Ο Γ. Μαραγκός παρέλαβε το ψήφισμα των μόνιμων κατοίκων Ερμούπολης για τα κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου

“Οι προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν”

Αιτούνται τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Τη διαβεβαίωση πως τα αιτήματά τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν πριν την οριστικοποίηση των τελικών αποφάσεων για τα προς εφαρμογή κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου, έδωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός στους εκπροσώπους των μονίμων κατοίκων της Ερμούπολης, το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και του επέδωσαν το ψήφισμά τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Μιαούλη προκειμένου να συναποφασίσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες και κατέθεσαν στη Δημοτική Αρχή, ζητώντας μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή τους στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ορισμένοι εκ των μόνιμων κατοίκων, μετέβησαν στο γραφείο του Γιώργου Μαραγκού με σκοπό να τονίσουν πως, δεν τάσσονται αντίθετοι με τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίζουν την πόλη, αλλά υπερασπίζονται το δικαίωμα πρόσβασης στις οικίες τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

“Είμαστε υπέρ κάποιων μέτρων”

Σαφής εξ αρχής αναφορικά με τη στάση των μόνιμων κατοίκων παρουσιάστηκε ο ιατρός Μηνάς Αλιφραγκής, δηλώνοντας στον κ. Μαραγκό πως, “Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μη ληφθούν κάποια μέτρα. Είμαστε υπέρ κάποιων μέτρων”, διασαφηνίζοντας ωστόσο, πως, συνηγορούν στη γενική θέση της Δημοτικής Αρχής να ρυθμιστεί η χαοτική κυκλοφοριακή κατάσταση, αλλά αιτούνται τα μέτρα, να μη εφαρμοσθούν “με οριζόντιες και ακραίες αποφάσεις”.

“Πιστεύω να γίνει κάποια συνεννόηση γιατί αν δεν γίνει θα αναγκαστούμε να βρεθούμε απέναντι με ακραίες ενέργειες” ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αλιφραγκής, με τη συμβολαιογράφο, Λένα Ασμάνη να επιδίδει το σχετικό ψήφισμα, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Μαΐου του 2015 αλλά και τις υπογραφές 151 κατοίκων του ιστορικού κέντρου.

“Να μην υποβαθμιστούμε σε δημότες 2ης κατηγορίας”

Ειδικότερα, αυτούσιο το πρώτο μέρος του περιεχομένου του ψηφίσματος έχει ως εξής: “Προτάσεις μόνιμων κατοίκων ιστορικού κέντρου ως προς τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απευθυνόμενες προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και προς κάθε αρμόδιο οργανισμό αυτού.

Εμείς, οι παρακάτω υπογράφοντες – μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, εκφράζουμε με το παρόν ρητά την αντίθεσή μας και τη διαμαρτυρία μας στις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρόκειται να ισχύσουν στην Ερμούπολη για το διάστημα από 15/6/2015 έως 15/9/2015. Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφενός θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα και αυτονόητα δικαιώματά μας, τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του Νόμου, και αφετέρου διαταράσσουν εντελώς την ομαλή ροή των συνθηκών διαβίωσής μας, υποβαθμίζοντάς μας σε δημότες “2ης κατηγορίας”, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που κατοικούν εκτός ιστορικού κέντρου, με τους οποίους, όμως, έχουμε τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών Δήμων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχει προβεί σε ανάλογες ρυθμίσεις, έχει σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων των πεζοδρομημένων περιοχών, εισάγοντας ρητές εξαιρέσεις υπέρ αυτών και ότι οι κατευθύνσεις της σύγχρονης πολεοδομίας προωθούν τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων των ιστορικών κέντρων παραδοσιακών οικισμών, με σκοπό την αποτροπή της τάσης εγκατάλειψης αυτών από τους μονίμους κατοίκους. Κάτι, που δυστυχώς, η συγκεκριμένη πρόταση πεζοδρόμησης, δείχνει αντιθέτως να ενθαρρύνει και να προκαλεί. Κατόπιν ανοικτής διαβούλευσης των θιγομένων από τα μέτρα κατοίκων, σας καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα, και ζητούμε την ικανοποίηση αυτών”.

Οι προτάσεις

Κατόπιν της συζήτησης που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, οι προτάσεις τους κωδικοποιημένες στο περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι οι παρακάτω: 1) Ρητή εξαίρεση των αποδεδειγμένα μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου από την απαγόρευση πρόσβασης κατά τις προβλεπόμενες ώρες στις κατοικίες τους και στους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους εντός της υπό περιοχής, με χορήγηση σχετικής κάρτας ελεύθερης πρόσβασης. 2) Επίσημη καταμέτρηση από την αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία τόσο των οχημάτων των άνω μονίμων κατοίκων, όσο και των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής. 3) Αρίθμηση από την αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία των πραγματικά δυναμένων να χρησιμοποιηθούν χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής, και χορήγηση στους αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου αντίστοιχων αριθμημένων θέσεων στάθμευσης. 4) Πρόβλεψη δημιουργίας επίσης αριθμημένων χώρων αποκλειστικής στάθμευσης δικύκλων των μονίμων κατοίκων εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής. 5) Διαρκής αστυνόμευση και εποπτεία ως προς την τήρηση των ανωτέρω στις νοητές “πύλες” εισόδου και εξόδου της πεζοδρομημένης περιοχής, και εντός αυτής, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση απομάκρυνση των παρανομούντων και 6) Συμμετοχή τριών μονίμων κατοίκων στην Επιτροπή Διαβούλευσης των άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Καταλήγοντας, οι συνυπογράφοντες αιτούνται, “πριν επιβληθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να τύχουν των απαραιτήτων και λογικών τροποποιήσεων, με βάση με τα παραπάνω αιτήματά μας”.

Γ. Μαραγκός: “Έχω την πεποίθηση ότι στο τέλος, θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι”

Ανοικτός στον “διάλογο” με τους μόνιμους κατοίκους εμφανίστηκε ο Γιώργος Μαραγκός προς όφελος του κοινού καλού, επισημαίνοντας προς τους ίδιους, πως τα αιτήματά τους θα διαβιβασθούν στα αρμόδια όργανα και στις επιτροπές προκειμένου να εξετασθούν υπό το πρίσμα της λογικής που θέλει μία πόλη φιλική προς όλους. “Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Θα μελετήσουμε το ψήφισμα και θα “βάλουμε κάτω” όλα τα επιμέρους ζητήματα που θέτετε. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και ευήκοα ώτα και ανοικτά μυαλά. Νομίζω δεν υπάρχει κάποιος που να μη συμφωνήσει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη μέτρων για την εξομάλυνση και τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Άρα λοιπόν, υπό την έννοια αυτή, όπως γνωρίζετε εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας επιπλέον, πως, “Μέχρι και την τελευταία στιγμή εμείς θα είμαστε ανοικτοί στο να ακούμε προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στη σφαίρα της λογικής. Είμαστε εδώ για να δείξουμε κατανόηση και όταν οριστικοποιηθούν αυτά τα μέτρα και οι ρυθμίσεις και ψηφισθούν από τα αρμόδια όργανα, ακόμη και τότε όμως, στην πρακτική εφαρμογή τους, θα είμαστε όλοι μαζί, ώστε με την εποικοδομητική συνεισφορά να τα εξελίξουμε, να τα εξειδικεύσουμε, να τα βελτιώσουμε, πάντοτε με γνώμονα το καλό του τόπου, του νησιού μας, των κατοίκων, των επιχειρηματιών, των επισκεπτών, όλων μας”.

Επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά πως, “οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν” αλλά και θα τεθούν “υπόψιν και των αρμόδιων οργάνων της Επιτροπής Διαβούλευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής και του δημοτικού συμβουλίου”, ο δήμαρχος κατέληξε πως, “Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι στο τέλος, όλης αυτής της διαδικασίας, όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι”.

Ετικέτες: