Τελευταία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της πρώτης καλλικρατικής περιόδου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Φινάλε με μετάθεση ευθυνών

Αναντίστοιχη εικόνα του ευθυνοφόρου ρόλου του παρουσίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο της οποίας πρωταγωνίστησε κυρίως η “απόφαση” της μεταφοράς σοβαρών αρμοδιοτήτων στην επόμενη θητεία και προς τη νέα Δημοτική Αρχή.

Παρά τις κραυγές αγανάκτησης που είχε εκφράσει ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, στην προηγούμενη αναβληθείσα - λόγω μη συγκέντρωσης απαρτίας - συνεδρίαση, καθώς θα έμενε σε εκκρεμότητα η λήψη αποφάσεων για μείζονος σημασίας θέματα, στο φινάλε της πρώτης καλλικρατικής θητείας και την ολοκλήρωση μιας 25ετούς δημοτικής πορείας, παρά το ότι υπήρξε απαρτία, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση πως τα ίδια εξ αναβολής θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη, εν τέλει κρίθηκαν ως μη κατεπείγουσας σημασίας και μετατέθηκαν στην ατζέντα της επερχόμενης Δημοτικής Αρχής, χωρίς να παρατηρηθεί ανάλογη αντίδραση από τον ίδιο.

Κάποια εξ αυτών αφορούσαν στην ομαλή λειτουργία σχολικών μονάδων ενώ το κυριότερο από την ημερήσια διάταξη που αποσύρθηκε ήταν η έγκριση της μελέτης της Γ΄ φάσης με τίτλο “Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης”.

Μετά κόπων και βασάνων η έγκριση του ισολογισμού

Με οριακή πλειοψηφία και συγκεκριμένα με την αυξημένη ισχύ που έχει η ψήφος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθου Μανθόπουλου, εγκρίθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού για το 2012, αφού η δημοτική πλειοψηφία μετά βίας κατάφερε να παραχωρήσει έξι θετικές ψήφους, αποδεικνύοντας μάλιστα την αδυναμία συντονισμού της. Μία θετική ψήφος εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, εκ των πραγμάτων σημαίνει πως επιβεβαιώνει την χρηστή οικονομική διαχείριση και την θετική οικονομική εικόνα του Δήμου. Η αποχώρηση των συμβούλων της πλειοψηφίας κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος και η μη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία, κατέδειξε την απροθυμία τους να υπερψηφίσουν τα οικονομικά στοιχεία της Δημοτικής Αρχής. Παρουσία του ορκωτού λογιστή, Γιώργου Βαρθαλίτη, ο οποίος προέβη σε σημαντικές παρατηρήσεις για τα οικονομικά δεδομένα που τέθηκαν προς έγκριση, ο Γιάννης Δεκαβάλλας στην τοποθέτησή του κατέληξε στο συμπέρασμα πως “η οικονομική πορεία του Δήμου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2012 είναι καλή λαμβανομένης υπόψιν της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας”. Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων, πως η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ενιαίου Δήμου ανέρχεται σε 47.246.974,47 ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σε 4.078.252, 79 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 41% σε σχέση με το 2011, γεγονός που υποστήριξε ότι δίνει τη δυνατότητα να καλύπτονται οι άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις. Πρόσθεσε δε, πως το κόστος του Δήμου μειώθηκε κατά 2.335.547 ευρώ λόγω σφικτής οικονομικής διαχείρισης και ανέφερε πως οι υποχρεώσεις από δάνεια είναι 555.353,20 ευρώ με ετήσια εξυπηρέτηση του δανείου με ποσό 90.000 ευρώ.

Σχετικά με τα ανείσπρακτα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανέρχονται σε 1.796.171,53 ευρώ με μία αύξηση περίπου 100.000 ευρώ, που υποστήριξε ότι αποδεικνύει τη δυσκολία εισπραξιμότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ συμπλήρωσε ακόμη, πως οι προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν σε 759.752, 53 ευρώ.

Ανέφερε ακόμη, πως η συμμετοχή του Δήμου στη ΔΕΥΑΣ αυξήθηκε κατά 2.460.008,00 ευρώ με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Τέλος, ο κ. Δεκαβάλλας τόνισε πως υπήρξε μείωση των επιχορηγήσεων για λειτουργικές ανάγκες περίπου 2.200.000 ευρώ, γεγονός που υποστήριξε ότι απαιτεί προσπάθεια από τους επόμενους αιρετούς. Αξίζει να τονισθεί πάντως, πως ο απερχόμενος δήμαρχος δήλωσε ξεκάθαρα πως θέμα που αναμένεται να απασχολήσει έντονα την επόμενη Δημοτική Αρχή, σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει οικονομικό πρόβλημα είναι το ΚΕΚ Φερεκύδης και τα αποτελέσματα εκκαθάρισής του.

Βελτιωμένη και όχι ρεαλιστική εικόνα

Άκρως ουσιαστικές υπήρξαν οι επισημάνσεις του ορκωτού λογιστή, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Δήμος παρουσίασε μία “βελτιωμένη εικόνα” των στοιχείων, χωρίς να συνοδεύεται από άλλες προβλέψεις που αφορούν σε διόλου απίθανη οικονομική ζημία.

Ο κ. Βαρθαλίτης σημείωσε πως τα ανείσπρακτα αν δεν εισπραχθούν δεν αποκλείεται να προκληθεί ζημιά που θα ανέλθει σε 680.000 ευρώ, ενώ έκανε λόγο για διαφορά ύψους 202.000 ευρώ που προέκυψε από απαιτήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, των οποίων η διαγραφή πραγματοποιήθηκε στην επόμενη χρήση ενώ είχε γίνει η μεταφορά στη Δημοτική Επιχείρηση. Επιπλέον, υπήρξε μνεία στο ταμειακό έλλειμμα των 23.000 ευρώ που διερευνάται από τις δικαστικές αρχές, σημειώνοντας επιπρόσθετα, ότι από το Δήμο δεν έχουν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 316.000 ευρώ και έτσι τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα μειωμένα.

Σε όσα επεσήμανε, πρόσθεσε επίσης, ότι από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας καθώς και άλλων Νομικών Προσώπων προς τον Δήμο - έως την ημέρα σύνταξης της έκθεσής του -, δεν είχαν δοθεί καταστάσεις με υποχρεώσεις, διαθέσιμα και απαιτήσεις και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στον ισολογισμό του 2012. Ο κ. Βαρθαλίτης, συμπλήρωσε παράλληλα πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, ενώ τόνισε ότι είναι σε εκκρεμότητα Νομικό Πρόσωπο λόγω εκκαθάρισης από το οποίο γίνονται αποδεκτές υποχρεώσεις ύψους 150.000 ευρώ. Τέλος, ο ορκωτός λογιστής υπογράμμισε ότι για την ομαλή λειτουργία σε οικονομικό επίπεδο του Δήμου από την ενσωμάτωση οικονομικών λειτουργιών των δημοτικών ενοτήτων κρίνεται απαραίτητη η σύσταση τμήματος εσωτερικού ελέγχου, ώστε να γίνεται άμεση, εμπρόθεσμη και ορθολογικότερη ενημέρωση των βιβλίων.

Η οριακά θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να ελεγχθεί πλέον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Αξιοσημείωτη αδιαφορία

Με απροκάλυπτη τη διάθεση μετάθεσης σοβαρών αρμοδιοτήτων αλλά και ευθυνών προς τη νέα Δημοτική Αρχή, το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση των μελών του, αξιολόγησε ως “μη κατεπείγον ζήτημα” το θέμα της έγκρισης της μελέτης “Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης” Γ΄Φάση, το οποίο προήλθε εξαιτίας αναβολής της προτελευταίας συνεδρίασης.

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία μελέτη, η οποία αφορά σε καταβολή ποσού 970.369,37 ευρώ λόγω καθυστερήσεων και προσαυξήσεων προς τους μελετητές και έχει απασχολήσει έντονα την πολιτική επικαιρότητα, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ψήφισε να μη συζητηθεί το θέμα, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και τα χρήματα αν δεν καταβληθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν αποκλείεται ο μελετητής να τα απαιτήσει από πόρους του Δήμου.

“Υπάρχουν τα χρήματα και είναι διαθέσιμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να πληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, αν αρνηθεί το δημοτικό συμβούλιο – όποιο και να είναι – να πληρώσει αυτά τα χρήματα και επιλέξει ο Δήμος τη δικαστική οδό, ενώ υπάρχουν τα χρήματα διαθέσιμα” σε μία προσπάθεια αμφισβήτησης του ύψους της πληρωμής του μελετητή, τότε, εξήγησε ο κ. Δεκαβάλλας πως, “αν χαθεί το δικαστήριο από την πλευρά του Δήμου σε δύο ή τρία χρόνια – όσο απαιτηθεί για να βγει η απόφαση – θα πρέπει να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη και να τα πληρώσει από το ταμείο του”. Ωστόσο, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μάνθου Μανθόπουλου ότι σύμφωνα με όσα ορίζει ο σχετικός νόμος δεν είναι θέμα κατεπείγουσας σημασίας, οι περισσότεροι εκ των συμβούλων συνηγόρησαν στην πρόταση να μην αποτελέσει θέμα της συνεδρίασης.

Πόσο αλήθεια δεν γνώριζαν εκ των προτέρων οι κύριοι Δεκαβάλλας και Μανθόπουλος ότι το εν λόγω θέμα θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης, που αφορά σε κατεπείγοντα θέματα και το ανακάλυψαν εκ των υστέρων; Μάλλον περισσότερο σαν προσυνεννόηση δείχνει, ο απερχόμενος Δήμαρχος για να βγει από την υποχρέωση έφερε το θέμα προς συζήτηση και τον έβγαλε από την δύσκολη θέση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κρίνοντας πως δεν χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον.

“Χρήζει επανελέγχου η τελική αμοιβή”

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα, αξίζει να τονιστεί πως σε απάντηση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για την πληρωμή του μελετητή είναι είτε ο Δήμος είτε κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο αυτού, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που ασκούσε η ΔΕΚΕΣΕ (κύριος μελετητής) προς αυτό και όχι ο εκκαθαριστής. Μάλιστα, στο σχετικό απαντητικό έγγραφο, διευκρινίζεται ρητά πως, “χρήζει επανελέγχου ο υπολογισμός της τελικής αμοιβής του αναδόχου, η οποία όπως αναφέρεται στο έγγραφο έχει υπολογισθεί στο ποσό των 970.369,37 ευρώ, δεδομένου ότι αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει περισσότερο από 40% τη συμβατικά καθοριζόμενη αμοιβή καθώς και τη διερεύνηση των λόγων που έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω σύμβαση”.

Γ. Μαραγκός: “Θα διερευνηθεί σε βάθος”

Επί του θέματος ζητήθηκε από την εφημερίδα και η τοποθέτηση του νέου δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό οικονομικό θέμα, το οποίο «σέρνεται» εδώ και μία δεκαετία περίπου, που τώρα την πληρωμή αυτής υπορκοστολογημένης μελέτης, την μεταθέτει η Δημοτική Αρχή στη νέα.

Ο Γιώργος Μαραγκός ανέφερε πως «εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται με βάση τη νομοθεσία για να ελεγχθεί εις βάθος η παρούσα περίπτωση».

Εκ μέρους της εφημερίδας τέθηκε το ερώτημα, βάσει των αρνητικών στοιχείων που αφορούν στην αναγκαιότητα επανελέγχου της υπέρογκης αμοιβής της μελέτης, για το εάν προτίθεται ο νέος Δήμαρχος να κάνει έλεγχο σε βάθος της υπόθεσης, ώστε να στοιχειοθετηθούν όλα τα αρνητικά σημεία, γεγονός που μπορεί να προκύψει ακόμα και από την διενέργεια μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και εάν προκύψει οτιδήποτε αρνητικό να πάρει τον δρόμο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην απάντηση του ανέφερε « Δεν αποκλείω τίποτα. Αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα επεξεργαζόμαστε και ευθύς αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας σαν νέα Δημοτική Αρχή, η υπόθεση θα δρομολογηθεί με τρόπο ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και να διερευνηθεί σε βάθος όλη αυτή η υπόθεση που ξεκινά από το 2003 και φτάνει μέχρι σήμερα».

Έκδηλη η πρόθεση μεροληπτικής υποστήριξης μέσου ενημέρωσης

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και όσον αφορά στο θέμα της έγκρισης ετήσιας συνδρομής ύψους 400 ευρώ προς εβδομαδιαίας κυκλοφορίας τοπική εφημερίδα, με την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Μαρία Καζαντζάκη να χαρακτηρίζει “υπερκοστολογημένο” το συγκεκριμένο ποσό, τη στιγμή που - προς εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας - η συνδρομή για ένα έτος ανέρχεται μόλις σε 30 ευρώ.

Προβαίνοντας σε σχετικές μαθηματικές πράξεις, η κ. Καζαντζάκη υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι το ποσόν “δεν βγαίνει”, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στη σύνταξη της εισήγησης, τότε θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς διευκρινήσεις αφού με 0,70 λεπτά το κάθε φύλλο, ετησίως η συνδρομή δεν ξεπερνά τα 33,60 ευρώ ενώ ακόμη και για οκτώ συνδρομές, το ποσό δεν ξεπερνά τα 240 ευρώ. Η ίδια μάλιστα, τόνισε πως το θέμα “πρέπει να διερευνηθεί”, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τί πληρώνει ο Δήμος με τη συγκεκριμένη συνδρομή. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος έκανε λόγο για “παραλήψεις” που προήλθαν από την συνένωση των Νομικών Προσώπων με τον Δήμο αλλά και για οφειλές παρελθόντων ετών που δεν βεβαιώθηκαν και δεν μεταφέρθηκαν άμεσα στο νέο προϋπολογισμό ενώ παράλληλα, η κ. Τσικαλάκη διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών, χαρακτήρισε ελλιπή την εισήγηση.

Εν τέλει, το θέμα δεν εγκρίθηκε καθώς συγκεντρώθηκαν συνολικά 13 ψήφοι υπέρ, ενώ χρειάζονταν συνολικά 14 λόγω του ότι τέθηκε επί τάπητος ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί πως, από όσους ψήφισαν θετικά μοιάζει να παρουσιάζεται έκδηλη η πρόθεση μεροληπτικής στήριξης προς συγκεκριμένο μέσον ενημέρωσης. Για την ιστορία, αναφέρεται πως καταψήφισε η Μαρία Καζαντζάκη, ενώ απείχαν οι Αντώνης Κρητικός, Ιωσήφ Ρουσσουνέλος και Γιάννης Δεναξάς.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί πως, ιδιαίτερα προκλητικό προς την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” υπήρξε το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο” Ανδρέα Τζίνη, ο οποίος μέσω δηλώσεών του, καταλόγισε μεροληπτική και μη αντικειμενική στάση στην εφημερίδα όσον αφορά στην προβολή των δημοτικών παρατάξεων. “Δημόσια απευθύνουμε έκκληση ιδιαίτερα στην “Κοινή Γνώμη” να είναι ανοικτή όπως ήταν παλιά προς όλες τις δημοτικές κινήσεις και όχι να είναι μονόπλευρα προβάλουσα μόνο των Κινήσεων που θέλει” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καθώς ο ίδιος δημόσια τοποθετήθηκε, η εφημερίδα απαντά με τον ίδιο τρόπο δημόσια, πως σε επόμενη ανάλογη δήλωσή του, η οποία θα είναι αναληθής και δεν θα συνοδεύεται από στοιχεία, αλλά και επειδή η παράταξή του, ουδέποτε αγνοήθηκε, αντιθέτως μάλιστα, επανειλημμένως έχουν φιλοξενηθεί ακόμη και οι προσωπικές τοποθετήσεις του σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, θα προβεί σε όλες τις κατάλληλες και νόμιμες ενέργειες για την προάσπισή της από σχετικά δυσφημιστικά ή και συκοφαντικά σχόλια.