Έγκριση διοργάνωσης του 11ου Φεστιβάλ Αιγαίου στο πλαίσιο του Σύρος – Πολιτισμός 2015

Προς αποφυγή "ζημίας"

Αφορμή για έναν ακόμη διάλογο μεταξύ του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θάνου Φώσκολου και του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Γιάννη Κεράνη, στάθηκε η έγκριση της διοργάνωσης του 11ου Φεστιβάλ Αιγαίου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του “Σύρος – Πολιτισμός 2015”.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, με την υπογραφή του Πήτερ Τιμπόρις, έχει μονοπωλήσει φέτος ουκ ολίγες φορές τη συζήτηση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της επικείμενης σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της MidAmerica Productions, που αφορά στη διοργάνωσή του με αυτοδιάθεση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.

“Η οικονομική διαχείριση είναι ευθύνη της παραγωγής”

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, το Φεστιβάλ χρηματοδοτούταν από το δήμο με το ποσό των 45.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών φιλοξενίας των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Οι δαπάνες θα καλύπτονται πλέον από τα εισιτήρια, τα οποία θα διαχειρίζεται ο δήμος τόσο μέσω του διαδικτύου, όσο και μέσω του λογισμικού, που βρίσκεται στην είσοδο του Θεάτρου Απόλλων. Το 10% των εσόδων θα κρατηθεί από τον δήμο για τα λειτουργικά έξοδα του θεάτρου και το υπόλοιπο ποσό είτε θα αποδοθεί στην MidAmerica Productions, είτε θα χρησιμοποιηθεί για τις πληρωμές των εξόδων του φεστιβάλ, που θα υποδείξει η ίδια.

“Η οικονομική διαχείριση είναι ευθύνη της παραγωγής” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης, απαντώντας στην ερώτηση “ποιος θα επωμιστεί μία πιθανή ζημία”. Όπως υπογράμμισε “δεν θα ισχύσει αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, κατά το οποίο ο δήμος έδινε ένα συμφωνημένο ποσό στον διοργανωτή και ζημιωνόταν μετά, αφού εισέπραττε τα εισιτήρια. Τώρα το ποσό που θα αποδοθεί συνδέεται με τις εισπράξεις, άρα ο δήμος δεν έχει κανένα μα κανένα κόστος συγκριτικά με το παρελθόν”. Ωστόσο σημείωσε ότι “οι τιμές των εισιτήριων είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κατ' επιλογή του οργανωτή. Για τους συριανούς θεατές θα υπάρχει έκπτωση 25% για τα εισιτήρια που θα εκδοθούν από το ταμείο του θεάτρου. Με αυτή την έκπτωση ουσιαστικά αντισταθμίζεται η αύξηση της τιμής για το κοινό της Σύρου”.

Χωρίς συναυλία “κάτω από τα αστέρια”

Η απουσία της συναυλίας “Κάτω από τα αστέρια” από τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, σχολιάστηκε από τον τέως πρόεδρο του καταργηθέντος Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου κ. Κεράνη, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η συρρίκνωση του προγράμματος στην πορεία του μουσικού θεσμού.

“Το φεστιβάλ είναι μικρότερο φέτος τόσο σε ημέρες, όσο και σε έργα” ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η εκδήλωση του “Under the stars” αποτελούσε επί τρία συνεχή χρόνια μία ατραξιόν για το καλοκαίρι. “Μετά από δέκα χρόνια, δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί στη διοργάνωση του φεστιβάλ” επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των φίλων του που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί αποκλειστικά για τις παραστάσεις του είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Θ. Φώσκολος: “Ποιοτικότερο το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων”

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φώσκολος κατέστησε γνωστό ότι ο δήμος ήταν πρόθυμος να καλύψει τη δαπάνη για τη διεξαγωγή του “Under the Stars”, η οποία είχε αρχικά οριστεί στις 10.000 ευρώ. “Φέτος, το συγκεκριμένο ποσό θα ανερχόταν στις 19.400 ευρώ” υπογράμμισε, εξηγώντας ότι το κόστος ήταν απαγορευτικό. Παράλληλα, έκρινε ότι το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ποιοτικότερο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. “Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην αυτοδιάθεση, καθώς είναι αυτονόητο πως ένας επιχειρηματίας ο οποίος επιθυμεί να έχει κέρδος, αυξάνει την ποιότητα του φεστιβάλ προκειμένου να έχει και περισσότερα έσοδα”, τόνισε. Αναφερόμενος στα οφέλη του δήμου, σημείωσε ότι “κατόπιν των διαπραγματεύσεων που αποδέχτηκε ο κ. Τιμπόρις, ο ίδιος είναι κερδισμένος κατά 25.000 ευρώ, ποσό που αποτυπώνει τη ζημία της προηγούμενης διοργάνωσης. “Εφόσον το φεστιβάλ διατηρεί την ποιότητά του, προτιθέμεθα να το διατηρήσουμε και να το στηρίξουμε”, κατέληξε.

“Κερδισμένος ο δήμος κατά 25.000 ευρώ”

Το σχόλιο του Αντιδημάρχου Πολιτισμού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κεράνη, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει ότι πριν από τρία χρόνια, το πρόσημο ήταν θετικό, με το δήμο να έχει και κέρδος 4.000 ευρώ. “Την επόμενη χρονιά, το φεστιβάλ κόστισε 7.000 ευρώ και πέρυσι 18.000” διευκρίνισε, εξηγώντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε συγκρίσεις μεταξύ των διοργανώσεων, πριν από την διεξαγωγή του φεστιβάλ. “Καλό θα είναι πρώτα να γίνεται κάτι και μετά να το σχολιάζουμε. Μακάρι αυτό που έχετε επιλέξει να είναι για καλό το δήμο”, υπογράμμισε. Τέλος, ο κ. Φώσκολος εξήγησε πως “και μηδέν εισιτήρια να έκοβε το Φεστιβάλ Αιγαίου, το πρόσημο θα ήταν και πάλι θετικό για το δήμο, καθώς δεν θα είχε δαπανήσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.