Αλλαγές στον προϋπολογισμό του δήμου μετά τον αποκλεισμό του Φεστιβάλ Αιγαίου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέτρεψε τα δεδομένα

Το νέο επίπεδο συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον Ελληνο-αμερικανό μαέστρο Πίτερ Τιμπόρις και η αντικατάσταση του Φεστιβάλ Αιγαίου στα βιβλία εξόδων του 2015 από την Εθνική Λυρική Σκηνή, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του δημοτικού συμβουλίου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος.

Ο αποκλεισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας από τις επιχορηγούμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις και η παραμονή του στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του δήμου, με την προϋπόθεση ότι το κόστος της διοργάνωσης θα καλύπτεται αποκλειστικά από την εταιρεία παραγωγής του κ. Τιμπόρις, σχολιάστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιάννη Κεράνη.

Γ. Κεράνης: Επιφυλακτικός για την ανταποδοτικότητα των παραστάσεων

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να εκτοπίσει από τον προϋπολογισμό του 2015 το Φεστιβάλ Αιγαίου, χρηματοδοτώντας ωστόσο τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το ποσό των 40.000 €. Εστιάζοντας στη μικρότερη εμβέλεια των συγκεκριμένων παραστάσεων, ο κ. Κεράνης αμφισβήτησε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους, εκτιμώντας παράλληλα ότι το προβλεπόμενο ποσό αρκεί μόνο για τρεις παραστάσεις, δεδομένου ότι ο “Καρυοθραύστης” κόστισε περίπου 10.000 €. “Εφόσον ο δήμος επιθυμεί να κάνει οικονομία, για ποιο επιλέξαμε να μηδενίσουμε το Φεστιβάλ Αιγαίου και να φέρουμε τη Λυρική”; σημείωσε.

Στην απάντησή του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θάνος Φώσκολος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και του κ. Τιμπόρις, το φεστιβάλ θα διατηρήσει τη θέση του στο πρόγραμμα του “Σύρος-Πολιτισμός”, αλλά χωρίς την οικονομική ενίσχυση των 45.000 €, που λάμβανε μέχρι ήμερα. Πρόσθεσε δε, ότι παρόλο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο αριθμός των παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι οποίες θα παρουσιαστούν μελλοντικά στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, οι Συριανοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετές παραστάσεις υψηλής ποιότητας. Αναφορικά με την ανταποδοτικότητά τους, τόνισε ότι όλες οι παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα, ανεξαρτήτως κόστους, ήταν sold out.

“Το Φεστιβάλ Αιγαίου προσέλκυε κόσμο”

Από την πλευρά του, ο κ. Κεράνης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την επιφύλαξή του για την ορθότητα της απόφασης να αποκλειστεί το Φεστιβάλ Αιγαίου από τις επιχορηγήσεις του Δήμου, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει την αιτία πιθανού “ψαλιδίσματος” των εκδηλώσεών του. “Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που κατά γενική ομολογία προσέλκυε πολύ κόσμο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν οι επιχειρηματίες και οι ξενοδόχοι του νησιού. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχε οικονομικά φθίνουσα πορεία, αλλά από κει και πέρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι για είκοσι ημέρες στήριζε οικονομικά το νησί” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο ίδιος θα περιμένει να δει τις εξελίξεις και κυρίως εάν θα υπάρξει πιθανή μείωση της διάρκειας του φεστιβάλ.

Αλ. Αθανασίου: “Η επιχειρηματικότητα έβλαψε την ποιότητα”

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου υποστήριξε ότι το Φεστιβάλ Αιγαίου ήταν ανταποδοτικό και κερδοφόρο μέχρι κάποια στιγμή. Δε δίστασε μάλιστα να κρίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή “κακόμαθε” τον κ. Τιμπόρις, επιχορηγώντας τον με χρήματα τα οποία δεν γύριζε πίσω από τις εισπράξεις των παραστάσεων. Όπως τόνισε, η δεύτερη δεκαετία του φεστιβάλ μπαίνει σε μια νέα φάση και δικαιότερη συναλλαγή για το δήμο. “Τα τρία τελευταία χρόνια ο κ. Τιμπόρις συμπεριφερόταν περισσότερο ως επιχειρηματίας, παρά ως καλλιτέχνης. Από τα μπαλέτα της Βιέννης, του Βερολίνου, της Αγγλίας, τη Μήδεια και τις φοβερές παραστάσεις φτάσαμε στη Σαλώμη και σε κάποιες παραστάσεις οι οποίες δεν συγκέντρωναν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ” κατέληξε, εκτιμώντας ότι “το νέο επίπεδο συνεργασίας του δήμου με τον Ελληνο-αμερικανό μαέστρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Γ. Μαραγκός: “Ανυπολόγιστο το κόστος του Φεστιβάλ Αιγαίου για το δήμο”

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός υποστήριξε ότι η πραγματική δαπάνη του Φεστιβάλ Αιγαίου για το δήμο ήταν πολύ υψηλότερη από 45.000 €. “Μαζί με την παραχώρηση του θεάτρου για 40-45 μέρες, προέκυπταν και διάφορα παράπλευρα κόστη όπως αυτό του κλιματισμού (περίπου 10.000 €) και του προσωπικού που δούλευε για την υποστήριξη της διοργάνωσης, ενώ περιλαμβάνονταν επίσης τα κόστη προβολής και προώθησης”, υπογράμμισε.

18.000 € για τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κεράνης εξέφρασε την απορία του για το ποσό των 18.000 € που προορίζονται για τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων σε πολιτιστικούς χώρους και δομές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη δαπάνη δεν ξεπερνούσε τις 3.000 €, για όλες τις εκθέσεις του νησιού, έκρινε ότι η πρόταση της νέας δημοτικής αρχής παραπέμπει σε ποσά τα οποία δίνοντας σε εποχές προ κρίσης.

Από την άλλη, ο κ. Φώσκολος εξήγησε ότι οι 18.000 € καλύπτουν το μέγιστο πιθανό ποσό που θα μπορούσαμε να δαπανηθεί μέσα στο 2015 στην περίπτωση που δεν παρουσιαστούν χορηγίες ή προσφορές καλλιτεχνών για δωρεάν εκθέσεις. “Δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχει το ποσό στον προϋπολογισμό, θα δαπανηθεί κιόλας” υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως “ εφόσον θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν και να δώσουμε κίνητρα στο φιλότεχνο κοινό να επισκέπτεται το νησί μας, θα πρέπει να προϋπολογίσουμε ένα άλφα κόστος για τη διοργάνωση εκθέσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους”.