Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στη Σύρο, καθώς και οι σημαντικότερες παρεμβάσεις / διαμεσολαβήσεις του, προς όφελος των πολιτών

Ανοικτή “πόρτα” για δημότες κι επιχειρηματίες

Γνωστός ο διαμεσολαβητικός ρόλος του στις υποθέσεις αναδρομικών τελών, κυκλοφοριακών μέτρων και υπαίθριας διαφήμισης

Ο πολύτιμος ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στη Σύρο επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης απολογιστικής έκθεσης πεπραγμένων του κ. Νικήτα Γρυπάρη στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, οπότε και τα στοιχεία της συνδρομής του στην αναζήτηση λύσεων για σοβαρά δημοτικά θέματα, παρουσιάστηκαν σε γενικούς άξονες.

Απτή απόδειξη της αποτελεσματικής λειτουργίας του νέου θεσμού διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών κι επιχειρηματιών και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την αναζήτηση εξωδικαστικών κι αναίμακτων λύσεων, αποτελούν οι υποθέσεις της επιβολής αναδρομικών τελών σε επιχειρήσεις με ακάλυπτους χώρους, των προστίμων υπαίθριας διαφήμισης και μέρους των κυκλοφοριακών μέτρων πεζοδρόμησης της Ερμούπολης.

Στη θέση του Συμπαραστάτη, καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του νέου θεσμού στη Σύρο, αναδείχθηκε ο δικηγόρος κ. Νικήτας Γρυπάρης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2015, με τα πεπραγμένα της πορείας του έως και σήμερα, να επιβεβαιώνουν την απαραίτητη παρουσία του στον Δήμο, με φόντο τα ποικίλα θέματα που θίγουν ή απασχολούν έντονα του κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο νέος θεσμός λειτουργεί σε Δήμους που πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια που έχουν ορισθεί ως προϋποθέσεις, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να αποτελεί τον μοναδικό στο Νότιο Αιγαίο που κατάφερε να αναδείξει Συμπαραστάτη.

Διαμεσολάβηση για θέματα προστίμων, τελών, διαμαρτυριών κι επιδομάτων

Ειδικότερα, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού και όπως εξηγεί ο κ. Γρυπάρης στην έκθεσή του, “παρά το άγνωστο ακόμα στους πολίτες θεσμικό πλαίσιο, ο Δημοτικός Συμπαραστάτης διαμεσολάβησε σε υποθέσεις που αφορούσαν υπηρεσίες με τις οποίες πολίτες και επιχειρήσεις έρχονται σε καθημερινή επαφή”. Συγκεκριμένα, ο ίδιος προχώρησε σε παρέμβαση προς “τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου, που επιβάλει φόρους, τέλη και πρόστιμα και οι πολίτες και επιχειρήσεις αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της επιβολής κάποιους τέλους ή προστίμου ή ζήτησαν τον επανακαθορισμό του, ή την αναπροσαρμογή του στα πραγματικά δεδομένα ή την απαλλαγή από πρόστιμα κλπ”. Επιπλέον, διαμεσολάβησε για αρκετά θέματα που σχετίζονταν με αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, “όπου οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την κακή κατάσταση των δρόμων, για την πρόκληση ατυχημάτων εξ αιτίας του κακού οδοστρώματος και ζήτησαν αποζημίωση για υλικές ζημιές των οχημάτων τους και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για μικροτραυματισμούς”. Πέραν των ανωτέρω, κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα “θητείας” του, ο Συμπαραστάτης υπήρξε χρήσιμος και για θέματα προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, “στην οποία οι πολίτες απευθύνθηκαν και ζήτησαν την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, ή άλλων κοινωνικών παροχών σε είδος λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της ανάγκης προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πχ. Ανιάτως πάσχοντες, ΑΜΕΑ)”.

Στο προσκήνιο τα κυκλοφοριακά μέτρα: Θιγόμενοι μόνιμοι κάτοικοι κι επιχειρηματίες

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού του κ. Γρυπάρη έγινε αναφορά και στο σοβαρό θέμα των κυκλοφοριακών μέτρων, καθώς η εφαρμογή τους τα παρελθόντα έτη και κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν συνάντησε αντιδράσεις. Ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός και στο συγκεκριμένο πεδίο, με τον ίδιο στην απολογιστική έκθεσή του να εξηγεί σε γενικές γραμμές πως, διαμεσολάβησε προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου οι πολίτες έκαναν παρεμβάσεις είτε ατομικά, είτε μέσα από συλλογικά όργανα (Επαγγελματικά Σωματεία – ή άλλες ενώσεις προσώπων) και ζήτησαν από τον δημοτικό συμπαραστάτη να υποστηρίξει τις απόψεις και θέσεις τους σχετικά με τα κυκλοφοριακά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται στην Ερμούπολη κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της πόλης” αλλά επιπλέον “και να μην αποκόπτονται οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης από την ελεύθερη πρόσβαση στην κατοικία τους”.

Προσπάθεια κατευνασμού της αγωνίας για τα αναδρομικά τέλη σε επιχειρηματίες

Στην ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης καθώς προέβη σε διαμεσολάβηση για την αναζήτηση εξωδικαστικής λύσης μεταξύ επιχειρηματιών και Δήμου, υπήρξε και η εξέλιξη της επιβολής των αναδρομικών τελών σε ακάλυπτους χώρους επιχειρήσεων, για τους οποίους και ζητήθηκε “χαράτσι” για την τελευταία πενταετία.

Πέραν του γεγονότος ως απλής αναφοράς, κλήθηκε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός να εκτιμήσει πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του Συμπαραστάτη στη συγκεκριμένη περίπτωση. “Ακόμη και σε μία πρόσφατη περίπτωση επιχειρηματία που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και αφορούσε στις υπέρμετρες χρεώσεις των τελών για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που έχει υπάρξει πρόβλημα λόγω της ασάφειας προγενέστερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Συμπαραστάτης και σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Δήμου αλλά και με τις Οικονομικές υπηρεσίες και με τους αιρετούς, μπόρεσε να συνδράμει στην επωφελέστερη εξεύρεση λύσης και για τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και για τον Δήμο” σχολίασε ο κ. Μαραγκός, υπενθυμίζοντας παράλληλα, και την πιθανότητα η συγκεκριμένη απόφαση αντιμετώπισης της μίας περίπτωσης να μπορέσει να αποτελέσει “πιλότο” και για τη δρομολόγηση λύσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιχειρηματιών.

“Αυτό είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα και το αναφέρω καθώς η συνδρομή του ήταν καθοριστική” σημείωσε ο δήμαρχος για ένα άκρως σοβαρό θέμα, ο κύκλος του οποίου δεν έχει κλείσει για τον Δήμο και τους επιχειρηματίες.

Παρέμβαση και στο θέμα των προστίμων υπαίθριας διαφήμισης

Αν και το θέμα της επιβολής προστίμων για την υπαίθρια διαφήμιση έχει απασχολήσει τέλος του 2016 τα δημοτικά πράγματα και αναμένεται η συνέχειά του την τρέχουσα χρονιά, ωστόσο, δεν πρέπει να παραληφθεί μία έστω κι επιγραμματική αναφορά, αφού παραμένει ανοικτή υπόθεση στην οποία ζητήθηκε και η συνδρομή του Συμπαραστάτη. Ερωτηθείς ο δήμαρχος να σχολιάσει, περιορίστηκε στο να σημειώσει μόνον πως, “Είχε κάνει παρέμβαση ακόμη και με το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης” παίρνοντας αφορμή για να καταλήξει σε συνολικότερο σχόλιο για τον ρόλο του Συμπαραστάτη. “Πάντοτε όταν υπάρχει ένας “κρίκος” που μπορεί να συνδέσει και να συγκεράσει αντίρροπες απόψεις, πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σημείο ισορροπίας και αυτή η διαφαινόμενη αντιπαλότητα εν τέλει να καταλήξει επ΄ ωφελεία και των δύο πλευρών” σχολίασε χαρακτηριστικά, φωτίζοντας εμμέσως τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναζήτηση αναίμακτων... λύσεων.

Συμβουλευτική κι ενημερωτική παρέμβαση

Πέραν των αναφορών που προηγήθηκαν, θα πρέπει να τονισθεί πως, ο Συμπαραστάτης απαρίθμησε και μία σειρά άλλων θεμάτων στα οποία είχε συμβουλευτική παρέμβαση. Όπως σημειώνεται στην έκθεσή του, “Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του Συμπαραστάτη ήταν θετικό σε πολλές περιπτώσεις, πλην όμως υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν περαιωθεί, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής ορισμένων μέτρων, καθόσον αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες με αντικρουόμενα ατομικά κι επαγγελματικά συμφέρονται, και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε όλοι να συνεργασθούν αρμονικά. Πρέπει να αναφερθώ ότι υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου οι πολίτες ζήτησαν διαμεσολάβηση για θέματα με τη ΔΕΗ, τις Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και για διαζύγια, αλλά οι υποθέσεις αυτές παραπέμφθηκαν αρμοδίως”.

Προτού ολοκληρώσει ο ίδιος τον απολογισμό του, υπογράμμισε μάλιστα πως, “Ασφαλώς χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη και μεγάλη προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η αξία και η αναγκαιότητα του θεσμού αυτού” καθιστώντας σαφές προς τον Δήμο πως, “Επίσης χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη του γραφείου του Δημοτικού Συμπαραστάτη, ώστε να επιτελεί καλύτερα το έργο του, όπως και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών, πολιτών, επιχειρήσεων) ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών μας και της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου, πέρα από σκοπιμότητες, πολιτικές εξαρτήσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε τέλος, “Πιστεύω ότι το έργο του Συμπαραστάτη του Δημότη εφόσον υπάρχει καλή θέληση από όλους και συνεργασία, με βάση τη νομιμότητα, τη χρηστή διοίκηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και του Δήμου, θα στεφθεί με επιτυχία για το κοινό καλό και την πρόοδο του Δήμου μας”.

Γ. Μαραγκός: Αδιαμφισβήτητη η χρησιμότητά του ως νέου θεσμού

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, κληθείς να προβεί σε έναν συνολικότερο σχολιασμό σχετικά με το κατά πόσον ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρισης είναι ωφέλιμος στον Δήμο, εξήγησε πρωτίστως πως, “Ήταν μία επιλογή δική μας βάσει των δυνατοτήτων που μας έδωσε η νομοθεσία”, προσθέτοντας ευθύς αμέσως πως, “Νομίζω ότι η χρησιμότητα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι έχει ως πρωταρχικό μέλημα και στόχο τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των δημοτών και των επιχειρηματιών του Δήμου μας, προκειμένου να επιλύονται οι υποθέσεις τους ή οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει μία διένεξη με τον Δήμο και τη Δημοτική Αρχή καταρχήν με τρόπο εξωδικαστικό”.

Συμπλήρωσε κατηγορηματικά δε, πως, “είναι χρήσιμος ο ρόλος του, υπό την έννοια ότι έχει έναν ρόλο συμβουλευτικό κι επεξηγηματικό για το οποιοδήποτε αίτημα, ή αιτίαση ή παράπονο του κάθε δημότη ή επιχειρηματία” ενώ όπως υπογράμμισε, “σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα λειτουργεί ως κυματοθραύστης καθώς υπάρχουν αιτήματα τα οποία πολλές φορές στερούνται νομικής βάσης”. Επί της ουσίας, δήλωσε πως, “ο Συμπαραστάτης προφυλάσσει και συμβουλεύει τους πολίτες και μέσω της συγκεκριμένης βοήθειας, δρομολογούνται λύσεις”.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν δημότες κι επιχειρηματίες

Προς διευκόλυνση σε επίπεδο αντιμετώπισης των θεμάτων και των υποθέσεων που τους απασχολούν, τόσο οι δημότες της Σύρου, όσο όμως και τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, οφείλουν να γνωρίζουν τα ακόλουθα αναφορικά με την αποστολή του Συμπαραστάτη. Συγκεκριμένα έργο του ορίζεται: “α. Η επίλυση των προβλημάτων που καταγγέλλονται εξαιτίας της κακοδιοίκησης των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του. β. Ο έλεγχος των υπηρεσιών του Δήμου. γ. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης. δ. Η εποπτεία της ορθής εφαρμογής των νόμων. ε. Η διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών. στ. Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης”.

Επιπλέον, στην απολογιστική έκθεση υπογραμμίζεται πως, “Σκοπός του είναι να λειτουργεί εμμέσως ως εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός και ως διαμεσολαβητής στη σχέση των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Δήμου, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεών του, ενώ υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο Δημοτικός Συμπαραστάτης επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν σε καταγγελίες για παράβαση δικαιωμάτων ή προσβολής νομίμων συμφερόντων πολιτών ή επιχειρήσεων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του θιγόμενου πολίτη ή επιχείρησης. Ο Συμπαραστάτης δεν επιλαμβάνεται υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων”.