Ο δημοτικός συνδυασμός "Σύρος, ένα βήμα μπροστά" για το θέμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

"Να βρούμε μία βιώσιμη λύση για αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής ζωής της Σύρου"

  • Τετάρτη, 25 Μαρτίου, 2015 - 16:01

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της Φιλαρμονικής του Δήμου θέλουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα :

Η αναβαθμισμένη καλλιτεχνικά παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός που μας κάνει όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι κάθε φορά που απολαμβάνουμε τις εκδηλώσεις της. Στόχος λοιπόν όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους μουσικούς της.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας εξέπληξε αρνητικά το ύφος του δελτίου τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή. Χαρακτηρίζει τους μουσικούς αδιακρίτως ως «έμμισθους εθελοντές», κάνοντας δήθεν ότι αγνοεί το γεγονός, αφενός πως ένα μέρος αυτών ελάμβανε μια μικρή αμοιβή για την υποχρεωτική συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού και αφετέρου ότι τα νεαρότερα μέλη της, τα οποία δεν έχουν την παραπάνω ρητή υποχρέωση, συμμετέχουν εντελώς εθελοντικά. Μετά την κατάργηση του νομικού προσώπου του Δήμου που είχε την αρμοδιότητα των πολιτιστικών στο τέλος του 2013, δημιουργήθηκε πρόβλημα ως προς την καταβολή της αμοιβής των ανωτέρω μουσικών το οποίο δεν έχει επιλυθεί έως σήμερα.

Το οξύμωρο είναι ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει την υποχρέωση καταβολής των αμοιβών αυτών και σε συμφωνία με τη δική μας παράταξη αναζητάει τρόπο για την καταβολή τους, πιθανότατα μέσω άλλου νομικού προσώπου. Είναι δε απορίας άξιο να θεωρεί κανείς ότι με την πρόσληψη ενός μουσικού μερικής απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας οκτώ (8) μηνών και την μελλοντική πρόσληψη δύο ακόμη μουσικών, όταν και αν αυτή καταστεί εφικτή (ενέργειες που κρίνουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ) θα μπορέσει να έχει μια ολόκληρη Φιλαρμονική διαθέσιμη για τις ανάγκες του Δήμου μας.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή εξακολουθεί να κυνηγάει φαντάσματα και να βλέπει υποκινητές κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα τα οποία έχει κληθεί από το Συριανό λαό να αντιμετωπίσει. Πραγματικά αναρωτιόμαστε έως πότε θα συμπεριφέρεται σαν διοικούσα αντιπολίτευση, κουνώντας το δάχτυλο και δείχνοντας προς τα έδρανα των δικαστηρίων. Είναι δε εντελώς άδικο να αντιμετωπίζεται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο η διαχρονική προσφορά και η υπομονή που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Όλοι κατανοούμε ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει δεν είναι σημερινό. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι να συνεργαστούμε όλοι και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία, να βρούμε μια βιώσιμη λύση για αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής ζωής του νησιού μας.