Πενταετής Στρατηγικός Σχεδιασμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Σύρου

“Η Σύρος ως μοναδικός προορισμός ξεκίνησε το ταξίδι της”

Με την παρουσίαση του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Σύρου από τη νέα Δημοτική Αρχή, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ως ένας μοναδικός προορισμός ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι της με σκοπό την οικοδόμηση τουριστικής πορείας που θα ωφελήσει το νησί.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας Τουρισμού που διεξήχθη σήμερα, Σάββατο, στο θέατρο “Απόλλων” και διήρκησε πέντε ώρες, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θάνος Φώσκολος και ο Γενικός Διευθυντής της Ιονική Ξενοδοχιακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. και στενός συνεργάτης της Δημοτικής Αρχής, Νίκος Ρούσσος παρουσίασαν το σχέδιο για τη θεμελίωση του Τουρισμού στη Σύρο, ως έναν από τους κύριους οικονομικούς πυλώνες, στον οποίο θα στηριχθεί. Με την εναλλαγή διαφανειών, σκιαγράφησαν τη βασική συλλογιστική πορεία, σύμφωνα με την οποία το νησί συνολικά, θα βαδίσει στο άμεσο και προσεχές μέλλον, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, το εν λόγω σχέδιο, αποτελεί έναν “ζωντανό οργανισμό”, ο οποίος θα αξιολογείται, θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται ετησίως, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ενεργειών που θα πραγματοποιούνται.

Τόσο ο κ. Φώσκολος, όσο και ο κ. Ρούσσος σημείωσαν πως “το στρατηγικό σχέδιο είναι μία αφετηρία για να ξεκινήσει η Σύρος να βρει τον δρόμο της”. Μεταξύ άλλων, κατά την παρουσίαση αναφέρθηκαν στους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, στις βασικές προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη Σύρο ως έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό που θα αναδειχθεί, αξιοποιώντας κατάλληλα τον ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτήρα της, στην ενίσχυση των ξεχωριστών στοιχείων της που θα τη διαφοροποιήσουν ως “προϊόν”, καθώς επίσης, στις επενδύσεις που πρέπει να υπάρξουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην ανάγκη που προβάλλει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, συλλογικά, οι πολίτες, οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες.

Διευκρίνισαν δε, πως, ο χρονικός σχεδιασμός των ενεργειών υλοποίησης, τις οποίες και παρουσίασαν αναλυτικά, κατανέμεται ως: βραχυπρόσθεσμος (2014), μεσοπρόθεσμος (2015 – 2016) και μακροπρόθεσμος (2017 – 2019) ενώ τοποθετήθηκαν αναλυτικά και για τους τομείς δράσης (πχ. Δημιουργία οργανωτικής δομής, υποδομές, προσθήκη νέων πόλων έλξης, βελτίωση δεξιότητας και γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο του Τουρισμού, κοινές δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανάπτυξη του marketing και branding της Σύρου στην εγχώρια και διεθνή αγορά).

Την παρουσίαση έκλεισε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος συμπληρώνοντας τον αρχικό χαιρετισμό του, τόνισε πως, η τουριστική ανάπτυξη είναι σπουδαίας σημασίας υπόθεση για το νησί και τους κατοίκους, με τον Δήμο να καλείται να ενισχύσει τις προσπάθειες των κατάλληλων ανθρώπων – τεχνοκρατών που θα επιχειρήσουν ενεργά να πράξουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε τοποθετήσεις προέβησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” και “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, Ανδρέας Γιαλόγλου και Παύλος Χρυσαφίδης αντίστοιχα.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού.

 

Εκλεκτοί ομιλητές με πλούσια θεματολογία και χαιρετισμοί

Την ημερίδα Τουρισμού πλαισίωσαν προσκεκλημένοι ομιλητές που ανέπτυξαν μία σειρά από σημαντικά θέματα, τόσο σε ενημερωτικό επίπεδο σχετικά με τον Τουρισμό, όσο και σε επίπεδο επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και ιδεών που σχετίζονται άρρηκτα με την τουριστική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν την ημερίδα: Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Ιωάννης Πυργιώτης που εστίασε την ομιλία του στις “τουριστικές επενδύσεις”, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος που ανέπτυξε το θέμα “Ελληνικός Τουρισμός και μέλλον” ενώ υπήρξε ένα πάνελ τριών ομιλητών που μίλησαν για τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού. Οι εν λόγω εισηγητές ήταν ο περιφερειακός διευθυντής της Hilton International Ελλάδας και Κύπρου, Bart van de Winkel, ο ειδικός ηλεκτρονικού εμπορίου Διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, Ανδρέας Κουκάς, η πρόεδρος Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης (Yades Hotels), Βαρβάρα Αυδή και ο γνωστός δημοσιογράφος - παρουσιαστής, Βαγγέλης Περρής. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην ημερίδα χαιρέτησαν κατά την έναρξή της, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, που υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως για την επίτευξη των στόχων απαιτούνται “μεγάλες ρήξεις” και ουσιαστική προσπάθεια, ο Επίσκοπος των Καθολικών Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου και ο π. Φλαβιανός Αλμπέσκου ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄. Τέλος, αναγνώσθηκε και το μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου.