Οι προτάσεις της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016

Ρεαλιστική προσέγγιση

Δύο ομόφωνες αποφάσεις περί αιτημάτων έργων υποδομών και εργασιών οδοποιίας

Δεκαοκτώ αιτήματα που αναλύονται σε έργα υποδομής αλλά και σε εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνει η λίστα με τις προτάσεις των μελών της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βουτσίνο να δηλώνει πως, υπήρξε ρεαλιστική προσέγγιση επί των καταγεγραμμένων αναγκών των δημοτών.

Οι τοπικοί σύμβουλοι έλαβαν δύο σχετικές ομόφωνες αποφάσεις, στις οποίες απαριθμούν όλα όσα εκτιμούν πως έχουν προτεραιότητα σε επίπεδο υλοποίησης για το χωριό, ενώ ταυτόχρονα, όσα είναι εφικτό να συμπεριληφθούν στις οριστικές προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και της Τεχνικής Υπηρεσίας για το επόμενο έτος.

Προτάσεις βασισμένες σε ρεαλιστικές ανάγκες

Σε συνέχεια των αντίστοιχων αποφάσεων των άλλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πριν από τρεις ημέρες, έθεσε επί τάπητος τις ανάγκες της και η Τοπική Κοινότητα του Γαλησσά, αποφασίζοντας ποιες εξ αυτών, θα προτείνει προς την Τεχνική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος, Γιάννης Βουτσίνος εξήγησε τη συλλογιστική που ακολούθησαν τα μέλη της Κοινότητας, συναποφασίζοντας για τις ανάγκες του χωριού και υπερψηφίζοντας το πλάνο. “Στηριχθήκαμε στα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα όμως δεν τα αντιγράψαμε όπως γινόταν παλαιότερα” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Αφαιρέσαμε κάποια έργα που εκτιμήσαμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και χωρίσαμε τις προτάσεις μας σε δύο μέρη”. Όπως πρόσθεσε, “Ιεραρχώντας τις ανάγκες μας, καταγράψαμε δέκα έργα οδοποιίας και οκτώ έργα υποδομής”.

Κληθείς να προβεί σε ένα γενικότερο σχόλιο αναφορικά με την πρόταση που αφορά στη δημιουργία παιδικής χαράς, με φόντο και τις έντονες συζητήσεις που έχουν απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο κατά το παρελθόν, για τους χώρους αναψυχής των παιδιών, ο ίδιος υπογράμμισε τα παρακάτω: “Λόγω της αύξησης του αριθμού των παιδιών στον Γαλησσά, έργο για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει το οικόπεδο, θεωρήσαμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί και γι αυτό το εντάξαμε πρώτο”. Βάσει αυτού του δεδομένου που γνωστοποίησε (ότι υπάρχει διαθέσιμο ακίνητο), επεσήμανε πως, θα ήταν χρήσιμο για τους δημότες, να επιλεγεί και να προχωρήσει η υλοποίησή του. “Γενικά υπήρξε μία απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση αναφορικά με τις ανάγκες και η εισήγηση υπερψηφίστηκε από το σύνολο των μελών” συμπλήρωσε ο κ. Βουτσίνος, διευκρινίζοντας πως ο οικονομικός παράγοντας είναι μία παράμετρος που ουδείς μπορεί να παραβλέψει στη σημερινή εποχή.

Έμφαση στην αναβάθμιση της καθημερινότητας

Πέραν του ανωτέρω αιτήματος για τη δημιουργία παιδικής χαράς και χώρου άθλησης σε δημοτικό ακίνητο της Τοπικής Κοινότητας, τα μέλη της, υπερψήφισαν ακόμη την τοποθέτηση διαδρόμου παράλληλα με το κύμα (από την αρχή της παραλίας έως και το τέλος της), ώστε να διευκολύνονται στην πρόσβασή τους τα ΑΜΕΑ. Επιπλέον, προτείνουν την ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προβλήτα του Γαλησσά καθώς και την εκπόνηση μελέτης επισκευής και ανάπλασής της, αλλά και την προμήθεια πινακίδων ονοματοδοσίας κατόπιν σχετικής απόφασής τους.

Πέμπτο αίτημα στη λίστα των έργων υποδομής αποτελεί η επέκταση του δημοτικού φωτισμού: α. Από το μικρό γεφύρι του Γαλησσά μέχρι και την περιοχής της Νέας Ζωής και β. Από την επιχείρηση “7 αδέλφια” έως και την κατοικία του Γ. Ρ.. Επιπλέον, στις προτάσεις, ακολουθεί η συντήρηση των δημοτικών ακινήτων που στεγάζεται το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας καθώς και το Ιατρείο της περιοχής, ενώ τα μέλη αιτούνται και την επισκευή για δύο ξωκλήσια και συγκεκριμένα του Αγίου Στέφανου και της Αγίας Πακού.

Τέλος, στην εν λόγω απόφαση έχουν συμπεριληφθεί και έργα ύδρευσης όπως: α. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης και υπογειοποίησης του δικτύου της περιοχής, β. Ολοκλήρωση δύο πυροσβεστικών κρουνών, μετά την επιχείρηση “Μπαρόκ” αλλά και πλησίον του μικρού γεφυριού στο χωριό και γ. Δημιουργία φρεατίου για την απορροή όμβριων υδάτων στο ύψος της κατοικίας του Ευ. Δ..

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Συμπληρωματικά, η Κοινότητα κατέγραψε και τα έργα οδοποιίας για την ευρύτερη περιοχή του Γαλησσά αλλά και για το κέντρο του. Το πρώτο αφορά στην ασφαλτόστρωση δρόμου από την οικεία Β. Ε. έως και τα δωμάτια “Κόσμος”, ενώ ακολουθεί η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον ποταμό του Γαλησσά στο ύψος του οικοπέδου Ν.Β.. Βούληση από την πλευρά της Κοινότητας υπάρχει και για την ασφαλτόστρωση τμήματος 300 μέτρων του Νεκροταφείου της περιοχής καθώς επίσης προτείνονται αντίστοιχες εργασίες στην παραλιακή οδό του χωριού για περίπου 100 μέτρα έως και την προβλήτα. Όσον αφορά στη θέση Χαρασώνας, πλησίον ιδιωτικού οικοπέδου έχει προταθεί η επισκευή του τοιχίου αντιστήριξης λόγω επικινδυνότητας ενώ τονίζεται και η ανάγκη τσιμεντρόστρωσης για τον δρόμο προς τον Άγιο Στέφανο. Παρόμοια ανάγκη παρατηρείται σχετικά και με το δρόμο της περιοχής Καμινάκι (300 μ.) αλλά και σε τμήμα της περιοχής Βουνάκι καθώς όπως επισημαίνεται, αποτελεί έργο στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Τέλος, υπάρχει σημείωση για διαμόρφωση βατότητας σε παλαιό δρόμο επίσης με φόντο τις ανάγκες πυροπροστασίας.