πιστεύαμε ότι φέτος θα ήταν η χρονιά μας, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε κάτι”.

Ρόλος... κομπάρσου

Παραχωρώντας το σχόλιό του σχετικά με το αν σήμερα, ο αυτοδιοικητικός θεσμός του “Καλλικράτη” παρέχει δυνατότητες στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες να διαδραματίσουν έναν ρόλο περισσότερο παρεμβατικό, ο κ. Ξανθάκης, σημειώνει, “Με τη σημερινή μορφή, όχι. Είμαστε οι κυματοθραύστες των παραπόνων του κόσμου για να μην πέφτουν όλα στο δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Η ύπαρξη των κοινοτήτων είναι για να ρίχνουμε “στάχτη” στα μάτια ότι ναι μεν διατηρούνται οι παλαιές κοινότητες αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες να εκφράζουν τις παρατηρήσεις τους. Τίποτε παραπάνω”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

“Η παραλία δεν είναι ένα απλό χωράφι”

Σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και για το οποίο έχει καταγραφεί πλήθος αντιδράσεων κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, αποτελούν τα σενάρια παραχώρησης τμήματος του αιγιαλού στο ΤΑΙΠΕΔ. Ως προς αυτό, ο Λούης Ξανθάκης, επεσήμανε πως “Από την πρώτη στιγμή ως τοπική κοινότητα μας ενδιέφερε η “βιτρίνα” του Γαλησσά, δηλαδή η παραλία να είναι καθαρή και άξια επισκεψιμότητας. Από την τότε κτηματική υπηρεσία είχαμε ζητήσει τη χρήση, αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάτι”.

Πρόσθεσε δε, πως “οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού όταν προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών ήταν για να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο τμήμα, που αποτελεί την παραλία του Γαλησσά - και όχι ένα απλό χωράφι - από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως “η παραλία είναι κτήμα όλων και πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και να διατηρείται καθαρή”, για την οποία έμπρακτο ενδιαφέρον ισχυρίστηκε πως μέχρι στιγμής “έχει εκφράσει μόνο ο αντιδήμαρχος Πέτρος Μώτος”.

“Ζητάμε τουρισμό ενώ δεν έχουμε αποχετευτικό”

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το ζήτημα της πορείας της αποχέτευσης, που βρίσκεται ακόμη... στα χαρτιά. Ο κ. Ξανθάκης στις δηλώσεις του ανέφερε κατηγορηματικά πως είναι ένα θέμα που συνδέεται όχι μόνο με την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του Γαλησσά, αλλά και με την τουριστική ανάπτυξη συνολικά της Σύρου. “Είναι γνωστό πως το χωριό έχει πολλά καταστήματα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν μπορούμε να ζητάμε τουρισμό και να μην έχουμε δρομολογήσει το αποχετευτικό. Έχουμε μείνει αρκετά πίσω”, επεσήμανε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας πως “οι μελέτες δεν είναι προφανώς σε ώριμο στάδιο” και υποστηρίζοντας ότι αιτία καθυστέρησης ήταν η εκάστοτε “κομματική” εξάρτηση που είχαν οι πρώην δήμαρχοι Άνω Σύρου με τον δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα. “Ο κ. Πάπιτσης, ο κ. Σαλάχας και ο Κ. Ξαγοράρης αν είχαν κομματική σχέση με τον κ. Δεκαβάλλα, τότε ο δήμαρχος δεχόταν να γίνει το έργο και να οδηγούνται τα λύματα στην Ερμούπολη. Αυτό δεν είναι πολιτική” δήλωσε κατηγορηματικά.

Εισέπραξαν αδιαφορία

Στη συνέχεια, η κριτική του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γαλησσά, επεκτάθηκε και ως προς τη στάση της δημοτικής Αρχής προς τα χωριά. Στην ερώτηση αν έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της ή αν οι αποφάσεις, δεδομένης της οικονομικής δυσκολίας, τις “δίνουν” ελαφρυντικά, ο κ. Ξανθάκης υποστήριξε, “Δεν ασχολήθηκαν με τα χωριά, αλλά και λόγω επαγγέλματος πιστεύω ότι δεν ασχολήθηκαν ούτε με την Ερμούπολη. Δυστυχώς αυτή τη θητεία δεν έγινε τίποτα”, υποστηρίζοντας πως “ώς ένα βαθμό κατανοώ ότι δεν υπάρχουν πόροι αλλά από την άλλη έχουν ευθύνη”. Σημείωσε μάλιστα πως “δεν είναι το ζήτημα τοπικιστικό και δεν υποστηρίζω να ασχοληθούν οι αιρετοί μόνο με τα προβλήματα του Γαλησσά. Αντιθέτως, θα ήταν ωφέλιμο για παράδειγμα αν ενδιαφερόταν η δημοτική Αρχή για τον Τουρισμό συνολικά” προσθέτοντας ακόμη ότι, “Δεν επιτρέπεται να ερχόμαστε τελευταίοι σε αυτό το πεδίο από όλες τις Κυκλάδες ενώ είμαστε πρωτεύουσα του νομού”.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Ξανθάκης, τόνισε ότι “Είμαστε ένα νησί και πρέπει να αναζητήσουμε και να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας”, υποστηρίζοντας πως, θετική τροπή μπορεί να υπάρξει “ενδεχομένως αν με το νέο εκλογικό νόμο ενωθούν οι υγιείς δυνάμεις της Σύρου και αφήσει στην πράξη ο καθένας τα κομματικά κριτήρια”.