Μείζων κι ελάσσων μειοψηφία επισημαίνουν την ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού της παροχής κοινωνικής βοήθειας εκ μέρους των φορέων προς τους άπορους πολίτες στη Σύρο

Χωρίς σαφές πλάνο

Την αναγκαιότητα οργάνωσης της βοήθειας που δέχονται σε κοινωνικό επίπεδο άποροι συμπολίτες μας εκ μέρους πολλών τοπικών φορέων επεσήμανε η μείζων κι ελάσσων αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, στο πλαίσιο της έγκρισης της συνέχισης του προγράμματος επισιτιστικής αρωγής με πακέτα ειδών πρώτης ανάγκης προς τους δικαιούχους της Σύρου.

Σχετική πρόσκληση είχε απευθύνει προ δύο εβδομάδων ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης όταν είχε καλέσει εκπροσώπους των διάφορων φορέων στο γραφείο του ώστε να τεθούν τα θεμέλια μίας επιβεβλημένης - για την εποχή - συντονισμένης προσπάθειας των αρμοδίων, με φόντο τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που καταγράφονται και σε τοπικό επίπεδο σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Στο περιθώριο της ανωτέρω “απαίτησης” και βάσει των λεγομένων του προέδρου της Κοινωνικής Επιτροπής, Γιάννη Χαρίτου, πρέπει να αναφερθεί πως, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μοιάζει να μην υπάρχει σαφής “πυξίδα” όσον αφορά στον τρόπο μέσω του οποίου θα συνεχίζουν να στηρίζονται οι άποροι συμπολίτες μας. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, αν και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα κοινωνικά, Απόστολος Ρουσσουνέλος είχε υποστηρίξει κατηγορηματικά και σε δημόσια συνεδρίαση την υλοποίηση του ΤΕΒΑ, σήμερα εξαιτίας μίας σειράς προβλημάτων, ο κ. Χαρίτος έρχεται να υπεραμυνθεί της διατήρησης των πακέτων, αναδεικνύοντας τη διάσταση των απόψεων που υφίσταται στους δύο αρμοδίους του Δήμου.

Γ. Χαρίτος: “Φούσκα” το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από την ΕΕ

Ειδικότερα, η απόφαση της συνέχισης παροχής των πακέτων που δίδει μηνιαίως ο Δήμος προς τους ωφελούμενους συμπολίτες μας, πρόκειται να συνεχιστεί για το τρέχον έτος, καθώς ως φαίνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αρωγής των απόρων (γνωστό ως ΤΕΒΑ) συναντά σε επίπεδο υλοποίησης πολλά εμπόδια. Εκ μέρους του κ. Χαρίτου, στο πλαίσιο μίας λιτής ενημέρωσης στην οποία προέβη εντός του συμβουλίου, τονίσθηκαν τα παρακάτω: “Μέχρι στιγμής, το ΤΕΒΑ εγώ το θεωρώ τουλάχιστον φούσκα διότι από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, μπορεί να φαίνονται και να προσφέρονται γραπτώς πάρα πολλά, πλην όμως, από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, σε πολλές συναντήσεις που έχουμε κάνει με τον κ. Ρουσσουνέλο και με όλους τους φορείς, έχουμε δει ότι το ΤΕΒΑ στο σύνολο των ανθρώπων που έχουν κάνει αίτηση έχει προσφέρει μόνο συγκεκριμένα είδη”, τα οποία όπως ανέλυσε αφορούν σε συσκευασμένα πακέτα με μακαρόνια, γάλα, ζάχαρη και φασόλια, ενώ επιπλέον, έχουν προσφερθεί και είδη καθαρισμού. “Οι αιτούμενοι συμπολίτες μας, έχουν πάρει αυτά τα είδη, μία φορά” πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας στη συνέχεια τη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά την αρχική θέση του, περί συνέχισης των πακέτων. Να υπενθυμιστεί πως, ο κ. Χαρίτος άλλωστε, ήταν εκείνος που είχε πιέσει και αποφασίσει να μετατραπούν τα έτοιμα γεύματα (συσσίτια) σε πακέτα ειδών πρώτης ανάγκης, εκτιμώντας πως, αυτός ο τρόπος είναι ο προσφορότερος και πιο ουσιαστικός για τους άπορους συμπολίτες μας.

Η πρόταση για τη συνέχιση των πακέτων του Δήμου εγκρίθηκε ομόφωνα και ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να μπορέσει να “ενσωματωθεί” στην απόφαση του Δήμου για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες των παρεχόμενων ειδών.

Ωστόσο, άξιο απορίας παραμένει το ποια θα είναι η στάση του Δήμου όταν ξεκινήσει να υλοποιείται κανονικά το ΤΕΒΑ, του οποίου εξ αρχής είχε υπεραμυνθεί ο κ. Ρουσσουνέλος.

Σαφείς ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής

Αν και κατόπιν της πρώτης ανοικτής συνάντησης που είχε συγκαλέσει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων σχετικά με το θέμα της οργάνωσης του τρόπου αρωγής προς τους άπορους συμπολίτες μας, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο αυτών - αποτελεσματικά και με την επιβεβλημένη διακριτικότητα -, δεν έχει ακολουθήσει κάποια νεότερη ενημέρωση για την “τύχη” αυτής της πρωτοβουλίας, το θέμα έφερε στην πρώτη γραμμή εκ νέου παρέμβαση των κκ. Γιαλόγλου και Στρογγύλη.

“Δεν είμαστε αρνητικοί στη συνέχιση του προγράμματος. Θεωρώ ότι γίνεται κάποια προσπάθεια. Απλώς θέλω να επισημάνω κάτι που έχουμε πει και παλαιότερα. Αυτές οι δράσεις από όπου κι αν παρέχονται - οι δράσεις προς τους δημότες -, πρέπει με κάποιον τρόπο να συντονιστούν. Δηλαδή να έχουμε ένα όργανο που θα απαρτίζεται ενδεχομένως από όλους τους εκπροσώπους των φορέων που δίνουν την βοήθεια, ώστε αυτή η βοήθεια να πηγαίνει στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη και να μην υπάρχουν φαινόμενα ταυτόχρονης λήψης από τον ίδιο δημότη κλπ” σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, πρόκειται για μία παρατήρηση, που “θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν”.

Μάλιστα ο ίδιος, ανέφερε επιγραμματικά πως, σχετικά με την υλοποίηση του ΤΕΒΑ, το προσεχές διάστημα θα πρέπει να έχει ανοικτά μάτια ο Δήμος, καθώς “θα βγουν προσκλήσεις για τα Κέντρα Κοινότητας όπου από εκεί θα προκύψουν και βοηθητικοί, υποστηρικτικοί μηχανισμοί για τη διανομή αυτής της αρωγής”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος εξέπεμψε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Εδώ, σε αυτή τη χώρα και σε αυτόν τον τόπο βλέπουμε πράγματα που πολλοί θα αναρωτιούνται στην τοπική μας κοινωνία, τί συμβαίνει, ποιοί είναι οι δικαιούχοι, ποίοι παίρνουν, ποιοί δεν παίρνουν. Υπάρχει θα έλεγα μία δυσαρέσκεια σε πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία κ. Χαρίτο και ήσασταν παρών, να κάνει μία συνάντηση η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει ένας συντονισμός σε αυτά όλα τα προγράμματα που πρέπει να στηρίξουν τους συμπολίτες μας που μέρα με την ημέρα φτωχοποιούνται με τη συνεχιζόμενη πολιτική που ασκείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο πολλές φορές”. Προσθέτοντας δε, πως, “θα πρέπει κάποια στιγμή ο Δήμος μας, η δική σας υπηρεσία κ. Πρόεδρε της Κοινωνικής Επιτροπής να αποκτήσει μία εξωστρέφεια για να ξεκαθαρίσουμε ποιοί είναι αρμόδιοι γι αυτές τις παροχές των συγκεκριμένων προγραμμάτων” ο κ. Στρογγύλης επεσήμανε πως, “Κάποια στιγμή συμφωνήσαμε κι αποφασίσαμε εδώ σαν σώμα ότι με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος ΤΕΒΑ ο Δήμος θα έκανε κάτι το διαφορετικό στη συνέχεια. Σήμερα, ακούω από εσάς και χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα σαν άκαιρο, σαν φούσκα, σαν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι μόνον για να δημιουργούνται εντυπώσεις και να δημιουργούνται προβληματισμοί σε συμπολίτες μας”. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του κι επαναλαμβάνοντας πως, το ζήτημα της αποτελεσματικής στήριξης των ευπαθών ομάδων “είναι ένα σημαντικό θέμα”, ο ίδιος προέβη σε μία σειρά ερωτήσεων, οι οποίες όμως δεν έλαβαν συγκεκριμένη απάντηση. “Τελικά δεν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σαν σώμα, σαν δημοτικό συμβούλιο τί πρέπει να κάνουμε; Θα ξεκινήσουμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σαν Δήμος; Θα συνεργαστούμε με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Θα συνεργαστούμε με τους άλλους φορείς που προσφέρουν τέτοια προγράμματα ή θα βλέπουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας που θα πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, από φορέα σε φορέα για να παίρνουν ένα κουτί μακαρόνια ή ένα κουτί γάλα για να βοηθήσουν τη διατροφή των παιδιών τους;”.

Γενικόλογη απάντηση

Σε γενικόλογη απάντηση προέβη ο Γιάννης Χαρίτος προς τις παρεμβάσεις των δύο αιρετών προσώπων, η λιτή αναφορά του οποίου ακολουθεί αυτούσια, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί αν θα υπάρξει εξέλιξη σε επίπεδο συντονισμού των φορέων από καμία “εμπλεκόμενη” πλευρά. “Έχουμε ξεκαθαρίσει, έχουμε αφαιρέσει άτομα που έπαιρναν από δύο ή τρεις φορείς και αυτή τη στιγμή σας διαβεβαιώ ότι από τον Δήμο παίρνουν όσοι δεν λαμβάνουν από άλλον φορέα. Υπάρχουν κι άλλοι φορείς γύρω που δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Αλλά τουλάχιστον από την πλευρά Δήμου, Περιφέρειας και Εκκλησίας είναι ξεκαθαρισμένο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής.