Ομόφωνη απόφαση για νομιμοποίηση και αποκατάστασή της στη θέση Ψαχνό από την Τοπική Κοινότητα

Στο προσκήνιο η επικίνδυνη πλατφόρμα στον Φοίνικα

Ενέργειες από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την άρση επικινδυνότητας

Ενέργειες για τη νομιμοποίηση με σκοπό την αποκατάσταση της επικίνδυνης πλατφόρμας στη θέση “Ψαχνό” του Φοίνικα ξεκίνησε η Τοπική Κοινότητα της περιοχής, μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της, δίνοντας τη “σκυτάλη” στη σημερινή διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου μελλοντικά να αποτελέσει έναν “χώρο” που δε θα ελλοχεύει κινδύνους για τους λουόμενους.

Η ύπαρξη της κατεστραμμένης πλατφόρμας στο συγκεκριμένο σημείο, μετρά πολλά χρόνια, με τις προηγούμενες διοικήσεις των τοπικών κοινοτήτων να έχουν ασχοληθεί με το θέμα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, να έχει καταγραφεί κάποια ενέργεια ως προς την αποκατάστασή της, για την οποία έχουν εκφράσει πολλάκις παράπονα οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Προχωρώντας στη λήψη σχετικής απόφασης η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα, άναψε το “πράσινο φως” στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ώστε να επιχειρηθεί πρωτίστως, η απαιτούμενη νομιμοποίησή της, που θα δίνει το περιθώριο οποιασδήποτε παρέμβασης το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας, προέρχεται από την αναφορά στο εν λόγω θέμα που πραγματοποιήθηκε στη λαϊκή συνέλευση στο χωριό του Φοίνικα πριν από κάποιες εβδομάδες.

Σε κάκιστη κατάσταση εδώ και χρόνια

Ειδικότερα, στην ομόφωνη απόφαση της θετικής γνωμοδότησης για τη νομιμοποίηση της πλατφόρμας οδηγήθηκε η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα, τέλος Μαρτίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης στην οποία προέβη ο πρόεδρος, Γιώργος Περρής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ειπώθηκε μεταξύ άλλων, πως, η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλατφόρμα είναι κάκιστη, ενώ είναι εμφανές, ότι παραμονεύουν κίνδυνοι σοβαρού ατυχήματος, στην περίπτωση που κάποιος λουόμενος ή ακόμη μικρό παιδί, προβεί σε απρόσεκτη χρήση της. Σε πολλά σημεία έχει διαβρωθεί, ενώ εξαιτίας του έντονου κυματισμού, έχουν αποκολληθεί τμήματά της, δημιουργώντας αιχμηρές γωνίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Περρής, εισηγήθηκε προς τα μέλη να στηρίξουν την πρότασή του, η οποία εν τέλει, έχει διαβιβαστεί στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ώστε να προωθηθούν οι ανάλογες ενέργειες με όσο το δυνατόν - γίνεται - γοργούς ρυθμούς.

Αξίζει να αναφερθεί, πως τα μέλη στήριξαν ομόφωνα την εισήγηση κατά την τέταρτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας, στις 31 Μαρτίου του 2015.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, ότι, η συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως και η αντίστοιχη στην παραλία Βούλγαρη, είχαν δημιουργηθεί πριν από κάποιες δεκαετίες, προκειμένου να αποτελέσουν βάσεις εργασιών για τη δημιουργία και την κατασκευή μέρους της ναυτικής βάσης στην περιοχή των Αγκαθωπών. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος, αλλά και όπως επιβεβαιώνεται από το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, έμοιαζε σαν μικρός μόλος, που μπορούσε να προσεγγίσει μόνον ένα μικρό σκαρί.

Η αποκατάσταση προς όφελος όλων

Και τη σημερινή διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα απασχόλησαν τα δύο ανοικτά σενάρια όσον αφορά στο μέλλον της πλατφόρμας στη θέση Ψαχνό. Επί τάπητος τέθηκε η σκέψη να αιτηθεί η κοινότητα την απομάκρυνσή της, ωστόσο, πρόκειται για μία λύση που κατέστη σαφές, πως, θα αφήσει εκτεθειμένους τους λουόμενους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού κάτω από αυτήν υφίστανται βράχια. Ως εκ τούτου, χρήσιμο παρουσιάζεται το δεύτερο σενάριο, που θέλει την αποκατάστασή της. Πρόκειται για μία απόφαση σημαντική, για την υλοποίηση της οποίας όμως, προαπαιτούμενο είναι η νομιμοποίησή της πλατφόρμας, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο αυτή η πλατφόρμα, όσο και εκείνη στην παραλία Βούλγαρη, θεωρούνται παράνομες.

Σύμφωνα με τον κ. Περρή δε, εκτιμάται δύσκολη υπόθεση η διαδικασία νομιμοποίησης, ωστόσο, όπως εξήγησε, αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί, ότι τουλάχιστον ξεκίνησε μία σπουδαία προσπάθεια για την παραλιακή ζώνη του Φοίνικα.

Χρονοβόρα διαδικασία νομιμοποίησης και αναζήτηση πόρων

Δεδομένου ότι για οποιαδήποτε ενέργεια της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου στη χερσαία – παραλιακή ζώνη του Φοίνικα είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας, η απόφαση έχει ήδη υποβληθεί στους αρμόδιους, οι οποίοι έχουν ενεργοποιηθεί για τις αναγκαίες διαδικασίες.

“Αφού πήραν την απόφαση ότι θέλουν την πλατφόρμα, προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάστασή της” ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, προσθέτοντας επιγραμματικά, πως, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια νομιμοποίησης της πλατφόρμας. Επιβεβαιώνοντας δε, πως, είναι επιβεβλημένο βήμα η νομιμοποίησή της προτού λάβει χώρα οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης, σημείωσε πως, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία όμως δεν αποκλείεται να έχει θετική εξέλιξη τέλος τους τρέχοντος έτους. Χωρίς να δεσμεύεται για τον χρόνο αποτελέσματος των προσπαθειών καθώς είναι θέμα που αφορά σε αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες αυτών, τόνισε, ότι το επόμενο βήμα που είναι η αναζήτηση της χρηματοδότησης, δεν αποκλείεται να μην συναντήσει ιδιαίτερα εμπόδια. Υπογραμμίζοντας πως, δεν πρόκειται για ένα τεράστιο έργο και καμία τεράστια παρέμβαση, κατέληξε πως, όταν έχει κατοχυρωθεί το στάδιο της νομιμοποίησης, τότε θα εξετασθεί το ενδεχόμενο, η χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης, να προέλθει από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Ετικέτες: