Ο δικηγόρος Νικήτας Γρυπάρης αναδείχθηκε με 18 θετικές ψήφους στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Με 18 θετικές ψήφους εξελέγη για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο δικηγόρος και συμπολίτης μας, Νικήτας Γρυπάρης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Πέραν του ίδιου, υποψηφιότητα για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης είχαν θέσει με γραπτή επιστολή τους προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία οι: Διονύσης Μεσσάρης, Αντώνης Κρητικός και Άννα Παπαδοπούλου, εκ των οποίων μόνον ο πρώτος παρέστη στη διαδικασία όπως και ο Νικήτας Γρυπάρης.

Η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε την τρίτη προσπάθεια των αιρετών μελών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες που προηγήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, με τους δημοτικούς συμβούλους να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του κ. Γρυπάρη.

Σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως, ο κ. Μεσσάρης έλαβε μόνο μία θετική ψήφο, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο (λευκό).

Δύο άκαρπες ψηφοφορίες και εκλογή στην τρίτη διαδικασία

Ειδικότερα, η χθεσινή διαδικασία ανάδειξης Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά από δύο παρόμοιες – άκαρπες όμως – διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη και βάσει της ψηφοφορίας που υπήρξε, κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων δεν έλαβε την πλειοψηφία που απαιτείται σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επαναληφθεί κάποιες ημέρες αργότερα. Ανάλογο αποτέλεσμα ωστόσο, καταγράφηκε και στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου του 2015, αφού ούτε τότε συγκέντρωσε κάποιος εκ των προαναφερόμενων υποψηφίων τα 2/3 των θετικών ψήφων. Μετά από τις εν λόγω άκαρπες διαδικασίες, ο Δήμος με σχετικό έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας, καθώς είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα έξι μηνών όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τον καινούργιο θεσμό και την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. Κατόπιν διευκρίνισης, πως, η ανωτέρω προθεσμία είναι ενδεικτική, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, παρά την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται σε επίπεδο θετικών ψήφων, κατάφεραν να αναδείξουν Συμπαραστάτη για τον Δημότη και την Επιχείρηση.

Όπως είναι γνωστό και ορίζεται από την σχετική απόφαση που αφορά στη λειτουργία του θεσμού, η θητεία του προσώπου που εκλέγεται διαρκεί έως και τη λήξη της θητείας των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Βασικός ρόλος του Συμπαραστάτη είναι να δέχεται διαμαρτυρίες και παράπονα θιγόμενων πολιτών αναφορικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης ή μη ορθής λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό να διευκολύνει τον κάθε δημότη ή τον επιχειρηματία που ζητά τη συνδρομή του, ώστε να προκύπτει εξω-δικαστικά κάποια λύση. Υπογραμμίζεται πως, ο νέος θεσμός υποστηρίζεται από υπηρεσίες του Δήμου ενώ η αντιμισθία του προσώπου που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση είναι ίση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Ν. Γρυπάρης: Στην υπηρεσία του δημότη με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της πόλης

Στις τοποθετήσεις του, ο κ. Γρυπάρης, τόσο πριν την εκλογή του, όσο και μετά από αυτήν και το θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε για τον ίδιο από την ψηφοφορία, σημείωσε ότι σκοπός του είναι να υπηρετήσει από τη νέα θέση που αναλαμβάνει την καλή σχέση του δημότη με τον Δήμο, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γρυπάρης στην τοποθέτησή του, ανέφερε, “Έχω θητεύσει επί μία δωδεκαετία ως Νομαρχιακός σύμβουλος, γνωρίζω τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, έχω έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και με ανθρώπους οι οποίοι πάντοτε απευθύνονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού κατά βάση, όπου και εθήτευσα για να επιλυθούν διάφορα αιτήματα. Νομίζω ότι είναι απαραίτητος, βασικός, θεμελιώδης αυτός ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεδομένου ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δημότες, τους συμπολίτες μας και τη Δημοτική Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή πλέον του δημότη με τη Δημοτική Αρχή γίνεται με μία ορισμένη διαδικασία και με έναν τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κενά και ασάφειες όσον αφορά στα δίκαια και νόμιμα αιτήματα των πολιτών”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Συμπαραστάτης ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του αναθέτει ο νόμος, θα μπορέσει και η Δημοτική Αρχή να επιτελέσει τρόπον τινά απρόσκοπτα το έργο για το οποίο έχει επιλεγεί. Εάν και εφόσον το δημοτικό συμβούλιο επιλέξει εμένα ως Συμπαραστάτη εγώ αμέσως θα αρχίσω τη συνεργασία με τον καθένα ξεχωριστά από εσάς”. Καταλήγοντας ο Νικήτας Γρυπάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τιμή που του έκαναν οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να τον επιλέξουν για την κάλυψη της σημαντικής θέσης, δεσμευόμενος για μία εποικοδομητική συνεργασία μαζί τους, στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Γ. Μαραγκός: Δεν είναι ένας ακόμη γραφειοκρατικός κρίκος

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός υπογράμμισε πως, “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες υποψηφίους στη διαδικασία και να ευχηθώ στον κ. Νικήτα Γρυπάρη καλορίζικος” εξηγώντας πως, “Ο θεσμός του Συμπαραστάτη, δεν έχει να κάνει με την προσθήκη ενός επιπλέον γραφειοκρατικού κρίκου, αλλά με την αυτονόητη παροχή δυνατότητας ταχείας, δίκαιης και δωρεάν επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δημότες και επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας φαινομένων κακοδιοίκησης. Είναι ουσιαστικά ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που σκοπό έχει να προωθεί την κοινή συναίνεση και εξωδικαστική και πρακτικά εύκολη επίλυση των διαφορών”. Απευθυνόμενος στον ίδιο τον κ. Γρυπάρη, σημείωσε, “Στο πρόσωπό σας, βλέπουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα συνδράμει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνο υποβοηθώντας τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά και τον ίδιο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”.