Δεύτερη μετεκλογική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Κομβική... αξιολόγηση

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις πλατείας Ηρώων και αξιολόγηση δημοτικών υπαλλήλων

Η διαδικασία αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων και οι νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της πλατείας Ηρώων απασχόλησαν κυρίως το σώμα του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ειδικότερα, ομόφωνη υπήρξε η απόφαση των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τον “αντισυνταγματικό, απαράδεκτο και άδικο” χαρακτήρα της προωθούμενης αξιολόγησης, η οποία όπως σημείωσαν επιβάλλει εξ ορισμού την αναζήτηση “κακών υπαλλήλων”, γεγονός που δεν συνάδει με την πραγματική έννοια της αξιολόγησης, μέσω της οποίας στόχος θα ήταν η βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοτικών υπαλλήλων.

Επιπλέον, οι δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν σχετικά και με το θέμα των νέων κυκλοφοριακών δεδομένων στον πολυσυζητημένο κόμβο της πλατείας Ηρώων μετά από αιτήματα δημοτών και επαγγελματιών οδηγών, των οποίων η έντονη αγωνία για την ομαλή εξυπηρέτησή τους φαίνεται να μένει αναπάντητη καθώς κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε να γίνει δεκτός ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης.

Η συζήτηση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Παράβαση καθήκοντος και παραιτήσεις

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας εισηγούμενος το πρώτο θέμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του ως προς τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης, διαβάζοντας μάλιστα τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ και χαρακτηρίζοντας τον σχετικό νόμο “αντισυνταγματικό και άδικο” αφού από το αρμόδιο υπουργείο ζητείται να επιλέξουν οι δήμαρχοι και οι διευθυντές των υπηρεσιών αναγκαστικά να κατηγοριοποιήσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους σε άριστους, καλούς ή κακούς και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπληρωθούν τα ποσοστά που θέτει το υπουργείο. Ο κ. Δεκαβάλλας ανέφερε ότι αυτός ο τρόπος δείχνει προφανώς ότι στόχος του υπουργείου είναι οι διαθεσιμότητες, τονίζοντας ωστόσο, πως η έννοια της αξιολόγησης θα είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, αν σκοπός της αποτελούσε η βελτίωση των δημοτικών υπαλλήλων. Ο ίδιος στην τοποθέτηση του μάλιστα, δήλωσε πως τάσσεται αντίθετος, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει υπογράψει κάποιο σχετικό έγγραφο και αρνείται να το κάνει, ακόμη και με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπέμπουν την αγωνία τους και οι διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τους οποίους ο δήμαρχος σημείωσε ότι ήδη απειλούν με παραιτήσεις προκειμένου να αντισταθούν στην “άδικη και απαράδεκτη αξιολόγηση”.

Έως και προσφυγή στο ΣτΕ

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε και ο επικεφαλής της “Σύρας με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης ο οποίος μίλησε για “φασιστική εκτροπή του Συντάγματος”, θέση με την οποία συνηγόρησε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιάννης Δεναξάς. Ακόμη, την αντίθεσή της διατύπωσε και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, η οποία υποστήριξε ότι την ίδια δυναμική αντίδραση θα έπρεπε να είχε κρατήσει ο δήμαρχος και στις διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, χωρίς να απαιτείται “λίγο πριν την έξοδο” ο Γιάννης Δεκαβάλλας, να υποστηρίζει ότι προτιμά “να πάει για παράβαση καθήκοντος”.

Κοινός παρονομαστής συνολικά στις τοποθετήσεις υπήρξε η παρατήρηση πως το προσωπικό του Δήμου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ώστε να διεκπεραιώνεται ο όγκος της δουλειάς, γεγονός για το οποίο συναποφάσισαν πρώτον να διαμαρτυρηθούν γραπτώς για τις αποφάσεις του υπουργείου και δεύτερον να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του σχετικού νόμου.

Στην πράξη η αξιολόγηση

Έχοντας ως επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης - ως έχουν πλέον - των νέων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων της πλατείας Ηρώων, τόσο τη σύμφωνη θέση της Αστυνομίας (τροχαίας), όσο και την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, ο Γιάννης Δεκαβάλλας υποστήριξε κατηγορηματικά ότι το δημοτικό συμβούλιο έχοντας αυξημένη ευθύνη, δεν μπορεί να αποφασίσει “να ξηλωθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ζήτημα που έφεραν δημότες με αίτημά τους ως θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση, “ιδιαίτερα πολύπλοκο”.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο των λεωφορειούχων, Μάρκο Στεφάνου να επισημαίνει ότι οι νησίδες δημιουργήθηκαν μόνο για την τοποθέτηση των σημάτων, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο κυρίως για τα μεγάλα οχήματα, τα οποία αναγκάζονται σε μεγάλους ελιγμούς ώστε να διέλθουν από τον κόμβο. Ο ίδιος στο πλαίσιο των αιτημάτων του, πρόσθεσε, πως θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία προτεραιότητα σε όλον τον κεντρικό κόμβο αλλά και να διατηρηθεί η στάση των λεωφορείων ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των χωριών, κάτι που δεν προβλέπει η μελέτη Καρεκλά σύμφωνα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση. Είναι γνωστό πως η πλευρά όσων εξέφρασαν ενστάσεις για τις υφιστάμενες παρεμβάσεις έκανε λόγο και για νησίδες που θα “προκαλέσουν” ατυχήματα, επισημαίνοντας την ανάγκη στην πράξη ο Δήμος να μπορέσει να αξιολογήσει τον βαθμό στον οποίο εξυπηρετείται ο αρχικός στόχος της ομαλής κυκλοφοριακής ροής.

Σε όσα ειπώθηκαν, ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου, Δαυίδ Διακοδημητρίου απάντησε, λέγοντας ότι τα νέα δεδομένα στηρίχθηκαν σε στοιχεία και μελέτες σύμφωνα με το νόμο και τον κώδικα που θα ωφελεί κατοίκους κι επισκέπτες, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Αναγκαία η εξέταση των παρατηρήσεων

Αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων τοποθετήθηκαν επί του θέματος, με πρώτο τον Ανδρέα Τζίνη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η επιτροπή συγκοινωνίας στο Δήμο, ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα μέσα από συστηματική μελέτη του ζητήματος. Επιπλέον, ο ίδιος τάχθηκε κατά της “προσπάθειας θεοποίησης των οχημάτων” από επαγγελματικές ομάδες. Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Βρούτσης, έθεσε επί τάπητος τον προβληματισμό όσον αφορά στην πλήρη ακινητοποίηση των οχημάτων και των δικύκλων σε πολλά σημεία και δη προς την πλευρά του Νοσοκομείου, αναφέροντας πως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα στην περίπτωση που ένα ασθενοφόρο λόγω σοβαρού περιστατικού αναπτύξει ταχύτητα, ενώ και ο Γιάννης Λούβαρης, πραγματοποίησε παρόμοια αναφορά για την πλήρη ακινητοποίηση των οχημάτων που επιβάλλουν τα stop.

Τα αιτήματα των δημοτών απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων με τους Γιάννη Βρούτση, Δομένικο Σαγκινέτο, Γιάννη Λούβαρη, Γιάννη Δεναξά και Μαρία Καζαντζάκη να υπερψηφίζουν της εξέτασης των επισημάνσεων των διαφωνούντων.

Ετικέτες: