Αλλαγή στον τρόπο κάλυψης των αναγκών σίτισης των δικαιούχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Πακέτα “σύντομης ενημέρωσης”

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα “Γεύματα Αγάπης”

Χωρίς να αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία έναρξης παροχής των έτοιμων πακέτων προς τους δικαιούχους των “Γευμάτων Αγάπης” γνωστοποιήθηκε προς τους ίδιους, μέσω γραπτής επιστολής που υπογράφει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Απόστολος Ρουσσουνέλος, ότι από σήμερα παύουν τα συσσίτια.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά σε παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” αλλά και μετέπειτα, από σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η αλλαγή του τρόπου αρωγής των συνανθρώπων μας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής – από έτοιμα γεύματα να δίδονται πακέτα με είδη διατροφής και όχι μόνο - θα αποτελούσε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την ενεργοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέχρι σήμερα και με δεδομένο το “πάγωμα” των εξελίξεων αναφορικά με το προαναφερθέν πρόγραμμα της κυβέρνησης, η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να προχωρά στη δίμηνη παροχή των πακέτων, ωστόσο, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής, ουδείς μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα, αν δε θα υπάρξει ένα μικρό χρονικό κενό, ακόμη και δύο ή τριών ημερών στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

Παύση 11 Ιουνίου και ενημέρωση προσεχώς... για τα πακέτα

Ειδικότερα, στις 8 Ιουνίου η αρμόδια υπηρεσία παρείχε την απαιτούμενη ενημέρωση στους εβδομήντα περίπου δικαιούχους των “Γευμάτων Αγάπης”, τονίζοντας στο τέλος της επιστολής πως, για την ακριβή ημέρα και ώρα που θα έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν τα συγκεκριμένα πακέτα, θα ενημερωθούν σύντομα. Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: “Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει από τον μήνα Μάρτιο στις 11 Ιουνίου 2015 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Γεύματα Αγάπης”, του οποίου είστε ωφελούμενοι/ες.

Όπως είστε ήδη ενήμεροι/ες επί της διαδικασίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4320/2015 “Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις”, οι αιτήσεις για την ένταξη στις ρυθμίσεις του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, ο οποίος εφαρμόζεται σε επίπεδο Επικράτειας, προβλέπεται η δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης και η επιδότηση σίτισης, η οποία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας για την προμήθεια ειδών σίτισης.

Εν αναμονή έκδοσης, από το αρμόδιο Υπουργείο, των οριστικών αποτελεσμάτων για τους/τις δικαιούχους, ο Δήμος θα παράσχει για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης, προς όλους/όλες εσάς που είστε ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα “Γεύματα Αγάπης”, με στόχο τη συνέχιση της παροχής προς όλους τους ωφελούμενους μέχρι την ομαλοποίηση της μετάβασης στο νέο, πανελλαδικό σύστημα. Πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε τηλεφωνικώς από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για την ακριβή ημέρα και ώρα κατά την οποία θα έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε τα είδη αυτά. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε πληροφόρηση και βοήθεια”.

Μικρή χρονική παύση και τμηματική παροχή των προϊόντων(;)

Πέραν των ανωτέρω, αλλά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η παροχή των συσσιτίων είχε λάβει παράταση για έναν μήνα, έως ότου ολοκληρωνόταν ο σχετικός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης που αφορούσε σε ανάγκες τροφοδοσίας γενικότερα. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, οι ωφελούμενοι είναι σχεδόν εβδομήντα συνάνθρωποί μας, ενώ στον συγκεκριμένο αριθμό προστίθενται και όσες έκτακτες περιπτώσεις προκύπτουν και καταγράφει η Κοινωνική Υπηρεσία. Απαραίτητο στάδιο ωστόσο, για την ομαλή διεκπεραίωση της παροχής των πακέτων αποτέλεσε η ύπαρξη σύμβασης για κάθε είδος με τον κάθε προμηθευτή, στάδιο το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί ομαλά. Ωστόσο, άξιο σχολιασμού αποτελεί το γεγονός πως, στους δικαιούχους δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης του νέου τρόπου προμήθειας από πλευράς τους, των πακέτων, με το ρεπορτάζ μάλιστα της εφημερίδας, να θέλει κατά πάσα πιθανότητα τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα – στην χειρότερη περίπτωση έως τις 14 Ιουνίου – να μην υπάρχει ετοιμότητα για την ομαλή παροχή των πακέτων.

Σε αυτό το σημείο δε, δεδομένου ότι τα πακέτα που θα δίδονται σε μηνιαία βάση, θα περιέχουν είδη διατροφής αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, εγείρεται το ερώτημα, αν αυτά θα περιλαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων ή η παροχή τους θα πραγματοποιείται τμηματικά.

Εξασφάλιση γευμάτων από τους παιδικούς σταθμούς για λίγες περιπτώσεις

Συμπληρωματικά, πρέπει να αναφερθεί πως, ο νέος τρόπος που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή βάσει των όσων έχουν αναφέρει μέχρι σήμερα τα μέλη της και σε δημόσιες συνεδριάσεις, εκτιμάται πως θα εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των δικαιούχων για επτά ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα θα εξασφάλιζε βοήθεια ακόμη και για περισσότερα μέλη των οικογενειών τους, από την αντίστοιχη κάλυψη που προσφέρουν τα έτοιμα γεύματα, αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους.

Πέραν των ανθρώπων που διατηρούν τη δυνατότητα παρασκευής των γευμάτων, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως, υπάρχει κι ένας μικρός αριθμός συνανθρώπων μας, ο οποίος αδυνατεί να προβεί στην προετοιμασία του καθημερινού γεύματος εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που τον αποτρέπουν από την κάλυψη των προς το ζην. Αναφορικά με αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα διατηρήσει τη δυνατότητα παροχής έτοιμων γευμάτων, εξασφαλίζοντας κάποιες μερίδες από την προμήθεια των παιδικών σταθμών. Μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε κάθε επίπεδο, θα πρέπει να είναι η ομαλή παροχή των γευμάτων, χωρίς να διαταραχθεί η τροφοδοσία των παιδικών σταθμών, αφού οι καταγεγραμμένες ανάγκες μάλιστα αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων μπορεί να μην αποτελούν διψήφιο αριθμό.

Καταληκτικά, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί, πως, ο συγκεκριμένος τρόπος αρωγής των πακέτων έχει πιλοτικό χαρακτήρα σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να επανεξετασθεί η αποτελεσματικότητά του, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Ετικέτες: