Δεύτερη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σύγκρουση αυτοδιοικητικής νοοτροπίας

Ενημερώσεις Δημάρχου Γ. Μαραγκού
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Η διάθεση αμφισβήτησης των προσπαθειών για αξιοπρεπείς συνεδριάσεις του σώματος των δημοτικών συμβουλίων επισκίασε τη χθεσινή συνεδρίαση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με ορισμένα μέλη της μειοψηφίας να παρουσιάζουν εριστική διάθεση στα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην εκλογή μελών για τις διάφορες επιτροπές, αλλά και κατά την έγκριση των απολογιστικών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών των Σχολικών Επιτροπών.

Παρά τις εκ νέου δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού συνολικά προς τους αιρετούς κάθε παράταξης, να δείξουν ότι συναισθάνονται την ευθύνη που κουβαλούν και να τιμήσουν τον θεσμό και τη δημοκρατία με τη στάση τους, το συστατικό στοιχείο που χαρακτήρισε τη χθεσινή σύγκλιση των μελών ήταν η - κάθε άλλο - παρά εποικοδομητική αντιπαράθεση.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, ο δήμαρχος ενημέρωσε αρχικά το σώμα όσον αφορά στις εξελίξεις που αφορούν στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Σύρου, γνωστοποιώντας παράλληλα πως στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα έχουν προσκληθεί στο νησί για το θέμα του Νοσοκομείου Σύρου και την πολεοδομική μελέτη οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού, Μάκης Βορίδης και Κωνσταντίνος Τασούλας αντίστοιχα.

Η συνεδρίαση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Ριζική διαφοροποίηση στην άσκηση πολιτικής

“Σε πείσμα πολλών η Σύρος θα προχωρήσει καλύτερα” δήλωσε αρχικά ο κ. Μαραγκός, ο οποίος μετά την ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές πως οι “ύβρεις και οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί του Γιώργου Πάπιτση” θα σταλούν στον Εισαγγελέα και θα ακολουθηθεί η κάθε νόμιμη διαδικασία για ανάλογες συμπεριφορές που πλήττουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, επανέλαβε κατηγορηματικά πως “Δεν προτίθεμαι να μείνω με σταυρωμένα χέρια”, ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσει στη μηνυτήρια αναφορά. Ο δήμαρχος πρόσθεσε δε, ότι οι αιρετοί έχουν χρέος να “εμπνεύσουν τους πολίτες” να συμμεριστούν με τη σειρά τους το όραμα της προόδου για τη Σύρο, λέγοντας προς τους δημοτικούς συμβούλους πως “αν έστω και ένας διαφωνεί να σηκωθεί να φύγει από την αίθουσα”. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στη λιτή τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι πρέπει “οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις” να μείνουν στο παρελθόν και “να έρθουν όλοι στο ύψος των περιστάσεων” ώστε “να μη βάλουμε τα χέρια μας και βγάλουμε τα μάτια της δημοκρατίας” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε... απάντηση όπως απεδείχθη των προαναφερθέντων, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Πάπιτσης, σημείωσε πως δεν είναι σωστή η διαδικασία εκλογής των μελών που ακολουθείται, όπως και ότι δεν ήταν ορθή η επαναληπτική διαδικασία για την εκλογή του ως αναπληρωματικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή, καταψηφίζοντας συνολικά τις εισηγήσεις για τις Επιτροπές. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλάμβανε τους γενικόλογους ισχυρισμούς του, φθάνοντας στο σημείο - χωρίς όπως απεδείχθη από την έκφραση αμηχανίας του κ. Γιαλόγλου - να έχει ενημερώσει τους συναδέλφους του στην ίδια παράταξη, να αποσύρει την υποψηφιότητά του στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, “παίρνοντας στον λαιμό του” και την προτεινόμενη για αναπληρωματικό μέλος Αγγελική Πρίντεζη.

Τα πρόσωπα των ΔΣ

Η “Κοινή Γνώμη” στην έντυπη έκδοση ανακοινώνει τα ΔΣ των κυριότερων Επιτροπών και Νομικών Προσώπων που εκλέχθηκαν χθες, ενώ συνολικά οι επιτροπές φιλοξενούνται στην ηλεκτρονική έκδοση. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα είναι ο Δημήτρης Κοσμάς ενώ θα συμμετέχουν ακόμη οι: Φραγκίσκος Βακόνδιος, Γιώργος Κανάκης, Γιώργος Καρακατσάνης και Γιώργος Μηλιός. Όσον αφορά στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δομένικος Σαγκινέτος και αντιπρόεδρος ο Γουλιέλμος Πρίντεζης ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι: Μιχάλης Ζουλουφός, Ευάγγελος Στεφάνου, Μιχάλης Ζαρίκος και Μιχάλης Αλτουβάς. Επιπλέον, στη ΡΕΔΗΣΕ την προεδρεία θα έχει ο Γιάννης Ρούσσος (δημοτική κοινότητα Άνω Σύρου), την αντιπροεδρεία ο Απόστολος Ρουσσουνέλος και μέλη θα είναι οι: Παύλος Ραουζαίος, Μπάμπης Κουλούρας, Μένιος Μαυρής, Ιωσήφ Ρούσσος και Μαρία Καράβα. Το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ θα απαρτίζουν οι: Μάρκος Πρίντεζης, Αλέξης Αθανασίου, Μάριος Βουτσίνος, Μανόλης Αρμακόλας και Μιχάλης Ζουλουφός ενώ στην ΚΕΜΑΕ τα τακτικά μέλη είναι τα ακόλουθα: Γιώργος Παπαμανώλης, Απόστολος Ρουσσουνέλος, Νικόλαος Φωτεινιάς, Εμμανουήλ Δούκας, Αλέκα Κεραμιώτη, Ράνια Νικολοπούλου και Βενετία Λειβαδάρα.

Σχετικά με την Τουριστική Επιτροπή πρόεδρος θα είναι ο Θάνος Φώσκολος και αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Ρούσσος και μέλη οι: Δημήτρης Κοσμάς, Γιάννης Βρούτσης (21 υπέρ), Ελένη Προχώρη (16 υπέρ) και ο προϊστάμενος του ΕΟΤ στη Σύρο. Τέλος, στην επιτροπή κοινωνικών θεμάτων πρόεδρος θα είναι ο Γιάννης Χαρίτος ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι: Μαρία Ξανθάκη, Στέλλα Λημναίου, Νεκτάριος Αλυφαντής, Ειρήνη Κωνσταντινίδη, Άννα Πρίντεζη, Στέλλα Βακονδίου, Αγγελική Καράβα και Νικόλαος Καΐλης. Σημειώνεται πως η μείζονα μειοψηφία δεν εκπροσωπείται.

Αιχμές και υπονοούμενα με “φόντο” απολογισμούς

“Καυτό” θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μιχάλη Ζουλουφό και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνό Στρογγύλη αποτέλεσε και η έγκριση των απολογιστικών στοιχείων της τριετίας 2011-2013 των Σχολικών Επιτροπών που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαμανώλης. Όπως είχε γνωστοποιήσει η “Κοινή Γνώμη” οι απολογισμοί παρέμεναν σε εκκρεμότητα και τα εντάλματα επεστράφησαν αθεώρητα, ενώ σύμφωνα με όσα εξήγησε ο αντιδήμαρχος, η χθεσινή έγκριση έπρεπε να προχωρήσει ώστε να αποδεσμευτεί το κονδύλι για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Στηλιτεύοντας την ολιγωρία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο κ. Στρογγύλης τόνισε ότι καταψηφίζει την εισήγηση αφού “δεν γνωρίζει και δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν έχει γίνει κακοδιαχείριση” αφήνοντας αιχμές για τη θητεία του κ. Ζουλουφού στο “τιμόνι” της προαναφερθείσας Επιτροπής. Μάλιστα, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας (Μιχάλης Ζουλουφός) γνωστοποίησε πως υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις των μελών των Σχολικών Επιτροπών, ωστόσο στον Δήμο υπήρχε μία υπάλληλος και λόγω όγκου των στοιχείων, κατάφερε να συντάξει και να δώσει τους απολογισμούς εντός του περασμένου Αυγούστου. Ο κ. Στρογγύλης ζήτησε να γνωστοποιηθεί αν υπάρχει μάλιστα πρόστιμο το οποίο θα επιβαρύνει ουσιαστικά τους δημότες εξαιτίας της καθυστέρησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης πως δεν ισχύει. Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Ζουλουφός χαρακτήρισε “κατάπτυστα” όσα ανέφερε ο κ. Στρογγύλης καθώς όπως επεσήμανε θίγει τις αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών και όσων εργάστηκαν για τη σύνταξη και παράθεση των στοιχείων.