Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης για τον απολογισμό της διετίας 2011 - 2012

Φτωχότερος των παλαιότερων ετών

“Τσάκισε” την Αυτοδιοίκηση η ελεύθερη πτώση των χρηματοδοτήσεων, σημείωσε ο Γ. Δεκαβάλλας

Συντηρητικός όσο ποτέ άλλοτε χαρακτηρίστηκε ο απολογισμός της διετίας 2011 – 2012 της Δημοτικής Αρχής από το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανοικτής συνεδρίασης που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο προκειμένου να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα των προαναφερόμενων ετών.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδόν από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων καθώς και οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, Ανδρέας Γιαλόγλου και Γιώργος Μαραγκός, εκ των οποίων ωστόσο, ούτε ένας δεν έθεσε κάποια ερώτηση μετά το πέρας της τοποθέτησης του Γιάννη Δεκαβάλλα προς τον ίδιο για τυχόν αστοχίες, παραλήψεις ή λανθασμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους συνεργάστηκαν την τρέχουσα θητεία για τον προγραμματισμό και τη διεκπεραίωση πλείστων θεμάτων και υποθέσεων αλλά ιδιαίτερα τους φορείς αφού διαχρονικά υποστήριξε ότι έχει διαμορφωθεί μία εποικοδομητική συνεργασία.

“Συνετή διαχείριση” στην ανελέητη οικονομική κρίση

Ειδικότερα, ο κ. Δεκαβάλλας προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών των δύο συγκεκριμένων ετών, αφού πρώτα έδωσε το γενικότερο “στίγμα” των δυνατοτήτων που υπήρχαν με άξονα και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις. “Ως Δημοτική Αρχή προσπαθήσαμε για τα έτη 2011 και 2012 να κάνουμε μία συνετή διαχείριση όλων των πόρων που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μπορούμε καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες αυτού του τόπου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δεκαβάλλας, πραγματοποιώντας εν συνεχεία αναφορά στις μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προκειμένου να δείξει το μέγεθος της “επίθεσης” που δέχεται η Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως το 2010 για τους τρεις πρώην καποδιστριακούς Δήμους που υπήρχαν στο νησί, είχαν διατεθεί 1 εκατομ. 700 χιλιάδες ευρώ για έργα μικρά που έχουν κυρίως χαρακτήρα συντήρησης στο νησί ενώ πλέον για το τρέχον έτος, το 2014 δηλαδή, στα ταμεία του Δήμου θα έλθουν 260 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο ίδιος, η περιγραφείσα οικονομική κατάσταση, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν περιορίστηκε στο “συμμάζεμα” του αριθμού των Δήμων στη χώρα αλλά απεδείχθη πως ο νέος θεσμός (Καλλικράτης) αποτέλεσε το “όχημα” για την οικονομική αιμορραγία της Αυτοδιοίκησης.

Ενέργειες για μικρά έργα και μελέτες

Ο δήμαρχος έκανε αρχικά λόγο για τη δομή των υπηρεσιών και των οργανισμών του Δήμου, επισημαίνοντας πως αυτοδιοικητικοί και υπάλληλοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον προγραμματισμό έργων και για την προώθηση και ωρίμανση μελετών προκειμένου να διεκδικηθούν και να κατοχυρωθούν χρηματοδοτήσεις.

Παρόλα αυτά, ο απολογισμός των δύο ετών, κατά κύριο λόγο, όπως υπογραμμίσθηκε, περιορίστηκε σε μικρά έργα – παρεμβάσεις σε κτίρια και σε οδικά δίκτυα στο σύνολο των περιοχών του νησιού, σε συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, σε μελέτες ασφαλτόστρωσης, σε επισκευές των δημόσιων τουλαετών στην παραλία, σε μελέτες μείωσης της κατολισθητικής επικινδυνότητας στην περιοχή της Ερμούπολης κ.α. Παράλληλα, υπήρξε αναφορά στα πεπραγμένα του ΦΟΔΣΑ, για τον οποίο ο κ. Δεκαβάλλας απαρίθμησε μία σειρά από ενέργειες ενημερωτικού χαρακτήρα που καταγράφηκαν προς το κοινωνικό σύνολο για θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο δουλειάς και δράσης των δύο κατηργημένων σήμερα Οργανισμών (ΟΠΑΣ και ΟΠΚΑ), σημειώνοντας πως για την εν λόγω διετία προγραμματίσθηκαν δράσεις τόσο σε επίπεδο Πολιτισμού, οι οποίες ανέδειξαν τον τόπο, όπως τα ποικίλα Φεστιβάλ, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής με τις δομές να ενισχύονται και να εξυπηρετούν το σύνολο των κοινωνικών ομάδων. Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα 17 υποέργα που εντάχθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης (ΟΣΑΑ), μεταξύ των οποίων και ο χώρος του στρατοπέδου, ο οποίος κατόπιν ενεργειών περιήλθε στο Δήμο και πρόκειται να αξιοποιηθεί είτε με στόχο την ανακούφιση της πόλης από τη συμφόρηση, είτε με σκοπό τη στήριξη της Πανεπιστημιακής Σχολής Σύρου (ΤΜΣΠΣ). Επίσης, υποστήριξε ότι τα έργα της ΔΕΥΑΣ σε όλο το νησί έχουν προωθηθεί σημαντικά, διασαφηνίζοντας επίσης ότι και το δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γυαλού με κατάλληλες ενέργειες έχει καταφέρει να αποκτήσει βηματισμό.

“Πληγή” η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Υπηρεσία που πλέον δεν υφίσταται μετά από “σκληρό νόμο” του κεντρικού κράτους, αποτέλεσε η Δημοτική Αστυνομία, για την οποία όπως δήλωσε ο δήμαρχος, ο απολογισμός της παρουσίας της, δεν μπορεί παρά να είναι θετικός, αφού λειτουργούσε ανακουφιστικά σε μία σειρά προβλημάτων που σήμερα αντανακλώνται ξανά στην πόλη. Κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από οχήματα και δίκυκλα καθώς και άναρχη στάθμευση είναι δύο από τα προβλήματα που κάνουν την επανεμφάνισή τους στην Ερμούπολη. Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Δεκαβάλλας επεσήμανε την ανάγκη να αναλάβει μερίδιο ευθύνης όπως πρέπει, άμεσα η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Διευκρίνισε ωστόσο, πως δεν κάνει λόγο για επιβολή προστίμων, αλλά για έναν στοιχειώδη έλεγχο που πρέπει να ασκείται ώστε να ζουν οι δημότες σε μία φιλική πόλη.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του απολογισμού του, ο Γιάννης Δεκαβάλλας έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργο Βελισαρίου, ως το κατάλληλο πρόσωπο να μιλήσει για τα έργα που σχετίζονται με τη χερσαία ζώνη της Σύρου. Ο πρόεδρος, εστιάζοντας στο λιμάνι – που χαρακτήρισε “πυλώνα” ανάπτυξης - εξήγησε ότι προχώρησαν δύο έργα σημαντικά όπως η ενίσχυση του προσήνεμου μόλου και η αφαίρεση της καρφωμένης ενώ συμπλήρωσε πως ωριμάζουν μελέτες για την ανάπλαση παραλιακών ζωνών σε κάποια χωριά. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μίλησε για τη διαμόρφωση του επιβατικού σταθμού, ο οποίος λειτουργεί και ως προπομπός Πολιτισμού αλλά και για την έγκριση του master plan και την προμήθεια εξοπλισμού ύψους πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το λιμάνι της Ερμούπολης.

Εν κατακλείδι, κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί, ότι ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ευχαρίστησε και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συνεργασία τους, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “μέσω της κριτικής τους όλα αυτά τα χρόνια ακόμη κι αν μας έκριναν κακόπιστα, κι αυτό ακόμη μας βοήθησε να βελτιωθούμε”.

Ετικέτες: