Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για το ζήτημα του αεροδρομίου

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που αφορά στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου Σύρου μετά και τη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εκφράζει ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός με σχετική ανακοίνωση. 

 

"Ζήτημα υψηλής προτεραιότητας"

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2014, σύσκεψη μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Σύρου κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσου, στελεχών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καθώς και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Σύρου.

Μετά από επιτόπια αυτοψία και εξέταση των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων του έργου, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε με δηλώσεις του, για την άμεση εκκίνηση του έργου το οποίο κατ' αρχήν χωρίζεται σε δύο φάσεις, οι οποίες και θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα.

Η πρώτη (Α' φάση), αφορά στην επέκταση του ωφέλιμου μήκους του διαδρόμου κατά 140 μέτρα (60 μέτρα βόρεια, 80 μέτρα νότια) και η δεύτερη (Β' φάση), στην επιπλέον επέκταση του διαδρόμου κατά 100 μέτρα στην βόρεια πλευρά του. Για το σκοπό αυτό ο κ. Χρυσοχοίδης θα επανέλθει στη Σύρο, εντός του επόμενου 10ημέρου, με εξειδικευμένο μελετητικό δυναμικό, προκειμένου να εξεταστούν ορισμένες επιμέρους παράμετροι και δεδομένα.

Η συγκεκριμένη επέκταση, θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση αεροσκαφών 78 θέσεων με πληρότητα επιβατών και καυσίμων 100% γεγονός το οποίο θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής διασύνδεσης της Σύρου με αεροδρόμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκ νέου τεχνική συνάντηση εργασίας, στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή των κ.κ. Γ. Λεονταρίτη, Γ. Μαραγκού, Γ. Ρούσσου, Μ. Κωβαίου, Διευθυντή της ΔΕΗ Κυκλάδων, στελεχών της ΥΠΑ και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, του Δήμου και της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν επιμέρους ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από την άμεση δρομολόγηση των προαναφερόμενων φάσεων (Α' και Β'), η δημοτική αρχή έθεσε στους παριστάμενους και το ζήτημα της περαιτέρω επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, κατά 380 επιπλέον μέτρα προς την νότια πλευρά του (Γ' φάση), η οποία θα επιτρέψει στο αεροδρόμιο να εξυπηρετεί και αεροσκάφη μεγαλύτερου μεγέθους.

Το συγκεκριμένο έργο, παρουσιάζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης, δεδομένης της ανάγκης εκπόνησης πρόσθετων μελετών, της εξασφάλισης των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων αλλά και της εξεύρεσης των σχετικών πόρων.

Εξακολουθεί δε να αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας, σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, για την δημοτική μας αρχή.

Κάθε μία από τις παραπάνω φάσεις επέκτασης του αεροδρομίου δημιουργεί νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της Σύρου.

Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του θέματος και ευχαριστεί τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πάγιο και καθολικό αίτημα όλων των φορέων Σύρου.