Παραμελημένο και χωρίς φροντίδα το ενυδρείο στο Κίνι της Σύρου

“Βυθισμένο” στην εγκατάλειψη

Μαζικός θάνατος ψαριών εξαιτίας ανυπαρξίας ψύκτη νερού

Αναξιοποίητος “θησαυρός” για τη Σύρο μοιάζει το ενυδρείο του Κινίου, του οποίου η εικόνα σήμερα φαίνεται πως σε καμία περίπτωση δεν είναι η επιθυμητή αφού αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με βασικότερο όλων να καταγράφεται η μη λειτουργία ψύκτη νερού, που ευθύνεται για το μαζικό θάνατο ψαριών λόγω υψηλής θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να μένουν άδεια κάποια από τα μικρά ενυδρεία στο εσωτερικό του.

Η υφιστάμενη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ναι μεν φέρει τη “σφραγίδα” της παύσης λειτουργίας του επί μία τετραετία πριν από τις τελευταίες δύο θητείες – του πρώην Δήμου Άνω Σύρου και του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης -, η οποία έκανε εμφανή τα στοιχεία εγκατάλειψής του, ωστόσο, η κοστοβόρα απαίτηση μίας ριζικής φροντίδας για τη συντήρησή του, αποδεικνύεται πως το στοιχειώνει μέχρι και σήμερα.

Παρά το γεγονός πως καθημερινά υποδέχεται αρκετούς επισκέπτες, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση της εικόνας αλλά και της λειτουργίας του, τη στιγμή μάλιστα που φιλοξενεί και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα όπως εκείνη που ξεκίνησε χθες, με θέμα “Εικαστικοί της Grillon” λόγω της συμπλήρωσης είκοσι ετών ανάμεσα στον ενιαίο Δήμο και το Δήμο Grillon της Γαλλίας.

Μικροποσά “μπαλώματα” στις φθορές

Η απόφαση της δημιουργίας του ενυδρείου στο Κίνι επί δημαρχίας Γιώργου Πάπιτση αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα που αναβάθμιζε όχι μόνο το χωριό αλλά και το νησί γενικότερα, αφού παρόμοιο ενυδρείο δεν υφίσταται στις Κυκλάδες και αρχικός στόχος ήταν να αποτελέσει έναν χώρο που θα ικανοποιούσε εκπαιδευτικού χαρακτήρα επισκέψεις. Στόχος που επετεύχθη, αλλά και διευρύνθηκε παράλληλα ως φαίνεται, αφού πρόκειται για έναν επισκέψιμο χώρο που επιλέγουν αρκετοί για να ξεναγηθούν.

Μπορεί στον εσωτερικό χώρο του να παρουσιάζονται οι πλούσιοι θησαυροί που κρύβει η θάλασσα και όχι μόνον, ωστόσο σήμερα μεγαλύτερο έκθεμα – δυστυχώς - αποτελεί η μη ύπαρξη καταλυτικών παρεμβάσεων με αποτέλεσμα τα... “μπαλώματα” συντήρησης να είναι εμφανή σχεδόν σε κάθε γωνιά, πλην της εικόνας πλήρους εγκατάλειψης που “κοσμεί” τον εξωτερικό χώρο του ενυδρείου.

Παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Φώτη Ξαγοράρη προκειμένου να καταγράψουμε τί ενέργειες γίνονται – και αν έχουν υπάρξει – για την ενίσχυση του ενυδρείου, η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Ως εκ τούτου, αξίζει να αναφερθεί πως αναπάντητο μένει και το ερώτημα, σε τί είδους συντηρήσεις αφορά το μικρό ποσό των 163,10 ευρώ που αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση που αναρτήθηκε προχθές στην ιστοσελίδα “Διαύγεια” και φέρει την υπογραφή του ίδιου και το οποίο προοριζόταν για “προμήθεια διάφορων υλικών για τη συντήρηση του ενυδρείου”.

Μπορεί μάλιστα να πρόκειται για ένα ευτελές ποσόν σε συνάρτηση με το κόστος που θα απαιτούσε μία συνολική συντήρηση του ενυδρείου, ωστόσο ακόμη και αυτές οι μικρού μεγέθους παρεμβάσεις φαίνεται να αποτελούν “σταγόνα” στον ωκεανό που μάλλον προσθέτουν “μπαλώματα” στις εγκαταστάσεις του, αφήνοντας σε εκκρεμότητα το μεγάλο ερώτημα αν θα μπορούσε να διατεθεί ένα μεγάλο κονδύλι για τις οφθαλμοφανείς ανάγκες του.

Λείπει απαραίτητος εξοπλισμός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” αλλά και όπως μπορεί να διαπιστώσει εύλογα ο κάθε επισκέπτης, ο χώρος που συντηρείται λόγω της ύπαρξης ενός υπαλλήλου του Δήμου, ο οποίος υπερβάλλει εαυτόν, απαιτεί συστηματικότερη καθαριότητα και όχι αποσπασματικό βάψιμο των τοίχων, αντικατάσταση φθαρμένων εκθεμάτων αλλά και μέριμνα για τα ενυδρεία, σε κάποια από τα οποία παρατηρείται μικρή διαρροή νερού.

Η προσοχή ωστόσο, στρέφεται στη λειτουργία αυτών των ενυδρείων τα οποία απαιτούν την ύπαρξη ψύκτη νερού ώστε να μπορούν τα ψάρια να ζουν και να μην πεθαίνουν μαζικά - όπως και γίνεται – εξαιτίας της ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών που πλησιάζουν σχεδόν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το γεγονός μάλιστα έχει ως απόρροια μερικά άδεια ενυδρεία, τα οποία κάποιες φορές αποκτούν περιεχόμενο χάρη στην εθελοντική προσφορά του υπαλλήλου που εργάζεται εκεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σήμερα, ορισμένα παραμένουν... κενά.

Ενεργοποίηση... και αναζήτηση πόρων

Στο πλαίσιο μίας συνολικής προσπάθειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Σύρου, θα ήταν χρήσιμο να είχε αξιοποιηθεί κατάλληλα και το ενυδρείο, ώστε να αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των επισκέψιμων χώρων του νησιού. Αρκεί να υπενθυμίσουμε, πως παλαιότερα κατά την έναρξη λειτουργίας του, πραγματοποιούνταν μία σειρά από πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπως ενδεικτικά σημειώνουμε αρκετές ποιητικές βραδιές. Ωστόσο προτεραιότητα όλων των υπευθύνων θα έπρεπε να είναι η αξιοποίησή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό προκειμένου να καταστεί ένας ιδιαίτερα αξιόλογος επισκέψιμος χώρος, στόχος όμως που φαίνεται να προσκρούει μέχρι στιγμής στη μη ύπαρξη κονδυλίων αλλά και στη μη ενεργοποίηση υπευθύνων(;).

Σημειώνεται, πως ο χώρος λειτουργεί καθημερινά και σε περιπτώσεις ξενάγησης ο αρμόδιος υπάλληλος και υπεύθυνος λειτουργίας κάποιων πολιτιστικών χώρων καθώς και του Βιομηχανικού Μουσείου Αχιλλέας Δημητρόπουλος ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό.

Ετικέτες: