Εκδικάστηκε η μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου κατά ιδιώτη για την υπόθεση του θόλου

Ποιός φέρει την ευθύνη;

Εκ νέου ήρθε στην επιφάνεια το θέμα του θόλου του κολυμβητηρίου της Ερμούπολης, με την εκδίκαση στο Πρωτοδικείο της Σύρου της μήνυσης που κατέθεσε ο Δήμαρχος κατά του ιδιώτη μηχανικού, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την διερεύνηση των ευθυνών που πιθανώς προκύπτουν βάσει των δεδομένων των σχετικών υπηρεσιακών εγγράφων, για τα «θολά» σημεία του έργου.

Ένα έργο που από την κατασκευή του και καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, με την πτώση και την καταστροφή του θόλου, αλλά και την μη απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το πλήθος των δημόσιων καταγγελιών, παραμένει στην επικαιρότητα.

Το ίδιο έργο έφερε αυτή τη φορά στις δικαστικές αίθουσες τον Δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα κατά του ιδιώτη μηχανικού, τον οποίο μηνύει και του ζητά αποζημίωση για ηθική βλάβη, καθώς ο δεύτερος κατέθεσε έγγραφο αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, στο οποίο πέραν όλων των σημείων που χρήζουν διερεύνησης, θέτει και το θέμα των ευθυνών του Δημάρχου ως προϊσταμένου των υπηρεσιών.

Η διαδρομή έως τη μήνυση

Μία υπόθεση που συνεχίζει να διερευνάται από την δικαιοσύνη, καθώς τα επίσημα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών παρουσιάζουν πολλά κενά τόσο ως προς τα τεχνικά σημεία του έργου, την κοστολόγηση του, την διενέργεια των διαγωνισμών, τα πρωτόκολλα παραλαβής, αλλά κυρίως την έλλειψη οικοδομικής άδειας και άδειας λειτουργίας.

Όπως ο ίδιος ο κατηγορούμενος από τον Δήμαρχο μηχανικός διευκρίνισε στην «Κοινή Γνώμη» για την εμπλοκή του με την υπόθεση του θόλου «Στο έργο του θόλου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα τη στιγμή που έπεσε. Έτσι διαπιστώθηκε ότι ο θόλος παρελήφθη εκπρόθεσμα, με συνέπεια να διαβεβαιωθεί ότι δημιουργηθήκανε εικονικά δημόσια έγγραφα με διάφορους στόχους, όπως του να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Όμως αυτή η πρακτική ζημίωσε ευθέως το δημόσιο με την απώλεια των ρητρών καθυστέρησης που θα έπρεπε να επιβληθούν στον ανάδοχο. Παράλληλα ότι δεν είχε την απαιτούμενη οικοδομική άδεια».

Για την πορεία που οδήγησε έως την κατάθεση της μήνυσης αναφέρει πως «αφού ενημέρωσα τον Δήμαρχο ότι οφείλει να ελέγξει όλα αυτά που είχαν καταγγελθεί και από ελέγχους εγγράφων και στοιχείων και από την ικανότητα μου ως μηχανικού να αντιλαμβάνομαι τις διαστάσεις των προβλημάτων και τους κινδύνους που εγκυμονούν, του ζήτησα την εκ των υστέρων δική του παρέμβαση ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους λειτούργησαν μη νόμιμα και να διορθωθούν όσα μπορούν από το έργο ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Ο Δήμαρχος με αντιμετώπισε με κάποια αλαζονεία και υποστήριξε πως όλα λειτουργούν καλά και να κάνω ότι θέλω. Η πρώτη μου επαφή ήταν προφορική θέλοντας να μην εκθέσω τον Δήμαρχο. Βλέποντας όμως την άρνηση του αυτή η οποία είναι επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και για την ζωή των παιδιών, απευθύνθηκα με έγγραφο στον Δήμο ζητώντας του να μεριμνήσει. Η απάντηση ήταν η ίδια ότι όλα είναι καλά και να κάνω ότι θέλω και να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Εκτελώντας κι εγώ την προτροπή του αυτή προσέφυγα στη δικαιοσύνη με ένα απλό μονοσέλιδο έγγραφο μου στο οποίο αναφέρω ότι είχε καταγγελθεί δημόσια. Ως τεχνοκράτης μηχανικός και επειδή πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, οφείλω να προσδιορίζω και τους υπεύθυνους και ως υπεύθυνο θεώρησα, στον βαθμό που υπάρχουν προβλήματα στο έργο, την τεχνική υπηρεσία να ελεγχθεί για παραλείψεις και δεδομένου ότι ενημέρωσα τον Δήμαρχο για τα προβλήματα αυτά και επειδή δεν έπραξε το παραμικρό, ως προϊστάμενος των υπηρεσιών φέρει πλέον αυτός την ευθύνη εκ των υστέρων. Δεν έχω καμία εμπάθεια και κάτι να προσάψω στον κ. Δεκαβάλλα προσωπικά, όμως ως Δήμαρχο του καταλόγισα ευθύνη γιατί εκ των υστέρων δεν ενήργησε τα ελάχιστα που έπρεπε, έστω μία στοιχειώδη έρευνα. Στο δικαστήριο προκειμένου να υποστηρίξει την απραξία του δήλωσε ότι ενήργησε προφορικά».

Πυρά εκατέρωθεν

Όσον αφορά στην μήνυση που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο κατά του ιδιώτη η οποία εκδικάστηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου, αφού ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, ζητήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» και από τους δύο εμπλεκόμενους να τοποθετηθούν σχετικά.

Ο ιδιώτης μηχανικός ανέφερε πως «Σε υπηρεσιακό μου έγγραφο που έκανα προς τον Δήμο, είχα από τότε αναφέρει πως ο λόγος που ο Δήμαρχος στράφηκε εναντίον μου ήταν καθαρά για λόγους δικούς του που ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την διαδικασία της πολιτικής αγωγής για να εκφοβίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σήμερα που εξέλειψαν αυτοί οι λόγοι ο απερχόμενος Δήμαρχος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και ζητάει αντί τις 150.000 ως αποζημίωση 20.000 ευρώ. Αυτό δείχνει το υπερβολικό, το παράλογο που είχε ως απαίτηση από εμένα και τη διαμόρφωσε σε μία απαίτηση που κατ’ αυτόν έχει λογική. Αποδεικνύει δηλαδή ότι ο στόχος, ο σκοπός δηλαδή ήταν να εκφοβίσει όλους όσοι θέλανε να στραφούν εναντίον του».

Σε ότι επικαλέστηκε ο κ. Δεκαβάλλας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να λάβει την απόφαση να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα ως Δήμαρχος, ο κατηγορούμενος μηχανικός σχολίασε ότι «αυτό χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την αποτυχία του. Δίνεται η μάχη μεταξύ ενός ανθρώπου που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, ενός πολίτη που είναι ενεργός και θέλει να λειτουργούν όλα νόμιμα και σωστά, με αντίπαλο έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ότι όλα τα στραβά που γίνανε μπορούν να κρυφτούν. Έχει αυτή την ισχύ ο Δήμαρχος, είναι σε αυτή τη θέση τόσα χρόνια, το δικαστήριο γίνεται στη Σύρο και αυτά με κάνουν να φοβάμαι λίγο, όμως επειδή έχω την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος μου κι επειδή εάν τιμωρηθώ εγώ τιμωρούνται όλοι οι συνεπείς πολίτες οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη, νομιμότητα, διαφάνεια στα δημόσια πράγματα, υπό αυτή τη σκοπιά δεν φοβάμαι. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του δόθηκε ο λόγος μετά από εμένα που ήμουν κατηγορούμενος και είπε διάφορα ψεύδη, συκοφαντικά και ανυπόστατα. Δεν περίμενα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ο Δήμαρχος. Τον φανταζόμουν διαφορετικό. Αντιλαμβάνομαι βέβαια την δύσκολη θέση στην οποία είναι με τις εκκρεμείς δικαστικές εμπλοκές τόσο σε αυτό το έργο όσο και σε άλλα. Ο στόχος του είναι να εκμαιεύσει να προσπαθήσει με διάφορους τρόπους που μπορεί να πείσει ο δήμαρχος να κερδίσει έστω και λίγο από μια τέτοια υπόθεση για να τη χρησιμοποιήσει για τις άλλες υποθέσεις».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ανέφερε ότι αναμένει την απάντηση του δικαστηρίου και για τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το κατά πόσο ευθύνεται η εν λόγω υπόθεση στην μη εκ νέου κατάθεση υποψηφιότητας του για τον Δήμο απάντησε «Στάθμισα αρκετά πράγματα και ήταν και αυτό μέσα, γιατί δεν ήθελα να είμαι υποψήφιος και να βαρύνομαι με την κατηγορία, για την οποία δύο μήνες αφότου πήρα την απόφαση να μην κατέβω για Δήμαρχος, ξεπεράστηκε. Βγήκε το απαλλακτικό βούλευμα θέμα, αλλά ήταν και αυτός ένας παράγοντας που στάθμισα για να μην είμαι υποψήφιος, χωρίς να είναι και καθοριστικός».

Για όσα δε αναφέρει ο αντίδικος του περί ψευδών αναφορών του κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Δήμαρχος σημείωσε «Δεν μπορεί να αποδείξει το παραμικρό ότι είναι ψευδή αυτά που είπα. Αντίθετα εγώ από αυτά που κατέθεσε στο δικαστήριο κατέρρευσαν την κατάθεση του, ο οποίος είπε αναληθώς στο δικαστήριο και δεν ξέρω κατά πόσον θα το λάβουν υπόψη αυτό γιατί ψευδομαρτύρησε, είπε ότι απαλλάχτηκα γιατί δεν είχα καμία απολύτως εμπλοκή εγώ ο ίδιος στον διαγωνισμό για τον θόλο. Δεν απαλλάχτηκα μόνο γι’ αυτό. Επιπλέον το δικαστήριο έκρινε ότι όλος ο διαγωνισμός ήταν νόμιμος, καμία υπερκοστολόγηση δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει καμία ζημιά του δημοσίου. Υπάρχει το βούλευμα και θα το διαβάσουν οι δικαστές».

Ετικέτες: