Συσσωρευμένα προβλήματα ετών “απειλούν” τη λειτουργίας της

Αποχή της Φιλαρμονικής από επίσημες εκδηλώσεις(;)

Σήμερα η συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Θάνο Φώσκολο

Απουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αλλά και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σύρο, σύμφωνα με τη φημολογία που θέλει τα μέλη της να έχουν συσσωρεύσει αγανάκτηση ετών για το πλήθος των ζητημάτων που θέτει εμπόδια στο αξιέπαινο – κατά γενική ομολογία – έργο τους.

Η εν λόγω φημολογία ωστόσο, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την πλευρά της Φιλαρμονικής, τέθηκε επί τάπητος με τη μορφή ερώτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, να αιτείται σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θάνος Φώσκολος μέσω της λιτής τοποθέτησής του, απάντησε πως θα ακολουθήσει άμεσα συνάντηση με μέλη της Φιλαρμονικής ώστε να συζητηθούν εκτενώς όλα τα ανοικτά ζητήματα που τους απασχολούν, καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να έχει ουσιαστικό διάλογο.

Το προγραμματισμένο ραντεβού των δύο πλευρών έχει οριστικοποιηθεί για σήμερα στις τέσσερις, νωρίς το απόγευμα, μετά το οποίο αναμένονται εξελίξεις αλλά και επίσημα η πλευρά της Φιλαρμονικής σχετικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της.

Αποδέκτης των προβλημάτων η νέα Δημοτική Αρχή

Η ατζέντα των αιτημάτων και των ζητημάτων που έχουν προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό στα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα “ανοίξει” πρωτίστως προς τους αρμόδιους της νέας Δημοτικής Αρχής και δευτερευόντως θα καταστεί ευρέως γνωστή, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προέχει η εξεύρεση κοινής συνισταμένης ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

Αν και τα οικονομικά θέματα, με τους απλήρωτους μουσικούς, είχαν δει το φως της δημοσιότητας και είχαν απασχολήσει έντονα πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο, τα ζητήματα που θα παρουσιασθούν προς τη Δημοτική Αρχή στη σημερινή συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν συνολικά στη δραστηριότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας της Φιλαρμονικής, το έργο της οποίας - κυρίως τα τελευταία χρόνια, με μαέστρο και υπεύθυνη την Αλίς Λαμπάρς -, έχει απογειωθεί αποσπώντας σε κάθε εμφάνισή της εγκωμιαστικά σχόλια.

Αξίζει να τονισθεί, πως, πλην της παρουσίας της σε εθνικές επετείους κι επίσημες γιορτές, η Φιλαρμονική δίνει τον καλύτερό της εαυτό πραγματοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις και συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε άξια προσπάθεια ανάδειξης του νησιού και κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ως εκ τούτου, αν και προτεραιότητα για τον Δήμο θα πρέπει να αποτελεί η ουσιαστική στήριξή της, γίνεται κατανοητό πως, η απευκταία αλλά διόλου απίθανη απουσία της από τη μεθαυριανή εθνική επέτειο ή ακόμη και από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, θα αποτελέσει μία μορφή πίεσης, ωστόσο, αναμφισβήτητα, θα αφήσει μεγάλα κενά, ενώ δεν αποκλείεται να εγείρει έντονο σχολιασμό.

Κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί, ότι η “οικογένεια” της Φιλαρμονικής έχει μεγαλώσει σημαντικά, καθώς η συστηματική και συνεπής δουλειά της Αλίς Λαμπάρς και των μουσικών, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από την τοπική κοινωνία κι όχι μόνον και αυτό, αποτελεί μία παραδοχή που στη σημερινή συζήτηση, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί από καμία πλευρά.

Προφανής η πρόθεση ανταπόκρισης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Καθίσταται σαφές πως, η νέα Δημοτική Αρχή, καλείται να αντιμετωπίσει και μάλιστα αποτελεσματικά τα ζητήματα που θα παρουσιασθούν σήμερα το μεσημέρι από τους εκπροσώπους της Φιλαρμονικής. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης των αναγνωστών, κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστούν έστω κι επιγραμματικά οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η νέα Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα όσον αφορά στη στήριξη της Φιλαρμονικής.

Ως εκ τούτου, πριν μήνες είχε γίνει γνωστό, πως, ο Δήμος αναζητούσε λύση και είχε πραγματοποιήσει ενέργειες ώστε να διεκδικηθεί μόνιμη πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων και πάγιων αναγκών της, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί τουλάχιστον έως σήμερα. Παράλληλα, είχε αναζητηθεί τρόπος να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επαγγελματίες μουσικούς με τρόπο που κινείτο στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ σχετική χρηματοδότηση για τη δραστηριότητα της Φιλαρμονικής είχε προβλεφθεί στην πρώτη έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με ποσόν ύψους 35.000 ευρώ. Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί, ότι η Δημοτική Αρχή όσον αφορά στην καθαριότητα των χώρων που αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η Φιλαρμονική, έχει μεριμνήσει στη σύμβαση καθαριότητας που θα προκηρυχθεί, εντάσσοντάς τους στις αρμοδιότητες του αναδόχου, αφού μέχρι σήμερα, η φροντίδα βάρυνε τους ίδιους τους μουσικούς και τα μέλη της. Τέλος, στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν καταγραφεί εργασίες συντήρησης του κτιρίου ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και έργο μόνωσης των χώρων.

Πέραν των προαναφερθέντων, στο νέο οργανισμό λειτουργίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχει προβλεφθεί δημιουργία μονάδας Φιλαρμονικής, ώστε εν καιρώ και σε βάθος χρόνου να υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής στελέχωσης με προσωπικό μόνιμου χαρακτήρα (μουσικοί).

Πρόσληψη μουσικού για οκτώ μήνες

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δήμου που σχετίζονται με τη λειτουργία της Φιλαρμονικής σημειώνεται πως στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός ατόμου μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση μίσθωσης έργου μερικής απασχόλησης για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών προκειμένου όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου να συνδράμει στα μαθήματα μουσικής στους μικρούς εκπαιδευόμενους. Η εισήγηση του θέματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη να ψηφίζει λευκό, επισημαίνοντας πως, ναι μεν συμφωνεί με τη στελέχωση της Φιλαρμονικής, ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, θα πρέπει να προσληφθούν μουσικοί με σταθερή σχέση εργασίας, χωρίς να γίνονται αποσπασματικές ενέργειες.

Ετικέτες: