Σύγκρουση παρόντος – παρελθόντος για την οφειλή ύψους 285 χιλ. ευρώ του Πνευματικού Κέντρου στη ΔΟΥ

Αντιπαράθεση “για μία ακόμη εκκρεμότητα”

- “Άδικη και παράτυπη η κατάσχεση από τη ΔΟΥ” δηλώνει ο Γ. Δεκαβάλλας - “Γιατί δεν ενήργησε άμεσα ο π. Δήμος Ερμούπολης ώστε να λυθεί το θέμα;” ρωτά ο Γ. Παπαμανώλης

Ενώπιον “μίας ακόμη εκκρεμότητας του παρελθόντος” παρουσιάζεται η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, η οποία αφορά στην οφειλή προς τη ΔΟΥ που φαίνεται να διατηρεί το Πνευματικό Κέντρο ως πρώην Νομικό Πρόσωπο του π. Δήμου Ερμούπολης, ύψους 285.377,14 ευρώ, εξαιτίας μη πραγματοποίησης αναγκαίων ενεργειών από τους αρμοδίους στον κατάλληλο χρόνο, οι οποίες θα είχαν απαλλάξει τον Δήμο σήμερα, από μία - επί της ουσίας-, ξένη οφειλή.

Το γνωστό θέμα των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τη ΔΟΥ που προέρχονται από παλαιά Νομικά Πρόσωπα και καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή, παραμένει στην επικαιρότητα και πυροδοτεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, που υπήρξε και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη.

Με τον πρώτο να εκτιμά πως πρόκειται για μία “παράτυπη” απόφαση από την πλευρά της ΔΟΥ, εξηγώντας πως η διεκδίκηση ποσών, μέσω “κατάσχεσης εις χείρας τρίτου” είναι απόρροια οφειλής “εργολάβου – μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου” που προέβη πριν από χρόνια σε εργασίες στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και τον δεύτερο να θέτει το ερώτημα, γιατί δεν ενήργησε καταλλήλως η παλαιά Δημοτική Αρχή ώστε να μη διογκωθεί το εν λόγω πρόβλημα, γράφεται μία ακόμη σελίδα στο κεφάλαιο των οικονομικών εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού.

Γ. Δεκαβάλλας: “Το πρόστιμο είναι μόνο 100 ευρώ”

Με αφορμή το προχθεσινό δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” που παρουσιάζει συνολικά τις οφειλές των παλαιών Νομικών Προσώπων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση του κ. Παπαμανώλη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο π. Δήμαρχος απέστειλε τη δική του τοποθέτηση – απάντηση στον αντιδήμαρχο Οικονομικών. Στο περιεχόμενό της, το οποίο παρουσιάζεται αυτούσιο, γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό της μεγάλης οφειλής, αλλά και στις ενέργειες του Πνευματικού Κέντρου.

“Χθες με έκπληξη διάβασα ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Σύρου Ερμούπολης κ. Γιώργου Παπαμανώλη για επιβολή προστίμων από την πλευρά της Δ.Ο.Υ. Σύρου κατά του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. του τέως Δήμου Ερμούπολης με την επωνυμία «Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης» συνολικού ποσού 285.479,33 ευρώ. Τούτο δεν είναι καθόλου ακριβές. Το μοναδικό πρόστιμο το οποίο έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά του Πνευματικού Κέντρου από τη Δ.Ο.Υ. είναι το ποσόν των εκατό (100) ευρώ, το οποίο μαζί με την προσαύξηση έχει ανέλθει στο ποσόν των 102,19 ευρώ. Γιατί λοιπόν έγινε αναφορά σε ποσό που προσεγγίζει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ;

Κάποια στιγμή –προ 15ετίας περίπου– η Δ.Ο.Υ. Σύρου διαπίστωσε ότι κάποιος τρίτος επαγγελματίας, ιδιώτης, μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου, απασχολείτο και έβαφε το Πνευματικό Κέντρο. Απεφάσισε λοιπόν να κάνει «κατάσχεση εις χείρας τρίτου», δηλαδή να στείλει χαρτί στο Πνευματικό Κέντρο και να δεσμεύσει τα χρήματα τα οποία υπολόγιζε ότι επρόκειτο να λάβει από αυτό (ως αμοιβή) ο ιδιώτης. Το πρώτο και ουσιαστικό λάθος της Δ.Ο.Υ. ήταν ότι ο ιδιώτης δεν είχε καμία απολύτως σύμβαση με το Πνευματικό Κέντρο παρά μόνο με το Δήμο Ερμούπολης, ο οποίος ήταν και ο μόνος που εκτελούσε τεχνικά έργα και κατά συνέπεια πλήρωνε τους εργολάβους.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η κατάσχεση εις χείρας τρίτου που επιβλήθηκε σε βάρος του Πνευματικού Κέντρου ουδέποτε επιδόθηκε σε μένα, ως τότε πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. και μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπό του. Επιδόθηκε προς κάποιο άσχετο πρόσωπο, το οποίο δεν συμμετείχε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε είχε καμία νομιμοποίηση για την παραλαβή του εγγράφου. Το πρόσωπο αυτό ουδέποτε ενημέρωσε το Δ.Σ. για να υποβάλει εκείνο δήλωση ενώπιον του Ειρηνοδίκη Ερμουπόλεως και να διευκρινιστεί σύμφωνα με το νόμο, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, για όλους τους ανωτέρω λόγους, αυτή η κατάσχεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 το τότε Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου ενημερώθηκε από τη Δ.Ο.Υ. για την εκκρεμότητα και πληροφόρησε την Εφορία ότι α) δεν είχε καμία σύμβαση ο συγκεκριμένος ιδιώτης με το Πνευματικό Κέντρο και β) ότι εκείνος που παρέλαβε την κατάσχεση εις χείρας τρίτου δεν είχε καμία απολύτως νομιμοποίηση να το πράξει από την πλευρά του Πνευματικού Κέντρου.

Με βάση τα ανωτέρω δεν τίθεται θέμα καταβολής του ποσού των 285.377,14 ευρώ προς τη Δ.Ο.Υ. Σύρου. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν άρει την άδικη και παράτυπη αυτή κατάσχεση η Δ.Ο.Υ., δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δικαιωθεί δικαστικά. Το δικαστήριο άλλωστε, έχει δώσει αναστολή εκτελέσεως και η υπόθεση είναι παγωμένη, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Δ.Ο.Υ. Σύρου, της οποία στελέχη εκτιμούν ότι είναι τυπική διαδικασία να κλείσει η υπόθεση.

Χθες τηλεφώνησα στον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Παπαμανώλη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει πως δεν πρόκειται για πρόστιμο κατά του Πνευματικού Κέντρου. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαμανώλης έχει ψηφίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου, στο οποίο μετείχε μέχρι το τέλος του έτους 2010, τη δικαστική προσφυγή κατά της ανωτέρω ενέργειας κατάσχεσης της Δ.Ο.Υ. Σύρου”.

Γ. Παπαμανώλης: “Το θέμα θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί”

Σαφής παρουσιάζεται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών σε νέα τοποθέτησή του στην εφημερίδα για το θέμα της οφειλής που ξεπερνά το ποσό των 285 χιλιάδων ευρώ, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “Η ουσία είναι ότι πρόκειται για μία παράληψη εγγράφου από κάποιον τρίτο, με το Πνευματικό Κέντρο να αμελεί να προβεί στην εκ του νόμου υποχρέωση δήλωσης, με αποτέλεσμα να χρεωθεί το ποσό”. Ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτει δε ως απάντηση στα λεγόμενα του κ. Δεκαβάλλα, πως, “Αν κακώς είχε χρεωθεί η οφειλή, γιατί δεν είχαν μεριμνήσει από τότε για την τακτοποίηση του θέματος; Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ενέργεια για να διαγραφεί η οφειλή, αν όπως αναφέρει ο κ. Δεκαβάλλας, κακώς χρέωσε το ποσόν η ΔΟΥ στο Πνευματικό Κέντρο;”, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως, “Ήταν λανθασμένη η επίδοση που έκανε η ΔΟΥ, αλλά το θέμα μετά από έξι χρόνια εστιάζεται στο ότι θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί το ζήτημα”.

“Η Δημοτική Αρχή πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον του Δήμου”

Ως βασικό επιχείρημα δε, στο οποίο μπορεί να “ακουμπήσει” η επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής, τόσο για την αναζήτηση λύσης, όσο και για τη διευθέτηση του θέματος προς το συμφέρον του Δήμου, είναι όπως εξηγεί ο κ. Παπαμανώλης με ένα ακόμη ερώτημά του, ότι, “Εάν έπασχε η επίδοση της ΔΟΥ, γιατί δεν ασκήθηκαν τα ένδικα μέσα ή τα δέοντα για να διαγραφεί η οφειλή;”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, σημειώνει χαρακτηριστικά πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου άλλωστε, ως αρμόδιου αντιδημάρχου είναι πως, “Ό,τι λάθη και να έχουν γίνει στο παρελθόν, πρέπει να λύνονται και να υπερασπίζεται η Δημοτική Αρχή τα συμφέροντα του Δήμου. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, οπότε θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος, αν είναι λάθος, να ακυρωθεί και να γλιτώσει αυτό το βάρος”.

Ο Γιώργος Παπαμανώλης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως, “Όπως και να έχει, είναι μία ακόμη εκκρεμότητα, για την οποία πρέπει να αναλώσουμε χρόνο, ελπίζω όχι και χρήμα ώστε να την τακτοποιήσουμε”.

Ετικέτες: