Προάσπιση της δημόσιας υγείας και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του Νεωρίου

Το σοβαρό θέμα της τήρησης ή μη των περιβαλλοντικών όρων του Νεωρίου με φόντο και το πόρισμα του πρόσφατου ελέγχου και την επιβολή προστίμου από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη δραστηριότητα της αμμοβολής τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά από την εισήγηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη, κατόπιν σχετικού ερωτήματος που είχε θέσει σε προγενέστερη συνεδρίαση για το θέμα, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στήριξε το περιεχόμενό της, το οποίο αφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρωτίστως και σύμφωνα με τον θεσμικό ρόλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να ασκηθεί πίεση ώστε να πραγματοποιούνται συστηματικά έλεγχοι από τους υπευθύνους, να ζητείται η δημοσιοποίηση των πορισμάτων ώστε να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία, ενέργειες, συνέπεια των οποίων, θα πρέπει να αποτελέσει η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους από την πλευρά της επιχείρησης. Δεδομένου ότι η δημόσια υγεία αποτελεί το μεγαλύτερο αγαθό και ως προς αυτό δύναται να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο, προτάθηκε να πραγματοποιηθεί και επιδημιολογική μελέτη(ποσοστά καρκινοπαθών).

Στην εισήγηση προτάθηκε και από την πλευρά του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού να εξετασθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν το Νεώριο τηρεί τα προβλεπόμενα, σε διαφορετική περίπτωση να ζητηθεί από το σύνολο των αρμοδίων και σε κεντρικό επίπεδο να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες κυρώσεις.

Αναφορικά με το θέμα, τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ενώ μίλησαν ακόμη η εκπρόσωπος των κατοίκων των Λαζαρέττων, Ελισάβετ Φραγκογιάννη, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Λίτσα Μπάιλα, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ηρώ Στίνη καθώς και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλης Μάνθος.

Υπογραμμίζεται ότι αναγνώσθηκε και η επιστολή της διοίκησης του Νεωρίου. 

Ακολουθεί βίντεο.