Παρουσίαση στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού με εκλεκτούς ομιλητές

Πρώτη Ημερίδα Τουρισμού στη Σύρο

- Συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θάνου Φώσκολου - Ελεύθερη είσοδος για όλους στο Θέατρο “Απόλλων” αύριο στις 8.45 το πρωί

Στον παλμό των οργανωμένων και στοχευμένων προσπαθειών για την τουριστική ανάπτυξη ξεκινά να “χτυπά” η Σύρος, με τη νέα Δημοτική Αρχή να διοργανώνει την πρώτη ημερίδα Τουρισμού στο θέατρο “Απόλλων”, αύριο, με ώρα έναρξης προσέλευσης για το κοινό στις 8.45 το πρωί. 

Αναφορικά με το σημαντικό γεγονός που έχει προγραμματισθεί και έχει σκοπό, την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θάνος Φώσκολος, η οποία συνολικά προβάλλεται και στο web tv της “Κοινής Γνώμης”. 

·     Το θέμα της ημερίδας είναι η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της Σύρου. Μιλήστε μας αναλυτικότερα γι αυτή την ημερίδα και παρουσιάστε μας τη γενική ιδέα της θεματολογίας που θα αναπτυχθεί. 

“Πρόκειται για την πρώτη ημερίδα Τουρισμού που γίνεται στο νησί μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, αφού είχε προηγηθεί ακόμη μία πριν τις εκλογές. Αφορά στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής κι ανάπτυξης της Σύρου. Έχουμε αρκετά επιφανείς ομιλητές και πλούσια θεματολογία, οπότε θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και γι αυτό είναι ανοικτή για όλους. Κάθε ομιλητής εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Στόχος, ο οποίος επιθυμούμε να επικοινωνηθεί στον κόσμο, είναι πως πρέπει να υπάρξει μία αφετηρία για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου. Όταν αναφερόμαστε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μιλάμε για ένα πλάνο που δεν τροποποιείται. Τον στρατηγικό σχεδιασμό, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό που προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες της αγοράς, στις απαιτήσεις των επισκεπτών αλλά και στις υποδομές που διαθέτουμε σαν νησί. Είναι ένα σχέδιο υπό συνεχή παρατήρηση και αναθεώρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οποιοσδήποτε έχει να καταθέσει κάποια πρόταση, οφείλει να το κάνει και θα την εντάξουμε στο συγκεκριμένο ειδικό πλάνο χωρίς δεύτερη σκέψη όταν αξιολογηθεί σημαντική για τον τόπο”. 

·     Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ποια η συμβολή από την πλευρά τους στον τουριστικό στόχο της Σύρου; 

“Πλην των χαιρετισμών του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη, θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Ιωάννης Πυργιώτης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος, ο γνωστός δημοσιογράφος, Βαγγέλης Περρής ενώ θα υπάρχει ένα πάνελ τριών προσώπων με σημαντική εμπειρία στον χώρο, που θα μιλήσουν για την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν, ο περιφερειακός διευθυντής της Hilton International σε Ελλάδα και Κύπρο, Bart van de Winkel, η πρόεδρος των Ιστορικών Ξενοδοχείων Ευρώπης, Βαρβάρα Αυδή, ο ειδικός ηλεκτρονικού εμπορίου, Ανδρέας Κουκάς με επαγγελματικά βήματα στο Λονδίνο, ενώ ακόμη και ο Γενικός Διευθυντής της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., Νικόλαος Ρούσσος”. 

·     Ποιος είναι ο ρόλος της τουριστικής επιτροπής τους Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο μείζονος σημασίας ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού; 

“Σαν Τουριστική Επιτροπή συνεδριάσαμε εκτάκτως δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την πρώτη φορά κλήθηκαν και εκπρόσωποι φορέων για να καταθέσουν τις απόψεις τους και μάλιστα δε διστάσαμε να δώσουμε τον λόγο και σε ακροατές. Τη δεύτερη φορά τέθηκε επί τάπητος το στρατηγικό σχέδιο όπως το είχαμε δημιουργήσει αρχικά, επάνω στο οποίο, με τις υποδείξεις που είχαν συμπεριληφθεί, προστέθηκαν κάποια πράγματα και διορθώθηκαν κάποια άλλα, οπότε με την απόφαση της τουριστικής επιτροπής παρουσιάζεται και ο συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός στο κοινό”. 

·     Η έμφαση που δίδει η νέα Δημοτική Αρχή στον Τουρισμό επιβεβαιώνεται και με τη σύσταση της αντιδημαρχίας Τουρισμού, στην οποία επικεφαλής είστε ο ίδιος. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται μέχρι στιγμής η σύστασή της; 

“Μέχρι σήμερα έχουμε πράξει όσα είναι δυνατά. Ακριβώς επειδή είναι νεοσύστατη η αντιδημαρχία Τουρισμού δεν υπήρχαν υπάλληλοι που να ασχολούνταν με τον Τουρισμό αποκλειστικά και είναι το ζητούμενο για εμάς. Πρόσφατα – θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου – προβήκαμε σε ανακατανομή του προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί το τμήμα που είμαι αρμόδιος ως αντιδήμαρχος και το οποίο, πλήν του Τουρισμού και του Πολιτισμού, έχει πεδία του τον Αθλητισμό, την Κοινωνική Μέριμνα. Απαιτείται χρόνος για την αποδέσμευση υπαλλήλων από το ένα τμήμα στο άλλο και ως προς το κομμάτι των αποφάσεων, οι ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί. Απομένει ένα μικρό χρονικό διάστημα έως ότου στελεχωθεί και το τμήμα του Τουρισμού”. 

·     Ποιο είναι το μήνυμά σας σχετικά με τη στάση των δημοτών της Σύρου, δεδομένου ότι κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή τους σε κάθε θετική προσπάθεια που καταβάλλεται για την πρόοδο του τόπου; 

“Δεν αποφασίζουμε εμείς για τη μοίρα αυτού του νησιού και προσωπικά δεν αντιμετωπίζω με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη που έχουμε αναλάβει. Θεωρώ ότι είμαστε η γενική κατευθυντήρια γραμμή, η οποία θα συντονίσει ουσιαστικά όλους τους φορείς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το κομμάτι του Τουρισμού. Θα ακουσθεί και στην ημερίδα αύριο, πως ο πιο μακροπρόθεσμος και δύσκολος στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Αν δεν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά και ενωτικά και πράττουμε με αποσπασματικές κινήσεις, - δεν το κατακρίνουμε – όμως, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε για το νησί συνολικά. Πρέπει να εστιάσουμε στο σύνολο και αυτό το σύνολο είναι η Σύρος. Άρα, σχεδιάζουμε μία κατευθυντήρια γραμμή για το νησί μας, ξεκινάμε, και πραγματικά όλοι μαζί πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτές τις ενέργειες. Αν δεν στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, την έχουμε καταδικάσει πριν καν ξεκινήσει”. 

·     Προαναφέρατε πως είναι η πρώτη ημερίδα Τουρισμού στη Σύρο. Μετά τη διεξαγωγή της, να αναμένουμε πως θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις; 

“Σαφώς. Ήδη τα μέλη της τουριστικής επιτροπής από την πρώτη συνεδρίαση συναποφασίσαμε πως ετησίως θα πραγματοποιείται μία Ημερίδα Τουρισμού, στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των κινήσεων που έχουν γίνει, θα παρουσιάζεται ένας απολογισμός, θα προγραμματίζονται οι δράσεις για την επόμενη χρονιά και θα ανακοινώνονται όποιες αναπροσαρμογές του στρατηγικού στόχου έχουν προκύψει στη διαδρομή μας”. 

<