Θετικό κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με μοναδικό θέμα τα κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου

Τελευταίες πινελιές κυκλοφοριακής διαβούλευσης

Επισημάνσεις, αιτήματα και παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες πολίτες και εκπροσώπους φορέων, ενώσεων και συλλόγων

Δύο βήματα εγκρίσεων απομένουν μέχρι την τελική ψήφιση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα εφαρμοσθούν στο κέντρο της Ερμούπολης από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου κατόπιν της συγκατάθεσης των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, το σώμα της οποίας συνεδρίασε χθες το πρωί, μετά από την αναβληθείσα - λόγω έλλειψης απαρτίας - προχθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση.

Περισσότερα από είκοσι μέλη έδωσαν το “παρών” στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να διατυπώσουν τις τελευταίες παρατηρήσεις τους επί των οριστικών προτάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συζητήσεων της Δημοτικής Αρχής και δη της Επιτροπής Συγκοινωνιών με εκπροσώπους επαγγελματιών, επιχειρηματιών, δημοτών, φορέων και ενδιαφερόμενων συλλόγων.

Αν και δεν υπήρξε ψηφοφορία, ωστόσο οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, δήλωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους αναφορικά με την ανάγκη λήψης κι εφαρμογής κυκλοφοριακών μέτρων, διατυπώνοντας τα σημαντικότερα από τα αιτήματά τους.

Πλέον, η τελική πρόταση θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, στο πλαίσιο της έγκρισης που πρέπει να παραχωρήσουν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να “ανοίξει” την αυλαία των νέων ρυθμίσεων τη Δευτέρα, οπότε και προγραμματίζεται νέα σύγκλιση των μελών του.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ενώ συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών, Σταύρος Γουσγουνέλης.

Μέριμνα για τα επείγοντα περιστατικά υγείας

Στο πλαίσιο της δίωρης συνεδρίασης εκ μέρους των επαγγελματιών Υγείας, ο ιατρός Μηνάς Αλιφραγκής με φόντο τα κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου που θα εφαρμοσθούν καθημερινά, από τις 21.00 το βράδυ έως και τις 04.00 τα ξημερώματα, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθεί υπόψιν η δυνατότητα πρόσβασης ασθενών, προς ιατρεία και φαρμακεία, προκειμένου να καλύπτονται έκτακτα περιστατικά. “Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχετε καλό θα είναι να δείχνουν ανοχή σε έκτακτα περιστατικά, ώστε με μία βεβαίωση από τους ιατρούς ή τους φαρμακοποιούς, να εξυπηρετούνται οι πολίτες” ανέφερε ο κ. Αλιφραγκής, τονίζοντας παράλληλα, πως, θα πρέπει να συνυπολογισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία και των εφημερεύοντων φαρμακείων στο κέντρο της πόλης. “Πιστεύω ότι θα δείξετε κατανόηση” συμπλήρωσε ο ίδιος, ο οποίος υπενθυμίζεται πως, σε παλαιότερη συνάντηση στο πλαίσιο του κύκλου της διαβούλευσης, είχε επισημάνει την ανάγκη να καθοριστούν και κάποιες θέσεις στάσης προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, στις προτάσεις διευκρινίζεται πως, η διέλευση οχημάτων για την εξυπηρέτηση άκρως επειγόντων περιστατικών θα επιτρέπεται.

Ικανοποιημένοι κατά 90% οι μόνιμοι κάτοικοι

“Είμαστε υπέρ κάποιων μέτρων που θα αποσυμφορήσουν την πόλη, θα επιβάλλουν την τάξη και θα βελτιωθεί και η δική μας καθημερινότητα” τόνισε ο ίδιος στη συνέχεια, εκπροσωπώντας και την πλευρά των μόνιμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου. Ο κ. Αλιφραγκής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Δημοτική Αρχή για την ανταπόκρισή της σε βασικά αιτήματα των δημοτών της πόλης, καθώς όπως ανέφερε, “το 90% των προβλημάτων μας έχουν λυθεί”, με βασικό ζήτημα που διευθετήθηκε, να είναι η πρόσβαση και απομάκρυνση από και προς τις οικίες τους μετά τις 21.00 το βράδυ, οπότε και θα ισχύουν οι γνωστές απαγορεύσεις διέλευσης οχημάτων και δικύκλων. Μοναδικό θέμα που παραμένει στην ατζέντα επιτακτικά, αποτελεί το δεδομένο πως, οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης και δη προς την πλευρά της περιοχής “Νησάκι” (Θυμάτων Σπερχειού, Ευαγγελίστριας, Καλομενοπούλου και Απόλλωνος) για τους μόνιμους κατοίκους δεν επαρκούν. “Αν υποθέσουμε ότι κάποιος επιστρέφει στην πόλη να αναζητήσει χώρο στάθμευσης στις δέκα το βράδυ και στη Σουρή για παράδειγμα έχουν δοθεί μόνον 11 θέσεις, θα πρέπει να μεταβεί προς την πλατεία Σταύρου Βαφία ή αν δεν βρει και εκεί, προς τη Μεταμόρφωση και αν όχι, να κάνει πάλι κύκλο έως ότου φθάσει σε κάποιο περιφερειακό parking”.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη παρατήρηση των μόνιμων κατοίκων και σύμφωνα με το προαναφερθέν παράδειγμα του κ. Αλιφραγκή, ο ίδιος , υποστήριξε πως, “γι αυτήν την περιοχή οι θέσεις είναι πολύ λίγες”. Ως εκ τούτου, αίτημα που επανέλαβε είναι “να αναζητηθούν κάποιες θέσεις παραπάνω στην οδό Καλομενοπούλου και στην αρχή της οδού Απόλλωνος”, η οποία όπως υποστήριξε έχει το απαιτούμενο πλάτος ώστε όταν θα υπάρχει προσωρινή αναστολή του πεζόδρομου για να εξυπηρετείται η έξοδος των οχημάτων από το Νησάκι, δε θα προκαλείται πρόβλημα. Συμπληρώνοντας την αναφορά του, ο κ. Αλιφραγκής επεσήμανε ότι το θέμα των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στα ανωτέρω, ο δήμαρχος σημείωσε πως, μετά τη διάθεση και των καρτών στους μόνιμους κατοίκους, οι οποίες θα διαφοροποιηθούν ως προς το χρώμα ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο κάθε δημότης, θα εξετασθεί – από τις πρώτες ημέρες – πού θα εντοπίζεται μεγαλύτερη ανάγκη εξεύρεσης χώρου στάθμευσης, βάσει του τρόπου κάλυψης των θέσεων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ.Αλιφραγκής εξέφρασε την πεποίθηση πως, χωρίς αστυνόμευση, δεν είναι εύκολη υπόθεση η εφαρμογή των μέτρων.

Κυκλοφοριακή τάξη στο κέντρο και για τον εμπορικό κόσμο

Τις κυριότερες παρατηρήσεις του εμπορικού κόσμου διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, εστιάζοντας την αναφορά του σε δύο σημεία. Πρωτίστως, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με σκοπό την αλλαγή της εικόνας της πόλης, εξηγώντας μάλιστα πως άξιο λόγου παράδειγμα αποτελεί η οδός Σταματίου Πρωίου, από την οποία πραγματοποιείται σήμερα, μόνον η διέλευση των οχημάτων και των δικύκλων, χωρίς να επιτρέπεται η στάθμευση. Συμπληρωματικά, σημείωσε πως, πρέπει να τηρηθεί αυστηρά το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων, προτείνοντας να μην παρατηρείται η ανεξέλεγκτη μετακίνηση μετά τις 10.30 το πρωί, ενώ ταυτόχρονα, σημείωσε πως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ανάγκη των καταστημάτων που εμπορεύονται βαριά αντικείμενα, με προβλεπόμενες θέσεις στάσης οχημάτων.

Εκτός των προαναφερθέντων, ο κ. Αλεξανδρίδης, πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία της περιοχής “Νησάκι”, εξηγώντας πως, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χώρο κατάλληλο για αναψυχή και περίπατο μελλοντικά, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης ισοδύναμων θέσεων στάθμευσης περιφερειακά της πόλης, ενώ τέλος, κατέθεσε τη διαφωνία του, ως προς τις θέσεις στάθμευσης εντός πόλης, που προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους, για τις οποίες επικαλούμενος ζήτημα ίσης αντιμετώπισης απέναντι στους δημότες συνολικά του τόπου, υποστήριξε πως, θα έπρεπε να είναι ελεύθερες προς όλους.

Εν κατακλείδι, υποστήριξε πως η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για περιορισμό του κυκλοφοριακού χάους κινείται στη σωστή κατεύθυνση, υπεραμυνόμενος μάλιστα της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων και δικύκλων προς το κέντρο από τις 21.00 το βράδυ και μετά.

Πρόβλεψη για την άφιξη επισκεπτών στα ξενοδοχεία του κέντρου

Το βασικό θέμα της ομαλής εξυπηρέτησης των επισκεπτών που θα έχουν προβεί σε κράτηση σε κάποιο ξενοδοχειακό κατάλυμα εντός ιστορικού κέντρου, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, επικεντρώνοντας την αναφορά της στις περιπτώσεις άφιξης τουριστών κατά τη διάρκεια ισχύος των κυκλοφοριακών μέτρων, τις βραδινές ώρες. Όπως εξήγησε αναλυτικά, ζητούμενο είναι να έχουν πρόσβαση στα ξενοδοχεία οι επισκέπτες που θα φθάνουν στο νησί μετά τις εννέα το βράδυ, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν και τις αποσκευές τους. Ως προς αυτή την επισήμανση, ο δήμαρχος, σημείωσε ότι αυτό θεωρείται αυτονόητο, καθώς επιδεικνύοντας τα εισιτήρια και ενδεχομένως κάποιο αντίγραφο της κράτησής τους με τα στοιχεία του καταλύματος, θα έχουν τη δυνατότητα διέλευσης από το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο. Διευκρίνισε δε, πως, πέραν των καρτών που θα διαθέτουν για μικρά τουριστικά λεωφορεία οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες θα προσαρμόζονται στα κυκλοφοριακά μέτρα της πόλης, σταθμεύοντας τα οχήματά τους, σε περιφερειακά parking.

Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφερθεί, πως, στο αναλυτικό σχέδιο των προτάσεων, έχει οριστεί ρητά, πως, “θα υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης περιορισμένου αριθμού οχημάτων σε περιπτώσεις εκδηλώσεων στις παραπάνω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφού προηγουμένως έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Προτεραιότητα για την ασφάλεια κι εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ

Το θέμα της πρόβλεψης επαρκών θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ στο κέντρο της πόλης ανέφερε ως ένα από τα βασικά αιτήματα του Συλλόγου “Δικαίωμα”, η εκπρόσωπος των μελών του και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, Οριάνα Μπάιλα, επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη αστυνόμευσης των όποιων μέτρων εφαρμοσθούν. Αναμφισβήτητα, όπως σημείωσε, η κυκλοφοριακή τάξη στην πόλη και η απουσία άναρχης στάθμευσης συνδράμει καταλυτικά στη διέλευση των ΑΜΕΑ σε πολλά επίπεδα, στηλιτεύοντας μάλιστα, ακραία περιστατικά παράνομης κυκλοφοριακής συμπεριφοράς οδηγών, που έχουν θέσει εμπόδια και στα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Πέραν των ανωτέρω, η κ. Μπάιλα αιτήθηκε να πληροφορηθεί αν στο έργο της ανάπλασης της παραλιακής οδού έχουν συμπεριληφθεί και παρεμβάσεις που θα ικανοποιούν το πάγιο αίτημα του Συλλόγου στον οποίο προεδρεύει, να κατασκευαστούν οδηγοί όδευσης, με τον κ. Γουσγουνέλη, να απαντά θετικά.

Κάλυψη μεταφορικών αναγκών από τα mini bus και μελλοντικό πλάνο

Επαρκής πρέπει να θεωρείται η κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των δημοτών και των επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μάλιστα επτά ημέρες την εβδομάδα από τη δημοτική συγκοινωνία, καθώς όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αλλά και ο δήμαρχος, η επέκταση των δρομολογίων των mini bus θα είναι ταυτόχρονη με την έναρξη των μέτρων. Ήδη γίνονται επαφές της Δημοτικής Αρχής με τα ΚΤΕΛ, για την ομαλή εκτέλεση των αυξημένων δρομολογίων, την ίδια στιγμή μάλιστα, που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένει και την προμήθεια δύο νέων λεωφορείων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν κατανοητά, η Δημοτική Αρχή θα προβεί έγκαιρα στην αναλυτική ενημέρωση των πολιτών, για τη συχνότητα των δρομολογίων, ώστε να καταστούν λειτουργικοί οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης ενώ ο κ. Μαραγκός ορμώμενος από το κόστος διατήρησης της δημοτικής συγκοινωνίας, το οποίο ετησίως ανέρχεται σε 500 χιλ. Ευρώ, γνωστοποίησε ότι τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται η Δημοτική Αρχή να προτείνει την επιβολή ενός συμβολικού αντιτίμου για τη βελτίωσή της.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα του κυκλοφοριακού ζητήματος της Ερμούπολης και κατ΄ επέκταση όλου του νησιού, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε, πως, θα υπάρξει ενημέρωση και μέσω φυλλαδίων προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, ενώ θα λειτουργήσει ιστοσελίδα ενημερωτική καθώς και σελίδα σχετική με τα μέτρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επισημαίνοντας πως, η σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση, δεν ωφελεί τον τόπο, αλλά ούτε τους πολίτες, εξέφρασε την επιθυμία, η προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής να τύχει υποστήριξης πρωτίστως, από τους ίδιους του δημότες.