Αμφιβολίες και αμφισβητήσεις στην ιεράρχηση των παιδικών χαρών από το δημοτικό συμβούλιο

Οριστικές αποφάσεις, προσωρινή ανοχή

Τίτλοι τέλους στο πολυσυζητημένο θέμα των παιδικών χαρών, οι οποίες ελλείψει των απαραίτητων για τη λειτουργία τους προδιαγραφών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάργησης, έπεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν ιεράρχησης των χώρων, βάσει των εισηγήσεων των Δημοτικών και τοπικών συμβουλίων για την πιστοποίησή τους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Γουσγουνέλης ενημέρωσε τα μέλη για τις τελικές προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας.

Παιδικές χαρές που υπάγονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν συγκριτικά με το αρχικό πλάνο, οι παιδικές χαρές στην περιοχή του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Πευκακίων, καθώς και στον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα παραμένουν οι μοναδικοί ενταγμένοι χώροι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου. Κατέστησε δε γνωστό ότι η Παιδική Χαρά της Κοιμήσεως θα δημοπρατηθεί σύντομα μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αναμένεται να ληφθεί εντός είκοσι ημερών. Από την άλλη, η παιδική χαρά των Πευκακίων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΣΑΑ και περιλαμβάνεται στη συνολική ανάπλαση της πλατείας Πευκακίων. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η μελέτη της, η οποία θα σημάνει το πράσινο φως για την αδειοδότησή της.

Τέλος, η Παιδική χαρά του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα, έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό περίπου 45.000 ευρώ, ενώ έχει προγραμματιστεί η επικαιροποίηση μιας παλαιότερης μελέτης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα τωρινά δεδομένα.

Πιστοποίηση σε Α' Φάση με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Οι παιδικές χαρές που πρόκειται να πιστοποιηθούν σε Α' φάση κατόπιν των απαραίτητων παρεμβάσεων είναι η παιδική χαρά στην περιοχή της Δόξας και η παιδική χαρά στο Δημοτικό Γυμναστήριο “Δημήτριος Βικέλας”. Πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι η ένταξη των δύο αυτών χώρων στο πρόγραμμα “Διαμόρφωση παιδικών χαρών” του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 50.000 ευρώ η καθεμία. Ο προϋπολογισμός της κάθε μελέτης εκτιμάται ότι θα είναι 60.000 - 80.000 ευρώ η μία, εκ των οποίων τα 50.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα υπόλοιπα από το δήμο.

Οι παιδικές χαρές που προτείνεται να πιστοποιηθούν σε Β' φάση κατόπιν των απαραίτητων παρεμβάσεων είναι η παιδική χαρά της περιοχής Καμινίων, η παιδική χαρά της οδού Σεφέρη, όπισθεν Λαλακιάς, οι χώροι στο επάνω Τέρμα της Άνω Σύρου και στην περιοχή Φοινίκι στο Μάννα, καθώς και η παιδική χαρά του παιδικού σταθμού Βήσσα.

Ο προϋπολογισμός για κάθε παιδική χαρά ανέρχεται στις 40.000 – 60.000 ευρώ, ενώ το ακριβές κόστος θα καθοριστεί όταν εκπονηθεί η συνολική μελέτη ανακατασκευής τους. “Σκοπεύουμε να εκπονήσουμε μια συγκεκριμένη μελέτη για αυτές σε ένα συνολικό προϋπολογισμό και να αναπλαστούν ταυτόχρονα” ανέφερε ο κ. Γουσγουνέλης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη καταβάλλεται προσπάθεια για τη χρηματοδότηση του έργου από ενδιαφερόμενους χορηγούς, ανάδοχους των παιδικών χαρών. “Ανάλογα με τη χρηματοδότηση που θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, πιθανόν να ενταχθούν και κάποιες άλλες παιδικές χαρές στην ίδια κατηγορία”, τόνισε.

Κατάργηση παιδικών χαρών και αφαίρεση επικίνδυνων παιχνιδιών

Οι παιδικές χαρές που προτείνεται να καταργηθούν και να διαμορφωθούν σε πάρκα αναψυχής ή μικρά γήπεδα μπάσκετ είναι οι χώροι στην περιοχή Φυλλαδάκια στο Φοίνικα, στην Καμάρα Άνω Σύρο, στις περιοχές Πλακούρα και Μπαρούμη, στον Άγιο Γεώργιο, στους Τρεις Ιεράρχες, στην Πλατεία Ηρώων, στο Αστυνομικό Τμήμα της Ερμούπολης και στο Καμπί στη Βάρη.

Σύμφωνα με τον κ. Γουσγουνέλη, η ιεράρχηση των υφιστάμενων παιδικών χαρών έχει ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να τεθούν οι ανάλογες προτεραιότητες στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Σε αυτή τη φάση περιλαμβάνονται οι παιδικές χαρές που θα γίνει προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης και στην β' φάση θα περιληφθούν οι παιδικές χαρές που θα υπαχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου.

Παράλληλα επισημάνθηκε η υποχρέωση τόσο αφαίρεσης όλων των επικίνδυνων παιχνιδιών από τους υφιστάμενους χώρους, όσο και παύσης λειτουργίας όλων των επικίνδυνων και μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, με δεδομένο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και έναρξη τουλάχιστον έξι-επτά παιδικών χαρών το συντομότερο δυνατόν. “Μέχρι την πιστοποίηση οποιουδήποτε χώρου, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τα παιδιά που παίζουν μέσα. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να αφαιρεθούν όλα τα επικίνδυνα παιχνίδια και να προστεθούν κάποια παγκάκια”, σημείωσε. Καταλήγοντας, έκρινε πως τα προγνωστικά είναι πολύ θετικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για λειτουργία κάποιων εκ των παιδικών χαρών το καλοκαίρι του 2015.

Α. Γιαλόγλου: “Η Σύρος θα μείνει με μία παιδική χαρά”

Τον προβληματισμό του σχετικά με τις λιγοστές επιλογές που θα έχουν τα παιδιά του νησιού για την ψυχαγωγία τους εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, υποστηρίζοντας ότι η Σύρος θα μείνει με μία παιδική χαρά για άγνωστο χρονικό διάστημα. “Η Μεταμόρφωση είναι η μόνη πιστοποιημένη παιδική χαρά και για να περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού απαιτήθηκαν 14 μήνες. Επιπλέον απαιτήθηκαν τέσσερις-πέντε μήνες διότι δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο τότε περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η συγκεκριμένη παιδιά χαρά αποτέλεσε τον οδηγό για τις μετέπειτα αδειοδοτήσεις”, τόνισε. Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης τεσσάρων ακόμα παιδικών χαρών, χαρακτήρισε “δυνητική” τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η πλειοψηφία των δήμων θα διεκδικήσουν την ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέλος τόνισε, ότι με την κατάργηση των παιδικών χαρών, τα παιδιά οδηγούνται μοιραία στο δρόμο με κίνδυνο την πρόκληση κάποιου ατυχήματος.

Γ. Μαραγκός: “Η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή”

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως “είναι άστοχο, άτοπο και ανούσιο να αναλωθούμε σε μια παρελθοντολογία που δεν οδηγεί πουθενά”. Σημείωσε δε πως “η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των παιδικών χαρών ανήκει στην προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία ενώ γνώριζε ότι από το 2009 υπήρχαν ρητές απαιτήσεις και προϋποθέσεις από το νόμο κώφευσε και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Εκτιμώντας πως η σοβαρότητα του θέματος δεν επιτρέπει λαϊκισμούς, έκρινε πως το ενδιαφέρον της μείζονος μειοψηφίας θα μπορούσε να είχε φανεί στην προηγούμενη δημοτική θητεία. Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα αναδοχής παιδικών χαρών και τα οφέλη των πιθανών χορηγών, ο κ. Μαραγκός εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. “Τον τελευταίο μήνα έχω κάνει επαφές είτε με ιδιώτες οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, τη διάθεση, τη θέληση και ευαισθησία για τα παιδιά και μπορούν να βοηθήσουν. Δεν τίθεται θέμα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ανταπόδοση από πλευράς του δήμου θα είναι ηθική και θα επισφραγιστεί με κάποια βράβευση ή την απονομή ενός τίτλου. Κάθε προσφορά θα πρέπει να την αναδείξουμε, ούτως ώστε να παραδειγματιζόμαστε και οι υπόλοιποι, οι οποίοι ενώ μπορούμε να βοηθήσουμε δεν το πράττουμε”, κατέληξε.

Ετικέτες: