Τουριστική Επιτροπή Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ανασυγκρότηση πριν το τέλος

Παρέδωσε ο Δ. Ρούσσος, ανέλαβε ο Γ. Βρούτσης

Χρονικά άσκοπες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν αποφάσεις όπως η ανασυγκρότηση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τρεις μήνες μόλις πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και έξι μήνες συνολικά πριν την ανάληψη ευθυνών από τη νέα Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί.

Όπως όλα δείχνουν, αν και η έννοια της ανασυγκρότησης θα μπορούσε να έχει αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα αν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ή παραιτήσεις αλλά και να υπάρξουν περισσότερα άτομα που έχουν γνώση και άμεση συνάφεια με τον κλάδο του Τουρισμού και ως εκ τούτου να είχαν δρομολογηθεί ενέργειες και δράσεις καταλυτικού χαρακτήρα, - γεγονός για το οποίο έχει κατά καιρούς ασκηθεί έντονη κριτική στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων – ωστόσο σήμερα, μοιάζει η Τουριστική Επιτροπή να έχει αποτελέσει πεδίο πρόσφορο σχεδόν μόνο για μεγαλοστομίες και προεκλογικές εξαγγελίες.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως μέχρι χθες πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος και πως το σώμα των συμβούλων ενέκρινε για τη θέση του νέου προέδρου, τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης”, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, επικαλούμενος λόγους έλλειψης χρόνου, είχε παραιτηθεί από το ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ. Πλέον στην Επιτροπή επισημαίνεται ότι εκπροσωπείται και η Ένωση Ξενοδόχων.

Ανασυγκρότηση μετά από παραιτήσεις, απρόβλεπτα γεγονότα και νέους εκπροσώπους

Αναφορικά με την απόφαση της ανασυγκρότησης της Τουριστικής Επιτροπής προέβη σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο πρώην πρόεδρος, Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος ανέφερε ότι, “Η ανασυγκρότηση της Τουριστικής Επιτροπής είχε προταθεί από εμάς εδώ και καιρό”, λέγοντας ότι αυτό είχε γνωστοποιηθεί και εγγράφως στους εκπροσώπους φορέων - που αν και μέλη της Επιτροπής, δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις πάντοτε – προκειμένου να διασαφηνίσουν τους λόγους απουσίας τους. Επιπλέον σημαντικός λόγος που συνηγόρησε στην απόφαση ήταν η παραίτηση του εκπροσώπου και διευθυντή του ΕΟΤ Κυκλάδων, Μιχάλη Παράβαλου αλλά και η αρχική παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και κατ΄ επέκταση από μέλος του δημοτικού συμβούλου Κώστα Γαβιώτη καθώς επίσης και το γεγονός του θανάτου του μέλους Δημήτρη Χάλαρη.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Ρούσσος συμπλήρωσε πως “από καιρό ακούγαμε για την επανασύσταση της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, η οποία θα μπορούσε να συμμετέχει ως μέλος στην Τουριστική Επιτροπή” και ως εκ τούτου “ήρθε και το καταστατικό της Ένωσης και προχωρήσαμε στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής, με νέο πρόεδρο, τον Γιάννη Βρούτση που όρισε το συμβούλιο, μετά από ενδιαφέρον που έδειξε ο ίδιος”.

Κληθείς ο αντιδήμαρχος να σχολιάσει την εν λόγω πρόθεση του Γιάννη Βρούτση με “φόντο” τη μέχρι πρότινος παντελή απουσία της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας από την Τουριστική Επιτροπή παρά την κριτική που είχε ασκηθεί από την πλευρά της ως προς τη λειτουργία της, δήλωσε κατηγορηματικά, “Ρωτήστε τους ίδιους. Προσωπικά θέλω να πω ότι τα τρία χρόνια κάναμε ότι μπορούσαμε”.

Δ. Ρούσσος: “Συμμετείχαμε όπου ήταν εφικτό”

“Δεν πιστεύω και δεν πίστεψα ποτέ ότι ένας δημοτικός σύμβουλος επεδίωξε ποτέ να επιβάλει την άποψή του για κάποια απόφαση”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας πως στην Επιτροπή αυτός είναι και ο λόγος που “κλήθηκαν και συμμετείχαν άνθρωποι που έχουν σχέση με επαγγέλματα του κλάδου”.

Απολογιστικά για τη θητεία του στο “τιμόνι” της Τουριστικής Επιτροπής τα τρία χρόνια που ο ίδιος ηγήθηκε, σημείωσε, “Αυτό που πιστεύω ότι πέτυχε η Τουριστική Επιτροπή ήταν να συμμετέχει η Σύρος όπου ήταν δυνατόν και πρόσφορο, είτε μόνη της, είτε σε εκθέσεις του εξωτερικού, είτε σε καταχωρήσεις που είναι μία απλή διαδικασία, αλλά και κυρίως κάτω από την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αναγνωρίζουμε και όλοι το υποστηρίζουν”, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, “ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία να ξεκινήσεις να κάνεις ένα περίπτερο στο εξωτερικό αφού οι δαπάνες για το τουριστικό κομμάτι, πρέπει να προεγκρίνονται πάντοτε από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και είναι μία δύσκολη διαδικασία”. Εξήγησε μάλιστα πως, “προσπαθήσαμε πλέον να κάνουμε ενέργειες και για την αξιοποίηση άλλων μέσων όπως το διαδίκτυο με τη δημιουργία ιστοσελίδας”, προσθέτοντας πως με “φόντο” και τις γραφειοκρατικές διαδρομές που επιβάλλει το αρμόδιο υπουργείο, “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε ότι “η νέα επιτροπή καλό θα είναι να βάλει το λιθαράκι της για το καλό του νησιού. Με αυτή την υποδομή που έχει το νησί, με αυτές τις δυνατότητες που έχει το νησί”, απευθύνοντας ένα μήνυμα προς το σύνολο των επαγγελματιών και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, “Οι επαγγελματίες πρέπει να δώσουν ό,τι μπορούν να δώσουν, ώστε ο επισκέπτης να φεύγει ευχαριστημένος από το νησί γιατί είναι η καλύτερη διαφήμιση”.

Γ. Βρούτσης: “Λάθος μας η μη συμμετοχή. Σκοπός να θέσουμε θεμέλια”

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέχρι σήμερα, ως αντεπιχείρημα του κ. Ρούσσου προς την κριτική που άσκησε η παράταξη του Γιώργου Πάπιτση για την πορεία και τον τρόπο λειτουργίας της Τουριστικής Επιτροπής, είχε προβληθεί η σκέψη πως η συγκεκριμένη παράταξη “μιλάει εκ του ασφαλούς” και “απέχοντας, αφού δεν εκπροσωπείται” σε αυτήν. Εύλογα λοιπόν προκύπτει η απορία πώς σήμερα λήφθηκε απόφαση να προεδρεύσει ο Γιάννης Βρούτσης, ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο ίδιος, ως νέος πλέον πρόεδρός της. “Προφανώς, το όνομά μου έπεσε στο τραπέζι γιατί έκανα καλοπροαίρετα παρατηρήσεις για αλλαγή της Τουριστικής Επιτροπής σε όλη τη διάρκεια της θητείας και είχα υποστηρίξει μεταξύ άλλων να ανατεθεί η τουριστική οργάνωση και προβολή του νησιού σε εξωτερικό συνεργάτη” σημείωσε, εξηγώντας πως “στη συνέχεια διαπίστωσα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι πιο ενεργά”. Στην παρατήρηση δε, πως δύναται να σκεφθεί οποιοσδήποτε ότι ενόψει των εκλογών, επιθυμεί να βγει στην πρώτη γραμμή μέσω αυτής της απόφασης, διασαφήνισε από την πλευρά του πως, “Μπορεί να ακούγεται έτσι και αυτό που θα πω να είναι τετριμμένο αλλά σε μία συζήτηση που είχα με τον επικεφαλής μας, τον κ. Πάπιτση, είχα πει ότι ήταν λάθος μας η μη συμμετοχή μας. Οπότε δεν είναι ότι δεν υπήρχε η πρόθεση. Σκεφθείτε επιπλέον ότι ακριβώς για τον παραπάνω λόγο θα μπορούσα να αρνηθώ για να μη μου καταλογίσουν τέτοιου είδους προθέσεις, κάτι που δεν έκανα. Σημασία έχει να προχωράμε”.

Σχετικά λοιπόν, με τον στόχο του ίδιου για την προσεχή πορεία της Τουριστικής Επιτροπής, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ήδη τη Δευτέρα πραγματοποίησε με τα μέλη μία πρώτη άτυπη συνάντηση, γνωστοποιώντας τους πως η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνεται κάθε εβδομάδα προκειμένου “να μπορέσει να διασωθεί ό,τι είναι εφικτό για την τουριστική σεζόν” αλλά και “να τεθούν κάποια μικρά θεμέλια για την επόμενη Δημοτική Αρχή όποια κι αν είναι αυτή. Δεν έχουμε μαγικά ραβδάκια”, πρόσθεσε, καταλήγοντας πως “θέλουμε να βάλουμε καλύτερες βάσεις και οι σκέψεις μας θα ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα από σήμερα”.

Ετικέτες: