Απάντηση της παράταξης "Σύρος, ένα βήμα μπροστά" για τα δημοτικά τέλη

"Ουδέποτε μας απασχόλησε η επικοινωνιακή μας εικόνα..."

  • Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2014 - 12:58

Με αφορμή τα εύλογα ερωτήματα τα οποία γεννήθηκαν στο Συριανό κοινό για ένα θέμα που τον αφορά άμεσα -την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη- οφείλουμε ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας, να επισημάνουμε τα ακόλουθα.

Οι εισηγήσεις που έγιναν από την οικονομική υπηρεσία του δήμου για τις περισσότερες κατηγορίες τελών ήταν όμοιες με τις εισηγήσεις που έγιναν από την ίδια υπηρεσία το 2013 και υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει εξάλλου να επισημάνει κανείς, ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή δίνει τις κατευθύνσεις της στην Οικονομική Υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια εξειδικεύει και εισηγείται στο Συμβούλιο τις σχετικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας, προτάθηκε εκ νέου και με αναφορά στην απόφαση του 2013 η αύξηση που είχε επιβληθεί στους επαγγελματικούς χώρους του πρώην δήμου Ποσειδωνίας. Η ανάλογη περσινή απόφαση είχε ακυρωθεί σε αυτό το σημείο μετά από προσφυγή της νυν Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη. Το σημείο αυτό επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της παράταξής μας επανειλημμένα στη διάρκεια της συνεδρίασης και δεν δόθηκε σε κανένα σημείο επαρκής και τεκμηριωμένη απάντηση, σε ένα θέμα που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε ακύρωση απόφασης. Επισημαίνεται πάντως, ότι η παράταξή μας για λόγους αρχής δεν μεταχειρίζεται τα μέσα της κας Καζαντζάκη, δεν προσφεύγει δηλ. σε σωρηδόν διοικητικές προσφυγές που υποβαθμίζουν τον αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διοικητική προσφυγή είναι ένα εργαλείο και όπλο που κρίνουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Από τη δημοτική αρχή προβλήθηκαν οι δήθεν επενδύσεις ύψους 210.000 € για εξοπλισμό καθαριότητας. Επισημαίνουμε στους δημότες ότι σε διαρκή βάση ο Δήμος μας, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, προέβαινε ετησίως σε ανάλογες ή μεγαλύτερες επενδύσεις εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, ειδικά οχήματα, κοντέινερ, κάδοι κλπ.) χωρίς αυτές να εντάσσονται στο κόστος των δημοτικών τελών καθώς καλύπτονταν από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο Δήμος μας βρίσκεται σε θέση να προσφέρει το επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας που προσφέρει. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο ύψους 900.000 € που θα οδηγούσε σε αναβάθμιση του ΧΥΤΑ και στην υιοθέτηση της κομποστοποίησης, δράση που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων και που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε μια σημαντική μείωση των δημοτικών τελών. Αντίθετα, η δημοτική αρχή προτίμησε να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη δράση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την πορεία προς την κομποστοποίηση και θέτοντας άλλες προτεραιότητες με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναφέρει η κα Καζαντζάκη ότι δήθεν δεν ψήφιζε τα προηγούμενα χρόνια τις ίδιες ουσιαστικά αποφάσεις που φέτος ψήφισε, γιατί οι εισηγήσεις έφταναν στο Δημοτικό Συμβούλιο τελευταία στιγμή. Είναι αλήθεια ότι συχνά συνέβαινε αυτό, καθώς η σύνταξη των σχετικών εισηγήσεων είναι μια υπόθεση περίπλοκη, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ακόμα και από υπουργικές εγκυκλίους που φτάνουν στους δήμους την τελευταία στιγμή. Εκείνο που αποκρύβει, είναι ότι και φέτος συνέβη ακριβώς το ίδιο, με τις εισηγήσεις να μοιράζονται στην έναρξη των συνεδριάσεων (πχ. της Οικονομικής Επιτροπής) ή ακόμα και να αλλάζουν στη διάρκειά τους! Εμείς όμως κατανοούμε τον αγώνα που δίνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους εντός των προθεσμιών που ορίζει η νομοθεσία και έτσι δεν δημιουργήσαμε κανένα απολύτως ζήτημα απλώς και μόνο για εντυπωσιασμό.

Τέλος μας προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξής μας, η μόνη που θίχθηκε και απάντησε επί προσωπικού είναι η κα Πρόεδρος, αγνοώντας ουσιαστικά τα υπόλοιπα σημεία της κριτικής του Ανδρέα Γιαλόγλου. Μας κάνει εντύπωση ότι στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν προσωπική ατζέντα αλλά ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μας κάνει η αναφορά της κας Καζαντζάκη στη δήθεν προσπάθειά μας να θίξουμε την… επικοινωνιακή της εικόνα. Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο Δημοτική Σύμβουλος με παρόμοιες αναφορές να αναδεικνύει τόσο ξεκάθαρα τι την απασχολεί -η επικοινωνιακή της εικόνα! Ο συριανός λαός γνωρίζει ότι ουδέποτε μας απασχόλησε κάτι παρόμοιο και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συμπράξουμε στην προσπάθεια της κας Καζαντζάκη να προβληθεί μέσα από την ανταλλαγή δελτίων Τύπου.