Γ.Σ. Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης (άρθρα 5 και 12 του Καταστατικού) πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:30.

Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, οι εργασίες της Συνέλευσης αφορούσαν στην πρώτη τροποποίηση του Καταστατικού (Καταστατικό με αριθμ. Πρωτοδικείου Σύρου 109ΕΜ/ 10.9.1995), τον απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου κατά το έτος 2013 και την ανακοίνωση της εγκεκριμένης από το Διοικητικό Συμβούλιο πρότασης πολιτιστικών δράσεων για το 2014.

Η Συνέλευση διεξήχθη υπό τον συντονισμό τριμελούς προεδρείου με πρόεδρο τον κ. Μισκεδάκη Γρηγόρη, γραμματέα τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο και μέλος τον κ. Πρίντεζη Βεντούρη.

Το πρώτο θέμα αναπτύχθηκε από την Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Μαρία Μαυρίκου που είχε και την επιμέλεια της σύνταξης του κειμένου η οποία ανέλυσε, κατά άρθρο, τους λόγους τροποποίησής του. Το νέο καταστατικό είναι προσαρμοσμένο στους υφιστάμενους θεσμούς και φορείς σε τοπικό επίπεδο (Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Νομικά Πρόσωπα), δεδομένης και της κατάργησης του ΟΠΑΣ, καθώς και στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Στους σκοπούς (άρθρο 2) του Συλλόγου προστέθηκαν ως τομείς που στηρίζονται από τον Σύλλογο οι παραδοσιακές τέχνες και η συνεργασία με επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ καθώς και η διενέργεια ερευνών και μελετών, δημοσίων εκδηλώσεων και εκδόσεων.

Η συμμετοχή των τακτικών μελών διευρύνεται σε όλους όσους συμμερίζονται στους σκοπούς του Συλλόγου (το υφιστάμενο Καταστατικό περιόριζε τα μέλη στους Έλληνες υπηκόους) και δημιουργείται κατηγορία «εθελοντή», με τα ίδια προνόμια των τακτικών μελών και εξαιρουμένων της καταβολής ετήσιας συνδρομής.

Στο άρθρο για τους πόρους (άρθρο 4) του Συλλόγου προστέθηκαν οι επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τα έσοδα από εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις και μελέτες ενώ αποτυπώνεται ως θεμελιώδης αρχή η περιφρούρηση του κύρους του και η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.

Στο άρθρο για το εκλογικό σύστημα (άρθρο 9) ορίστηκε ότι δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει οποιοσδήποτε έχει εγγραφεί ως μέλος ένα μήνα πριν την ημερομηνία των αρχαιρεσιών.

Η πρόταση τροποποίησης εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συλλόγου.

Το δεύτερο θέμα αναπτύχθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Χάρη Βεκρή και υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού που είχε συντάξει το σχέδιο δράσεων κατά το έτος 2013 και το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και μέλος της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Λουκουμιού Μιχάλη Αλτουβά.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Βεκρής παρουσίασε τις προτεινόμενες για το 2014 δράσεις του Συλλόγου και ζήτησε την εθελοντική συνδρομή των μελών του Συλλόγου.

Ο απολογισμός δράσεων 2013 και η πρόταση δράσεων για το έτος 2014 εγκρίθηκαν, ενώ υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση καθώς και τοποθετήσεις και προτάσεις από τα περισσότερα παριστάμενα μέλη του Συλλόγου οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.