Μετά από 28 χρόνια η νομιμοποίηση του λιμανιού της Ερμούπολης

«Απαράδεκτη μεθόδευση»

Την θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε και έλαβε η Δημοτική Αρχή, για νομιμοποίηση τμήματος του λιμανιού της Ερμούπολης, παραδεχόμενη ουσιαστικά την παρανομία έργων, αποφάσεων και παρεμβάσεων στην εν λόγω περιοχή.

Ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από τους τοποθετούμενους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά ακόμα και από την πλευρά του Δημάρχου υπήρξε η παραδοχή για την ύπαρξη παρανομιών και αυθαίρετων κατασκευών, κανείς δεν αιτιολόγησε την κωλυσιεργία τόσων ετών για την νομιμοποίηση του λιμανιού.

Πρόκειται για τις προσχώσεις στο τμήμα του λιμανιού από την Πυροσβεστική έως την οδό Χίου, για τις οποίες λείπει η αδειοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Επίσης δεν υπήρξε αιτιολόγηση για το ότι ενώ η Δημοτική Αρχή γνώριζε, πως λάμβανε αποφάσεις σχετικά με τη χρήση του, οι οποίες λογικά θα πρέπει και αυτές να στερούνται νομιμότητας, καθώς εφαρμόζονται σε έναν μη νόμιμο χώρο.

Από το 1986 χωρίς άδεια

Επί του θέματος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Μηλιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «Το θέμα που αφορά στον λιμένα της Σύρου, αφορά στο έργο που κατασκευάστηκε σε 4 φάσεις συνολικά, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 1980 και την ολοκλήρωση της τελευταίας το 1986». Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώτη «το έργο έγινε νόμιμα και σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων που ίσχυε».

Όπως ο ίδιος ο κ. Μηλιώτης ενημέρωσε το Σώμα «οι προσχώσεις όμως που έγιναν χρειαζόταν επιπρόσθετη άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία την οποία δεν είχαν».

«Σύμφωνα με τον νόμο 2971/1 αρ. 27 παρ. 10 περί αιγιαλού και παραλίας, το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξαν φάκελο νομιμοποίησης τον οποίο διαβήβασαν προς την Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου αυτή να προβεί στις ενέργειες που χρειάζονται για τη νομιμοποίηση του έργου. Ο φορέας υλοποίησης του έργου ήταν το δημόσιο με επιβλέπουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας Κυκλάδων».

Χωρίς στοιχεία δεν γίνεται να ληφθεί απόφαση

Τα κενά στην ενημέρωση για τη νομιμότητα του έργου, επεσήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην μη παραχώρηση των εγγράφων και της σχετικής υπηρεσιακής αλληλογραφίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να κρίνουν επί του θέματος.

Η μη ύπαρξη των στοιχείων που απαιτούνται για την λήψη της όποιας απόφασης, αποτέλεσε και την αιτία της πρότασης του κ. Τζίνη για απόσυρση του θέματος και της επανασυζήτησης του, αφού πρώτα προσκομισθούν τα πλήρη στοιχεία, καθώς δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να κριθεί η νομιμότητα των έργων μόνο από τις προφορικές αναφορές.

Παραδοχή για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές

Την έγκριση νομιμότητας εκδίδει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, κατά τον κ. Γιαλόγου, ο οποίος ανέφερε για τη διαδικασία ότι αφορά σε υφιστάμενες κατασκευές, που με την συγκεκριμένη διαδικασία νομιμοποιούνται. Παραδέχθηκε ότι «σαφώς και είναι παράνομες», όμως μέσω του νόμου περί νομιμοποίησης παλαιών κατασκευών, λόγω προβλημάτων ή έλλειψης αδειοδοτήσεων, πλέον η αρμόδια υπηρεσία ζητά αυτή την τυπική διαδικασία γνωμοδότησης ώστε να υπάρξει η νομιμοποίηση τους και να έχει τη δυνατότητα η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε έργα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για έργα, τα οποία την εποχή που κατασκευάστηκαν δεν απαιτούνταν πολλές διατυπώσεις και γραφειοκρατία, ενώ σήμερα έχει γίνει αυστηρό το νομικό πλαίσιο, που απαγορεύει τέτοιες «αυθαίρετες κατασκευές» και μπορεί να οδηγήσουν στον εισαγγελέα. Πρέπει λοιπόν, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, να προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι μία από τις γνωμοδοτούσες αρχές, διότι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό.

Προσεχώς προβλήματα

Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη, μίλησε για τη σωρεία παράνομων έργων που η Δημοτική Αρχή τώρα τα βρίσκει μπροστά. Για τη νομιμοποίηση του λιμένα της Ερμούπολης, λόγω των προσχώσεων που έχουν γίνει, εξέφρασε την αμφιβολία για το εάν αυτές οι προσχώσεις ήταν νόμιμες. Έθεσε δε το ερώτημα προς τον Δήμαρχο «εάν γνωρίζαμε τόσον καιρό ότι είναι προβληματικό το συγκεκριμένο τμήμα, πως ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα του λιμανιού που είναι παράνομο;». Αναφέρθηκε επίσης και στην προσφυγή δημοτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορά ακριβώς αυτό, ότι «οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι παράνομες, επειδή τμήματα του λιμανιού της Ερμούπολης είναι παράνομα». Όπως σχολίασε οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και θα έλθουν προσεχώς προς έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα εάν αυτές δεν είναι νόμιμες, εάν γίνονται στον λιμένα της Ερμούπολης που τμήμα του είναι παράνομο».

Προσφυγή ιδιωτών

Για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας της ελεγχόμενης στάθμευσης στον συγκεκριμένο χώρο, γιατί από τη στιγμή που έχει εκδοθεί διοικητική πράξη από το 1986 και είναι στη χαραγμένη χερσαία ζώνη, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία διερεύνησης εάν αυτή έγινε σωστά». Ανέφερε ότι οι 80 μηνύσεις που κατατέθηκαν από πολίτες για το θέμα αυτό μπήκαν στο αρχείο, ενώ για την προσφυγή στο ΣτΕ μίλησε για απόρριψη της αίτησης αναστολής των μέτρων που είχε κατατεθεί από ιδιώτες.

Ειδικά για τις σχετικές αποφάσεις, έχει κατατεθεί από το 2009, προσφυγή ιδιωτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που κατόπιν συνεχών αναβολών πρόκειται να συζητηθεί στις 18 του τρέχοντος μηνός.

«Είναι απαράδεκτη αυτή η μεθόδευση» είπε στην «Κοινή Γνώμη» για την θετική γνωμοδότηση του Δήμου για τη νομιμοποίηση μέρους του λιμανιού, ο νομικός εκπρόσωπος των ιδιωτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι ο μόνος εκ των Δημοτικών Συμβούλων που μειοψήφισε ήταν ο κ. Τζίνης καταψηφίζοντας την πρόταση νομιμοποίησης.

Ετικέτες: