Ματαίωση... της πραγματοποίησης της εκπομπής “Πρωινό ΑΝΤ1” και της διεξαγωγής του “3 on 3” στη Σύρο

Απώλειες προβολής

Ως δύο σημαντικές απώλειες στις προτάσεις προβολής της Σύρου καταγράφονται η μη πραγματοποίηση της εκπομπής “Πρωινό ΑΝΤ1” του ομώνυμου τηλεοπτικού σταθμού και η μη διεξαγωγή εν τέλει, της αθλητικής διοργάνωσης “3 on 3” με παίκτες του NBA στο νησί, τη στιγμή που η πρωτεύουσα των Κυκλάδων οφείλει να μοχθήσει για να αποκτήσει την τουριστική εμπιστοσύνη των αγορών.

Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν από πρόσωπα γνωστά που χαίρουν εκτίμησης στον επαγγελματικό χώρο τους και έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι στηρίζουν τη Σύρο με κάθε τρόπο, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος, Βαγγέλης Περρής και ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας, Γιώργος Πρίντεζης, ωστόσο, αναφορικά με τις προαναφερθείσες προτάσεις η πλευρά των εμπλεκομένων φορέων, παρουσίασε μειωμένα αντανακλαστικά στο “κάλεσμα” ουσιαστικής υποστήριξής τους.

Με φόντο το τουριστικό τέλμα που βιώνει η Σύρος τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται επιτακτική όσο ποτέ, η ανάγκη ενεργοποίησης μίας πιο τεχνοκρατικής αντίληψης από κάθε πλευρά, όσον αφορά στις ευκαιρίες προβολής που προκύπτουν για το νησί, ώστε όχι μόνον να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία – μικρότερη ή μεγαλύτερη -, αλλά η αρχόντισσα των Κυκλάδων, πρωτίστως να καταφέρει να σταματήσει να μετρά νέες απώλειες που θα αποτελέσουν ανάχωμα στις δεδηλωμένες προθέσεις ανάπτυξής της.

Έδυσε πριν να ανατείλει... “Το πρωινό ΑΝΤ1”

Μία πρώτη ευκαιρία προβολής της Σύρου για τη φετινή σεζόν που ωστόσο δεν ευοδώθηκε αποτέλεσε η ανάπτυξη τη συζήτησης για την εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ1” ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τον Βαγγέλη Περρή. Η σκέψη αφορούσε στην πραγματοποίηση μία σειράς εκπομπών διάρκειας μίας εβδομάδας στη Σύρο τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και θα ολοκληρωνόταν η τηλεοπτική σεζόν για το γνωστό δίδυμο Λιάγκα – Σκορδά. Στο πλαίσιο αυτών των τηλεοπτικών γυρισμάτων, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα είχε τη δυνατότητα να απολαύσει σημαντική προβολή του τόπου, όχι μόνον σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε άλλες χώρες όπου εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός και καταγράφει αξιοσημείωτα ποσοστά τηλεθέασης, στο κοινό που αυτή απευθύνεται, αλλά και σε νεανικά κοινά, στα οποία έχει μεγάλη απήχηση.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης υλοποίησης αυτής της πρότασης, η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο του νησιού, προκειμένου να ζητηθεί η στήριξή τους, μέσω παροχής υπηρεσιών. Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με τις δηλώσεις που προέβη ο Βαγγέλης Περρής στην “Κοινή Γνώμη” αν και δεν συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλους προορισμούς οι Δήμοι να καταβάλουν χρήματα, στη Σύρο, ο Δήμος δέχθηκε να ενισχύσει οικονομικά την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εκπομπών εκφράζοντας την πρόθεση καταβολής οικονομικής ενίσχυσης με ποσό ύψους 20 χιλ. Ευρώ, την ίδια στιγμή, που μετά από διεργασίες και με τους αρμόδιους του ΑΝΤ1, το κανάλι θα επωμιζόταν ένα σημαντικό οικονομικό κόστος περί των 12 χιλ. Ευρώ, ενώ οι φορείς θα επιφορτίζονταν μόνο με την παροχή φιλοξενίας, σίτισης και μετακίνησης.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, πέραν της εξυπηρέτησης της μετακίνησης των συντελεστών και των καλεσμένων από τουριστικό γραφείο του νησιού, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση στα υπόλοιπα επίπεδα από τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό, όπως επίσης αρνητική στάση τηρήθηκε και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των ξενοδόχων, των καταλυματιών και των επιχειρήσεων εστίασης αποτέλεσε η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης. Απόρροια των ανωτέρω, υπήρξε η ματαίωση οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης ενώ άξιο λόγου είναι πως, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βαγγέλη Περρή, συμπεριλήφθηκε και η πρόταση για τη διεξαγωγή μίας πανηγυρικής εκδήλωσης για τη λήξη της τηλεοπτικής σεζόν του ΑΝΤ1, η οποία θα λάμβανε χώρα στην πλατεία Μιαούλη, με πλήθος προσωπικοτήτων του τηλεοπτικού σταθμού να επρόκειτο να μεταβούν στο νησί.

Β. Περρής: Κώλυμα σε επίπεδο διαμονής και φιλοξενίας

“Είχε γίνει μία προσπάθεια από πέρυσι το καλοκαίρι που είχαν επισκεφθεί το νησί ο Γιώργος Λιάγκας με τη Φαίη Σκορδά και είχαν εντυπωσιαστεί. Σκοπός ήταν να μπορέσουμε να βρούμε μία ημερομηνία για να γίνει η εκπομπή τους στη Σύρο. Είχαν πολύ καλή διάθεση. Κάναμε τις πρώτες επαφές και βρήκαμε μέρη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την εκπομπή. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο το καλοκαίρι και μάλιστα για μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ υπήρχε και η πρόταση που είχε κατατεθεί και στον κ. Λάτσιο, να συνδυαστεί με το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν του ΑΝΤ1 με μία μεγάλη βραδιά στην πλατεία Μιαούλη, όπου θα έρχονταν όλοι οι πρωταγωνιστές του σταθμού για να ολοκληρωθεί στη Σύρο η τηλεοπτική περίοδος με πανηγυρικό τρόπο” δήλωσε ο Βαγγέλης Περρής, αναφέροντας πως, σαφώς αυτός ο προγραμματισμός προϋπέθετε ένα κόστος. “Ο Δήμος προσέφερε 20 χιλ. Ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα προσφέρθηκε να τα καλύψει ο ΑΝΤ1, δηλαδή να βάλει άλλες 12 χιλ. Ευρώ, επομένως το πρόβλημα θα ήταν οι 2.000 ευρώ για τη μετάδοση και τον εξοπλισμό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, η εξέλιξη της πρότασης συνάντησε σκοπέλους σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών από την επιχειρηματική κοινότητα. “Παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα σε σχέση με τη διαμονή και τη φιλοξενία των ανθρώπων. Για τη φιλοξενία υπήρχε μία σημαντική προσφορά εν τέλει, που θα κάλυπτε το Dolphin Bay. Από τα 100 – 110 πρόσωπα που θα έρχονταν, θα καλύπτονταν οι 40 θέσεις από το ξενοδοχείο ενώ η Ένωση Ξενοδόχων θα έπρεπε να βρει τρόπο να καλυφθούν οι υπόλοιπες κλίνες” τόνισε ο Συριανός δημοσιογράφος, εξηγώντας πως, η στάση των εκπροσώπων “ήταν ελαφρώς παράξενη”, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι “τις άλλες φορές που ερχόταν η εκπομπή “Μπράβο” στη Σύρο, γινόταν ένας διαμοιρασμός και ο Δήμος δεν παρείχε οικονομική ενίσχυση”.

“Δόθηκε τελεσίδικη απάντηση χωρίς να εξαντληθούν τα περιθώρια”

Κληθείς να εκφράσει αναλυτικότερα τη θέση του αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα αν εκτιμά πως, δεν εξαντλήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα εξεύρεσης τρόπου φιλοξενίας, ο κ. Περρής πρόσθεσε χαρακτηριστικά, “Απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι και απ΄ ό,τι έμαθα δεν έγινε προσπάθεια. Δεν ρωτήθηκαν οι ξενοδόχοι και οι καταλυματίες - ξεχωριστά - για πόσο διάστημα μπορούν να καλύψουν τη φιλοξενία κι έτσι υπήρξε μία γενικότερη επιφυλακτική διάθεση απέναντι στο να φιλοξενηθούν όσοι θα μετέβαιναν στο νησί”. Παράλληλα, εξήγησε δε, ότι “όλοι αυτοί που θα έρχονταν, δεν θα παρέμεναν στο νησί τις ίδιες ημέρες, αλλά η άφιξή τους θα γινόταν τμηματικά. Επομένως, θα μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος ή τουλάχιστον να γίνει μία προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή λύση”. Ο κ. Περρής κατανοώντας τους εύλογους προβληματισμούς που μπορεί να εγείρονται σε μία δεινή οικονομική συγκυρία, διευκρίνισε πως, “Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες φορές όσα ζητά κάποιος, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα καλύψουμε στο 100%. Αλλά μπορείς να προτείνεις τί ποσοστό έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις και στη συνέχεια, εξετάζεις τί μπορείς να κάνεις παρακάτω. Αν υπάρχει ολιγωρία σε αυτή την υπόθεση, αυτή αφορά στο ότι δόθηκε μία απάντηση ριζική και τελεσίδικη χωρίς να εξαντληθούν τα περιθώρια” κατέληξε.

“Χάθηκε μία έτοιμη ευκαιρία”

Επί της ουσίας, ο Βαγγέλης Περρής υποστήριξε ότι για τη φετινή σεζόν “Χάθηκε μία έτοιμη ευκαιρία”, μέσω της οποίας θα υπήρχαν πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο ανάδειξης και προβολής της Σύρου. “Η εκπομπή αυτή είναι κυρίως στα κοινά που μας ενδιαφέρουν, τα δυναμικά κοινά και είναι η ισχυρότερη της ζώνης. Θα υπήρχαν πολλά παράπλευρα κέρδη γιατί θα υπήρχε γνωστός κόσμος και θα μεταφερόταν στη Σύρο το επίκεντρο του life style ενδιαφέροντος, με φωτογραφήσεις και αναρτήσεις σε social media. Αυτό θα έκανε τη Σύρα επίκεντρο της προσοχής για αρκετές ημέρες. Νομίζω ότι αυτό δεν λήφθηκε υπόψιν” σημείωσε, προσθέτοντας επιπλέον ότι, “είναι σημαντικό γεγονός, ότι ο ΑΝΤ1 μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως σε χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες με συνταραχτικά ποσοστά τηλεθέασης. Και δεν εννοώ μόνο στην Κύπρο που είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά, αλλά και την Αυστραλία, την Αμερική. Μιλάμε δηλαδή για μία προβολή παγκόσμια που δεν τη λάβαμε υπόψιν”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξέφρασε την άποψη πως, “Νομίζω ότι ελαφρά τη καρδία όλο αυτό το πράγμα το περιορίσαμε σε κάποια ποσοστά και οικονομικά που ήταν αναληθή. Αυτό, δείχνει μία διάθεση ότι δε θέλουμε να εκμεταλλευθούμε ένα μέσον, το οποίο μας προσφέρθηκε με καλή διάθεση για να προωθήσουμε το νησί. Χάθηκε μία ευκαιρία. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες. Αυτή ήταν έτοιμη. Πέρα από τα γυρίσματα, θα υπήρχε η προβολή βίντεο σε όμορφα σημεία του νησιού που θα βοηθούσαν στο να ανακαλύψει κάποιος τη Σύρο ή να τη φέρει ξανά στη μνήμη του” επανέλαβε αρκετές φορές, υπογραμμίζοντας τέλος, πως, “Στην ουσία η προσφορά του Δήμου έλυνε το βασικό οικονομικό πρόβλημα. Ελπίζω ότι άλλες προτάσεις θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό. Προσωπικά είμαι διατεθειμένος ό,τι περνά από το χέρι μου να το πράξω. Ήδη οι διαγωνισμοί με τα τουριστικά διήμερα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται και ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα. Νομίζω όμως, ότι τόσο μεγάλο όπλο, δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν”.

Γ. Μαραγκός: “Κάναμε συνάντηση με τους φορείς. Ναυάγησε η προσπάθεια”

Αναφορικά με την εν λόγω εξέλιξη, τοποθετήθηκε μέσω δηλώσεών του και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός. “Σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Περρή κάναμε μία λεπτομερή ανάλυση του κόστους και των προαπαιτούμενων. Υπολογίσαμε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, τον αριθμό των γευμάτων, τα ανελαστικά κόστη που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό, ενοικίαση και μεταφορά του εξοπλισμού και βγήκε ένας προϋπολογισμός της τάξης των 45 – 50 χιλ. Ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ανέλαβε ο Δήμος να καλύψει το ανελαστικό κομμάτι του εξοπλισμού που ανήρχετο σε 20 – 25 χιλ ευρώ. Και κάναμε μία συνάντηση με τους φορείς (ξενοδόχους, καταλυματίες, Τερψιχόρη κλπ) αν μπορούν τελικά, εκείνοι, με μορφή παροχής υπηρεσιών να καλύψουν τα υπόλοιπα κόστη” γνωστοποίησε ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας πως, σε αυτό το σημείο, “Έδειξαν μία αδυναμία ή και απροθυμία για ένα τόσο μεγάλο αριθμό γευμάτων και διανυκτερεύσεων (1.200 και 1.200)”. Με δεδομένο ότι, ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει συνολικά το κόστος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα για την εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ1” και την πραγματοποίηση γυρισμάτων της στο νησί, με τον δήμαρχο να καταλήγει πως, “Εφόσον δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες μέσω των εκπροσώπων τους, αυτή η προσπάθεια ναυάγησε”. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφήμιση του νησιού, ο κ. Μαραγκός σχολίασε εν κατακλείδι πως, “Θα προσπαθήσουμε τα χρήματα που δε διαθέσαμε να τα αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου στοχευμένα να τα κατευθύνουμε σε δράσεις που θα μπορέσουν εναλλακτικά να προβάλλουν το νησί. Δεν θα παραμείνουν στο συρτάρι του Δήμου αυτά τα χρήματα. Θα κοιτάξουμε πώς μπορούμε εναλλακτικά να επιτύχουμε ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα”.

Αστοχίες μπλόκαραν τη διοργάνωση του “3 on 3”

Η πρόταση διεξαγωγής του παγκόσμιου πρωταθλήματος “3 on 3” στη Σύρο και οι επίμονες προσπάθειες του Γιώργου Πρίντεζη, χάρη στον οποίο υπήρχε η δυνατότητα να προγραμματισθεί το μεγάλο αθλητικό γεγονός στο νησί, φαίνεται να σκόνταψαν σε άστοχες ενέργειες όσον αφορά σε επίπεδο συμφωνίας κάλυψης της διοργάνωσης μέσω της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά και με όσα είχαν γνωστοποιηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με την εφημερίδα κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστας είχε κατοχυρώσει την έγκριση της πραγματοποίησης ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος στο νησί, εξασφαλίζοντας την παρουσία παικτών του NBA ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους, επρόκειτο - χάρη δικών του ενεργειών - να καλυφθεί μέσω χορηγιών. Μάλιστα, η ΝΕΡΙΤ μετά από ενέργειες του Γιώργου Πρίντεζη θα κάλυπτε χωρίς κόστος για τον Δήμο τη διοργάνωση, με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων να έχει τη δυνατότητα να ποζάρει στο σύνολο των αθλητικών και όχι μόνο, μέσων ενημέρωσης διεθνώς δεδομένης της σπουδαιότητας του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Εν τέλει, η δυναμική προσπάθεια του Συριανού μπασκετμπολίστα, που θα πολλαπλασίαζε το όφελος προβολής σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός, δεν ευοδώθηκε με το “3 on 3” που θα λάμβανε χώρα τον Ιούνιο, μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου, στην πλατεία Μιαούλη, να αποτελεί μία σκέψη που παρέμεινε στη θεωρία.

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: “Κάναμε επαναπροσδιορισμό στρατηγικής”

Σχετικά με την ανωτέρω εξέλιξη, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως, “Για το 3 on 3 καταλήξαμε με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο της Επιτροπής Αθλητισμού, Γουλιέλμο Πρίντεζη, ότι τα χρήματα τα οποία θα απαιτούνταν για τη διεξαγωγή του, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο ανταποδοτικά με τη φιλοξενία άλλων αθλητικών γεγονότων όπως για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Ημιμαραθώνιος που φιλοδοξούμε να έχουμε 500 συμμετοχές εκτός Σύρου και εκτός Ελλάδας, καθώς επίσης και οι τελικοί των Παγκυκλαδικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, για τους οποίος υπάρχει ένας εκτιμώμενος αριθμός αθλητών ποδοσφαιριστών περί τους 1.100”. Πρόσθεσε δε, πως, επιλογή τους αποτέλεσε ακόμη να κατευθυνθούν τα χρήματα στις προαναφερθείσες αθλητικές διοργανώσεις, καθώς όπως υποστήριξε, “θα έχουμε μία πιο διασφαλισμένη συμμετοχή επισκεπτών άμεσα”.

Πέραν όσων δήλωσε, ερωτηθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με την παρατήρηση, πως, μέσω του “3 on 3” η Σύρος θα είχε τη δυνατότητα να απολαύσει σπουδαίας εμβέλειας προβολή, διευκρίνισε ότι, “Θα μπορούσε να προβληθεί η Σύρος, αλλά και με τον Ευρωπαϊκό Ημιμαραθώνιο που θα συμμετέχουν αθλητές από όλες τις χώρες θα γίνει και αυτό”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “Πιστεύουμε εν τέλει, πως στη βάση του άμεσου οφέλους που είναι οι επισκέπτες, ότι αυτές οι δύο διοργανώσεις θα εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών συνολικά, περί τα 3.000 άτομα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας”. Επί της ουσίας, όπως κατέληξε, “Κάναμε έναν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής”, λέγοντας ταυτόχρονα τόσο για τον Βαγγέλη Περρή, όσο και για τον Γιώργο Πρίντεζη, ότι, “Είναι πολύ σημαντικό που τους έχουμε κοντά μας. Παραμένουν άνθρωποι που θα συνδράμουν καθοριστικά στην τουριστική προβολή και θέλουμε να είναι πρεσβευτές του τόπου μας και του τουριστικού προϊόντος μας. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σταθερά και με συνέπεια κοντά μας”.