Νέο επεισόδιο στη διαμάχη του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάννα με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για τις παραχωρηθείσες στο ΚΕΚ αίθουσες

Άκυρη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Αποδεκτή η προσφυγή του διευθυντή Απόστολου Χατζηπαρασκευαΐδη κατά της απόφασης

Στο προσκήνιο επανέρχεται η διαμάχη του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάνα με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία είχαν παραχωρηθεί αίθουσες του σχολείου στο δημοτικό ΚΕΚ.

Το σήριαλ της διεκδίκησης φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς η προσφυγή κατά της απόφασης, την οποία είχε καταθέσει ο διευθυντής του σχολείου, Απόστολος Χατζηπαρασκευαΐδης έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή, με δεδομένο ότι στην απόφαση δεν αναφέρεται ότι οι χώροι που παραχωρήθηκαν για τη χρήση του ΚΕΚ, διαθέτουν χωρική αυτοτέλεια σε σχέση με τη σχολική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα στον Οργανισμό Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΚΑ) για τη λειτουργία του Κέντρου Επαγγελματικής

Κατάρτισης, για δύο χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος μεταστέγασης και πιστοποίησης της δομής σε νέο χώρο.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Χατζηπαρασκευαΐδης άσκησε προσφυγή κατά της ανωτέρω απόφαση, η οποία αρχικά απορρίφθηκε σιωπηρά από τη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Το ιστορικό της απόφασης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 1894/1990, η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφορειών όλων των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα σχολικά κτίρια, για τα οποία έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με τα οικόπεδά τους, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια στην οποία βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα. Όλα τα ακίνητα, τα οποία μεταβιβάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης βαρύνονται με δουλεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίησή τους μόνο για τη στέγαση σχολείων, ή μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης ή λαϊκής επιμόρφωσης, κατά τα οριζόμενα κάθε φορά με αποφάσεις των οικείων νομαρχών.

Καθίσταται επίσης γνωστό πως για τις Δομές Κατάρτισης που στεγάζονται σε κτίρια λειτουργουσών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Κ.Ε.Κ. θα πρέπει να διαθέτουν σχετική άδεια αποκλειστικής χρήσης από τον οικείο Νομάρχη διάρκειας τουλάχιστον 18 μηνών. Εφόσον παράλληλα λειτουργεί και η σχολική μονάδα, οι Δομές των Κ.Ε.Κ. πρέπει να διαθέτουν χωριστή είσοδο, χώρο διαλειμμάτων και διδακτικούς χώρους από το υπόλοιπο κτίριο.

Από τον συνδυασμό των δύο αναφερομένων διατάξεων, προκύπτει ότι ο Δήμος, έχοντας το εμπράγματο δικαίωμα της κυριότητας, δύναται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διαθέσει το σχολικό κτίριο για τη λειτουργία Κ.Ε.Κ.. Απαραίτητη προϋπόθεση η χωρική ανεξαρτησία των προς διάθεση χώρων, η οποία συνίσταται στη χωριστή είσοδο πρόσβασης και σε χωριστό χώρο διαλειμμάτων και διδακτηρίων από το υπόλοιπο κτίριο, διότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι εξασφαλίζονται τα κριτήρια πιστοποίησης του Κ.Ε.Κ., δεν διαταράσσεται, αλλά επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών της, που αποτελεί καθήκον της Πολιτείας.

Κενά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Στην προκείμενη περίπτωση, η Ειδική Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εξετάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάνθηκε πως δεν αναφέρεται σε αυτήν η χωρική αυτοτέλεια σε σχέση με τη σχολική μονάδα του Δημοτικού Σχολείου Βάρης - Μάννα, αφού δεν αναφέρεται ότι διαθέτουν χωριστή είσοδο για την πρόσβαση στους διδακτικούς χώρους του Κ.Ε.Κ. και χωριστό χώρο διαλειμμάτων για τους σπουδαστές του.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σε κανένα σημείο της εν λόγω απόφασης δεν αναφέρεται ότι η λειτουργία του Κ.Ε.Κ. στους χώρους αυτούς θα γίνεται σε ωράριο μη λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, εξαιτίας της έλλειψης αυτής της χωρικής ανεξαρτησίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, η Επιτροπή έκρινε ότι η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εσφαλμένα απέρριψε σιωπηρά την προσφυγή και δεν προέβη στην ακύρωσή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί την προσφυγή του κ. Χατζηπαρασκευαΐδη και να ακυρώσει τις δύο αποφάσεις.

Γ. Αλεξανδρής: “Η νομική υπηρεσία του δήμου θα επιληφθεί του θέματος”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕΚ, Γιάννης Αλεξανδρής σημειώνει ότι το θέμα θα αναλάβει πλέον η νομική υπηρεσία του δήμου, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο μπορεί να τροποποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση των αιθουσών στο ΚΕΚ, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις.

Μάλιστα εξηγεί ότι η τροποποίηση της απόφασης είναι μονόδρομος, καθώς η αναζήτηση ενός νέου πιστοποιημένου χώρου για τη στέγαση του ΚΕΚ, απαιτεί χρόνο και χρήμα, την ίδια στιγμή που εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Όπως τονίζει, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι προσβάσιμος για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να εξυπηρετεί το σύνολο των ωφελουμένων. Ο ίδιος εκτιμά ότι το θέμα θα λυθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και πως δεν θα έπρεπε εξ' αρχής να είχε δοθεί σε αυτό τόσο μεγάλη έκταση. “Είναι κρίμα” αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού θα έπρεπε να ήταν ενωμένη για την επίλυση του προβλήματος. “Δεν είναι σωστό ο καθένας να κλείνεται στο μαγαζάκι του. Όλοι οι φορείς που έχουν κοινό αντικείμενο δραστηριοποίησης, θα πρέπει κάποια στιγμή να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να πουν τι θα κάνουν για το νησί. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει κατά το δοκούν και ανάλογα με το δικό του μαγαζάκι. Όπως είναι πολύ σημαντικό το ένα, είναι το ίδιο σημαντικό και το άλλο.” υπογραμμίζει, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Δ. Ρούσσος: “Αδύνατη η έγκαιρη πιστοποίηση νέου χώρου”

Το ενδεχόμενο να βρεθεί άμεσα ένας νέος χώρος για τη λειτουργία του ΚΕΚ αποκλείει ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του δήμου, Δημήτρης Ρούσσος, επισημαίνοντας πως “δεν είναι εύκολο να ζητήσουμε καινούρια πιστοποίηση ενός χώρου για να στεγαστεί το ΚΕΚ”. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τονίζει: “δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος, από τη στιγμή που το ΚΕΚ είναι πιστοποιημένο εδώ και χρόνια. Από κει και πέρα θα το κοιτάξουμε, θα το ελέγξουμε και αν είναι επιβεβλημένο, θα προσκομίσουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτές τις εγκρίσεις, τα παραστατικά, και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά”. Ο ίδιος, κρίνει αδύνατη την έγκαιρη πιστοποίηση ενός καινούριου χώρου που θα μπορούσε να παραχωρηθεί στο ΚΕΚ, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος να χαθούν τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι μεγάλος. Καταλήγοντας, αναφέρει: “δεν καταλαβαίνω γιατί προξενείται αυτή η αναστάτωση για ένα ΚΕΚ που είναι πιστοποιημένο και δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό”.

Ετικέτες: