Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στο “Κοράκι”

Απεξάρτηση... από ιδιώτες

Να αποκτήσει αυτονομία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και να περιορίσει την εξάρτησή του από ιδιώτες αποφάσισε η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίνοντας την εισήγηση της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ) στο χώρο του ΧΥΤΑ, στη θέση “Κοράκι”.

Αυτοτέλεια και ρεαλιστικό πλάνο

Ανακατανέμοντας ποσά για τον ΧΥΤΑ και περιορίζοντας την προμήθεια κομποστοποιητών για το 2015, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως εξασφαλίζεται ένα σημαντικό ποσόν, με το οποίο θα μπορέσει να δημιουργηθεί ο ΣΜΑΥ και να αποφεύγονται προβλήματα που πλήττουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης. “Κυνηγάμε ήδη τη διαδικασία της χωροθέτησης και της αδειοδότησης” δήλωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές πως “ο Δήμος είναι καλό να μην εξαρτάται από ιδιώτες στο κομμάτι της συλλογής και αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών”.

Υπενθύμισε μάλιστα, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον “τραυματισμό που υπέστη η ανακύκλωση” όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, επαναλαμβάνοντας πως, με την υπερψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, “παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε μία αυτονομία και μία αυτοτέλεια στο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων και ειδικά των ανακυκλώσιμων”.

Ο κ. Μαραγκός προέβη ακόμη στη διευκρίνιση, πως το ποσόν που προβλέπεται να δαπανηθεί, θα προωθηθεί για την προμήθεια εξοπλισμού και σύνταξης μελετών που απαιτούνται. Ταυτόχρονα, υπήρξε αισιόδοξος για την έγκαιρη δημιουργία ΣΜΑΥ στο νησί, απαντώντας στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη αν θα είναι εφικτή η ένταξη του έργου ως το τέλος του 2015, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Εκτιμούμε ότι είναι ρεαλιστικό το πλάνο και θα προλάβουμε”.

Ποια η χρησιμότητα με “φόντο” το ΚΔΑΥ

Το θέμα της λειτουργίας ΚΔΑΥ στη Σύρο έθεσε σε πρώτο πλάνο στη συνέχεια ο κ. Κεράνης, ρωτώντας ποια θα είναι η χρησιμότητα της κατασκευής του ΣΜΑΥ στην περίπτωση που παρθεί κεντρικά απόφαση και οι Δήμοι υποχρεώνονται να οδηγούν σε αυτά τα ιδιωτικά Κέντρα, τα ανακυκλώσιμα υλικά τους. “Ως Δήμος δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε ιδιωτικά ΚΔΑΥ και στον τρόπο λειτουργίας τους σχετικά με το κομμάτι της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών” απάντησε ο δήμαρχος, μεταφέροντας προς το σώμα και την προσωπική εκτίμησή του με βάση την επαγγελματική εμπειρία και γνώση του όπως ανέφερε, πως, σε ένα νησιώτικο περιβάλλον, δεν κρίνεται ανταποδοτική και ως εκ τούτου συμφέρουσα η λειτουργία τους, καθώς θα απαιτηθεί και η μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών από άλλα νησιά. “Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι τα ιδιωτικά ΚΔΑΥ μπορούν να είναι βιώσιμα με την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών σε επίπεδο νησιού. Θα πρέπει να μεταφέρονται και από άλλα νησιά και μαζί με αυτά θα υπάρχει μία σημαντική ποσότητα υπολειμμάτων” η οποία θα μπορεί να ταφεί στον ΧΥΤΑ. Ωστόσο, ελλοχεύει ένας κίνδυνος όπως υπογράμμισε παρακάτω ο κ. Μαραγκός. “Θα μειωθεί η διάρκεια ζωής του κυττάρου μας και κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε” πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Ερώτηση έθεσε και ο Παύλος Χρυσαφίδης αναφορικά με τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν και πώς αυτές σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού θα καλυφθούν. Με λιτές δηλώσεις ο δήμαρχος, διευκρίνισε πως θα υπάρξει προσωπικό από την υπηρεσία, ώστε να εξοικονομηθεί κόστος, αλλά και να έχει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας η Δημοτική Αρχή.

Σημειώνεται, πως από τη μείζονα μειοψηφία, ο κ. Γιαλόγλου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του, προτείνοντας να δημιουργηθεί μία προσωρινή και πιο οικονομική κατασκευή, παραδεχόμενος το πρόβλημα που υπήρξε στη συνεργασία του Δήμου με ιδιώτη στο πρόσφατο παρελθός και λέγοντας όμως, πως αυτή η απόφαση επί της ουσίας, “αναιρεί την προσπάθεια των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει ήδη τα τρία ρεύματα ανακύκλωσης και σταδιακά προχωρούν στην κομποστοποίηση”.

Ετικέτες: